برخی منابع دیپلماتیک سعودی پس از صدور دستوری بیسابقه از سوی ولیعهد عربستان از تحولی خطرناک در روابط پرتنش ریاض و ابوظبی خبر دادند.
به گزارش ایسنا، به نقل از سایت سعودی لیکس، حساب کاربردی”رجل الدوله” متعلق به فردی که به گفته خود در پست مشاور در عربستان فعالیت داشته نوشته است که رابطه با امارات ممکن است از این پس در عربستان سعودی به یک اتهام تبدیل شود.
در این حساب کاربری آمده است که محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی دستور زیر نظر گرفتن افرادی را صادر کرده است که مکررا به امارات سفر میکنند، به ویژه کسانی که با مقامات ارشد این کشور ارتباط دارند.
در این حساب کاربری اشاره شده است: اگر اینطور نبود که طرفهای سعودی و اماراتی مجبور خواهند بود تجربه قطر را تکرار کنند، اختلاف واقعی میان آنها بلافاصله تشدید میشد.
پژوهشی که اخیرا مرکز مطالعات خلیج فارس منتشر کرد به این جمع بندی رسید که روابط عربستان و امارات به سمت جدایی بیشتر پیش میرود.
در این پژوهش آمده است که با توجه به ماهیت سیاستهای کشورهای شورای همکاری خلیج فارس که استراتژیهای سیاسی و اقتصادی رقابتی – نه مکملی – در رابطه با یکدیگر اتخاذ میکنند، هم ریاض و هم ابوظبی به طور جداگانه در طول سال ۲۰۲۲ نسبت به تدوین سیاستهای خود، در نظر گرفتن منافع خارجی و افزایش قدرت اقتصادیشان با پیش بینی فراوانی مالی متعادل ناشی از افزایش قیمت نفت خام و بهبود نرخ رشد اقتصاد جهانی اهتمام خواهند ورزید.
بر اساس این مطالعه، در طول چهار ماه گذشته، دیپلماسی امارات در مقایسه با سایر کشورهای خلیج فارس نقش پیشتازانهای داشته است که این شامل گشایش و بهبود روابط دوجانبه با ترکیه (سفر محمد بن زاید، ولیعهد ابوظبی به ترکیه در ۲۴ نوامبر ۲۰۲۱) و ایران (سفر مشاور امنیت ملی امارات، طحنون بن زاید به ایران در ۶ دسامبر، ۲۰۲۱) و قطر (سفر مشاور امنیت ملی امارات به قطر در ۲۶ اوت ۲۰۲۱) و تلاش برای حل و فصل سیاسی روابط بحرانزده و موضع گیری جدید امارات در دوره آتی میشود.
در مساله اختلافات داخلی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و پس از «توافق العلا» در چهل و یکمین اجلاس سران خلیج فارس که اوایل ژانویه سال جاری در شهر «العلا» عربستان برگزار شد، به نظر نمیرسد که کشورهای حوزه خلیج فارس در حال بازگشت به فضای بحرانی کشورهای خلیج فارس که اواسط سال ۲۰۱۷ بوقوع پیوست باشند.
اگرچه مساله نزدیکی قطر با امارات و بحرین، با ابوظبی به کندی پیش میرفت و با منامه دچار تزلزل بود؛ اما به نظر میرسد روابط ریاض و دوحه – که مهمترین و تأثیرگذارترین محور در بحران است – مثبت و در مسیر بهبودی بیشتر است.
رقابت اقتصادی، سیاسی و منطقهای بین کشور بزرگ حوزه خلیج فارس (عربستان) و همسایه کوچک آن (امارات) تحت حاکمیت شاهزادگان جنایتکار در حال شدت یافتن است.
“سعودی لیکس” از منابع دربار سلطنتی مطلع شد که مذاکرات محرمانه بین دو کشور درسایه رقابت شدید وارد مرحله پرتنشی شده است.
این منابع گفتند، مذاکرات جاری همچنان در تقابل با منافع مهم دو کشور است و پیش بینی میشود رقابت و تنش در روابط دو کشور تشدید شود.
روابط بین امارات و عربستان در هفتههای گذشته به دلیل منافع متناقض متشنج شده و تهدیدی برای تشدید درگیری و افزایش رقابت منطقهای در مرحله بعدی است.
تضاد منافع در ماههای اخیر بین عربستان سعودی و امارات، حتی قبل از اختلافات اخیر بر سر تولید نفت و عدم توافق بر سر آن در اوپک، پدیدار شد.
اما در سایه تنش موجود، سعودی لیکس ابزارهای سعودی را برای بازدارندگی امارات بررسی کرد. اکنون این سؤال باقی میماند: آیا محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان جرأت خواهد کرد این ابزارها را در مقابل محمد بن زاید، همتای خود بکار گیرد؟
از جمله این ابزارها به شرح ذیل است: آزادی زندانیان عقیدتی و آشتی با جامعه و اخوان المسلمین، انتقال گروه MBC و موسسات موجود در دبی به عربستان سعودی، احیای روابط با ترکیه و گشایش تجارت با آن، لغو قراردادهای بلندمدت با ابوظبی مانند قرارداد بهره برداری از بندر جده، حمایت واقعی از دولت مستعفی یمن برای بازگرداندن کنترل آن بر این کشور، بستن گذرگاه جبل علی و کاهش مبادلات تجاری، تقویت روابط دوجانبه با عمان، توسعه روابط دوجانبه با قطر، احیای روابط با جهان اسلام با بازگشت عربستان به نقش قبلی خود، لغو حمایت مالی از عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهور مصر و ابزارهای ضد انقلاب.
ناظران بر این باورند که تشدید اختلافات سیاسی میان بن سلمان و بن زاید گام مهمی در جهت اصلاح پروندههای داخلی و خارجی عربستان است که آوازه آن در دوران حکمرانی حاکم جوان بدتر شده است.
انتهای پیام