چهار منبع منطقهای و دو منبع ایرانی به رویترز گفتند که فرماندهان سپاه پاسداران و گروه حزبالله لبنان در یمن در حال کمک به هدایت و نظارت بر حملات حوثیها به کشتیها در دریای سرخ هستند.
چهار منبع منطقهای گفتند که ایران در پی جنگ غزه که پس از حمله حماس به اسرائیل در تاریخ هفت اکتبر آغاز شد، تدارکات تسلیحات خود را به حوثیها افزایش داده است.
به گفته این منابع، تهران پهپادهای پیشرفته، موشکهای کروز ضد کشتی، موشکهای بالستیک و موشکهای میانبرد را در اختیار حوثیها قرار داده است که از ماه نوامبر شروع به هدف قرار دادن کشتیهای تجاری کردهاند.
تمام این منابع گفتند که فرماندهان و مشاوران سپاه پاسداران همچنین در حال ارائه اطلاعات و پشتیبانی اطلاعاتی به حوثیها هستند که کدام یک از دهها کشتی را که هر روز از طریق دریای سرخ در حال تردد هستند هدف قرار دهند.
واشنگتن ماه گذشته گفت که ایران در برنامهریزی عملیات علیه کشتیرانی در دریای سرخ مشارکت دارد و اطلاعات تهران برای قادر ساختن حوثیها در هدف قرار دادن کشتیها حیاتی است.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در نشستهای خبری هفتگی خود بارها دست داشتن تهران در حملات حوثیها در دریای سرخ را رد کرده است.
محمد عبدالسلام، سخنگوی حوثیها نیز هرگونه دخالت ایران یا حزبالله در کمک به هدایت حملات دریای سرخ را رد کرد.
حوثیها که در دهه ۱۹۸۰ بهعنوان یک گروه مسلح در مخالفت با نفوذ مذهبی سنیهای عربستان در یمن ظهور کردند میگویند که از حماس با حمله به کشتیهای تجاری که به گفته آنها با اسرائیل مرتبط هستند یا به بنادر اسرائیل میروند حمایت میکنند.
حملات آنها بر کشتیرانی جهانی بین آسیا و اروپا از طریق تنگه باب المندب در نزدیکی یمن تاثیر گذاشته است. این امر باعث حملات هوایی ایالات متحده و بریتانیا به اهداف حوثیها در این کشور شده و صحنه جدیدی از درگیری مرتبط با جنگ در غزه را باز کرده است.
درگیریها در غزه همچنین باعث تنش بین اسرائیل و شبهنظامیان حزبالله در امتداد مرز لبنان و همچنین حملات گروههای مرتبط با ایران به اهداف آمریکایی در عراق و سوریه شده است.
نیروهای سپاه پاسداران در یمن
یک منبع آگاه ایرانی به رویترز گفت: «سپاه پاسداران به حوثیها در آموزش استفاده از سلاحهای پیشرفته کمک میکند.»
بر اساس این گزارش گروهی از نیروهای حوثی ماه گذشته در ایران بودند و در یکی از پایگاههای سپاه در مرکز ایران آموزش دیدند تا با فنآوریهای جدید و استفاده از موشکها آشنا شوند.
این فرد گفت که فرماندهان ایرانی نیز به یمن سفر کرده و یک مرکز فرماندهی در صنعا پایتخت برای حملات در دریای سرخ ایجاد کردهاند که از سوی یکی از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران اداره میشود.
دو تحلیلگر گفتند که حملات دریای سرخ با استراتژی ایران برای گسترش و بسیج شبکه شیعه منطقهای شبه نظامیان مسلح خود برای نشان دادن نفوذ خود و نشان دادن توانایی خود در تهدید امنیت دریایی در منطقه و فراتر از آن مطابقت دارد.
آنها گفتند که تهران میخواهد نشان دهد که جنگ غزه در صورت طولانی شدن میتواند برای غرب بسیار پر هزینه باشد و میتواند با تشدید اوضاع عواقب فاجعه باری در منطقه داشته باشد.
عبدالعزیز آل صقر، مدیر اندیشکده مرکز تحقیقات خلیج فارس، اقدام به تحلیل دقیق تواناییهای این گروه که حدود ۲۰ هزار جنگجو دارد کرده است معتقد است که «حوثیها مستقل عمل نمیکنند.»
وی افزود: «حوثیها با پرسنل، تخصص و تواناییهای خود چندان پیشرفته نیستند. روزانه دهها کشتی از باب المندب عبور میکنند و حوثیها ابزار، منابع، دانش یا اطلاعات ماهوارهای برای یافتن هدف و حمله خاص ندارند.»
آدرین واتسون، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید نیز ماه گذشته گفت که اطلاعات تاکتیکی ارائه شده از سوی ایران برای فعال کردن حوثیها در هدف قرار دادن کشتیها حیاتی بوده است.
به گفته دو منبع سابق ارتش یمن، اعضای سپاه و حزبالله در این کشور حضوری آشکار دارند.
این دو نفر گفتند که آنها مسئول نظارت بر عملیات نظامی، آموزشی و مونتاژ قطعات جدا شده موشکهایی هستند که به یمن قاچاق شدهاند.
عبدالغنی العریانی، محقق ارشد مرکز مطالعات راهبردی صنعا که یک اندیشکده مستقل است گفت: « به وضوح مشخص است که ایرانیها به شناسایی هدف و مقصد کمک میکنند. حوثیها برای انجام این اقدامات ظرفیت لازم را ندارند.»
یک منبع ارشد منطقهای که موضوعات مربوط به ایران را پیگیری میکند و نخواست نامش فاش شود گفت که «تصمیم سیاسی در ایران گرفته میشود، حزبالله آن را مدیریت میکند و محل اقدام در یمن است.»
عبدالسلام سخنگوی حوثیها میگوید که حملات آمریکا و بریتانیا به یمن آنها را مجبور به عقبنشینی نمیکند.
وی افزود: «ما منکر این نیستیم که با ایران رابطه داریم و از تجربه ایران در آموزش و ساخت تسلیحات نظامی و توانمندیها بهره بردهایم اما تصمیمی که یمن گرفته تصمیمی مستقل است و ربطی به هیچ طرف دیگر ندارد.»
اما یکی از مقامات امنیتی نزدیک به ایران گفت: «حوثیها پهپاد، موشک و هر آنچه را که برای مقابله با اسرائیل لازم است در اختیار دارند اما در مسیرهای کشتیرانی به راهنمایی و مشاوره نیاز داشتند بنابراین این راهنماییها از سوی ایران به آنها ارائه شده است.»
وقتی از او پرسیده شد که تهران چه نوع مشاورهای ارائه کرده است، او گفت که شبیه به نقش مستشاری ایران در سوریه است که شامل آموزش و نظارت بر عملیات در صورت نیاز است.
این مقام امنیتی گفت: «گروهی از اعضای سپاه پاسداران اکنون برای کمک به عملیات در صنعا هستند.»
ایران در سالهای اخیر صدها نیروی سپاه پاسداران را به همراه هزاران نیروی حزبالله را به سوریه فرستاد تا به آموزش و سازماندهی شبهنظامیان شیعه از افغانستان، عراق و پاکستان کمک کنند تا از سقوط بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در جریان شورشهای سال ۲۰۱۱ جلوگیری شود.
واشنگتن و کشورهای عربی خلیج فارس بارها ایران را به تسلیح، آموزش و تامین مالی حوثیها متهم کردهاند که با تهران بهعنوان بخشی از «محور مقاومت» ضد غربی و ضد اسرائیلی در کنار حزبالله لبنان و گروههایی در سوریه و عراق همسو هستند.
در حالی که ایران هرگونه نقش مستقیم در حملات دریای سرخ را رد کرده است علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی بارها از حوثیها تمجید و ابراز امیدواری کرده است که حملات آنها «تا پیروزی» ادامه داشته باشد.
یکی از رهبران ائتلاف گروههای طرفدار ایران حضور فرماندهان سپاه یا حزبالله در یمن را تکذیب کرد.
او گفت که تیمی از کارشناسان نظامی ایران و حزبالله پیش از این در جنگ داخلی یمن برای آموزش، تجهیز و ایجاد توان نظامی به یمن رفته بودند.
وی با اینکه نباید توان نظامی حوثیها را دست کم گرفت، گفت: «آنها رفتند و به حوثیها کمک کردند و برگشتند همان اقدامی که پیش از این با حزب الله و حماس صورت گرفت.»
این شخص گفت که «حوثیها زمین و دریا را بهخوبی میشناسند و از قبل سیستمهایی برای حمله به کشتیها از جمله تجهیزات بسیار دقیق ایران را در اختیار داشتند.»
در طول سالهای پر هرج و مرج پس از بهار عربی در سال ۲۰۱۱ در یمن، حوثیها کنترل خود را در شمال این کشور گسترش دادند و صنعا پایتخت را در سال ۲۰۱۴ تصرف کردند. ماهها بعد ائتلاف نظامی به رهبری عربستان مجبور به مداخله نظامی در این کشور شد.
source