به گزارش خبرنگار مهر، هنرهای تجسمی یکی از عرصههای هنری در کشورمان است که نسبت به دیگر هنرها امکان بروز و واکنش سریع به اتفاقها را دارد اما عموماً نسبت به دیگر هنرها همچون سینما و موسیقی، مهجور واقع میشود. در گزارش پیشرو درصدد هستیم تا گوشهای از این مهجور بودن را جبران کنیم.
هرچند جمعهها روز تعطیل محسوب میشود اما در این روز، نمایشگاههای هنرهای تجسمی آغاز به کار میکنند و هنرمندان تجسمی اعم از نقاشان، مجسمهسازان، عکاسان، تصویرسازان، گرافیستها، خوشنویسان و … تلاشها و فعالیتهای اخیر خود را در قالب یک نمایشگاه هنری به منصه ظهور میگذارند. «آدینه» روز نانوشته آغازین بر نمایشگاههای هنری است و البته که به دلیل تعطیل بودن اکثر مشاغل، فرصتی مغتنم برای تماشای این آثار هنری توسط اقشار مختلف مردم را فراهم میکند. بر این اساس، در سلسله گزارشهای «هنرهای تجسمی در هفتهای که گذشت» نگاهی به اتفاقات هنرهای تجسمی هفته و همچنین برخی نمایشگاهها و رویدادهای هفته خواهیم داشت.
برگزاری دوسالانه و شب خوشنویسان در قزوین به سیاق هر دوره
مراسم معرفی برگزیدگان هفتمین دوسالانه ملی خوشنویسی ایران در چهار بخش ثلث، شکسته نستعلیق، نستعلیق و نسخ عصر جمعه ۲۹ دی ماه در دانشگاه فرهنگیان قزوین برگزار شد. در این مراسم، برای نخستین بار یک بانوی خوشنویس از استان مرکزی در بخش شکسته نستعلیق به عنوان برگزیده نخست معرفی شد.
در جریان برگزاری مراسم اهدای جوایز هفتمین دوسالانه ملی خوشنویسی ایران، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گواهی درجه یک هنری را به ۱۰ هنرمند خوشنویس اهدا کرد و راضیه فولادی، شهربانو نجفی، صفر نورزاد، رضا ظرفیان، عباس نوری علویجه، محمدرضا معینخواه، علیرضا زندی، حسین خسروی فاردقی، روحالله دلخانی و محمدجواد شکوهیفر، هنرمندانی بودند که گواهی درجه یک هنری خود را از وزیر فرهنگ دریافت کردند.
همچنین، نمایشگاه هفتمین دوسالانه ملی خوشنویسی ایران با حضور محمود سالاری معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سرای بهشتیان سعدالسلطنه قزوین افتتاح شد. در این نمایشگاه، ۱۶۵ اثر منتخب از هنرمندان توانمند عرصه خوشنویسی در چهار گرایش نستعلیق، نستعلیق شکسته، ثلث و نسخ به نمایش درآمده است.
هفتمین دوسالانه ملی خوشنویسی ایران با گرامیداشت یاد استاد برجسته خط نسخ، علاالدین تبریزی برگزار میشود. این نمایشگاه تا ۱۳ بهمن ماه، همه روزه از ساعت ۱۰ تا ۱۳ و ۱۶ الی ۲۰ پذیرای عموم علاقهمندان است.
بیست سالگی «تصویرسال» و «فیلم تصویر» و تغییرات جدید
در هفتهای که گذشت، فراخوان بیستمین دوره «تصویر سال» و جشنواره «فیلم تصویر» اعلام شد که قرار است از یکم تا هجدهم اسفند ماه ۱۴۰۲ همچون دورههای گذشته با در اختیار داشتن تمامی فضاهای نمایشگاهی و نمایش فیلم خانه هنرمندان ایران برگزار شود.
ویژگی اصلی بیستمین دوره، مرور آثار ارایهشده در بیست سال گذشته (منتخبی از آثار چاپی عکاسی، گرافیک و کاریکاتور در گالریها و نیز نمایش فیلمهای برنده جایزه و منتخبی از فیلمهای شاخص ارایه شده در دورههای پیشین جشنواره فیلم تصویر) است. آثار جدید نمایشگاهی فقط در بخش ویژه «عکسهای موبایلی» ارایه خواهد شد.
فراخوان کامل بیستمین دوره تصویر سال و جشنواره فیلم تصویر اینجا قابل دسترس است.
شمارش معکوس برای شانزدهمین جشنواره «تجسمی فجر»
در میانه هفتهای که گذشت نشست خبری شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر برگزار شد و محمد خراسانیزاده رییس شورای سیاستگذاری، امیر عبدالحسینی دبیرکل و مسعود زندهروح کرمانی دبیر هنری جشنواره به سوالات خبرنگاران پاسخ دادند.
در این نشست بر این موضوع تاکید شد که قرار است جشنواره تجسمی فجر از نمایشگاه فراتر برود و به جنبههای تخصصی تجسمی ورود پیدا کند و هر آنچه نگاه کاربردی باشد مدنظر قرار گیرد؛ از همین منظر به بخش ناشران کتابهای تجسمی نیز توجهی ویژه شده است. در داوری آثار نیز توجه به سه ویژگی «نگاه خلاقانه»، «نگاه نوآورانه» و «توجه به زیباییشناسی» مدنظر قرار گرفته است.
بخشهای نمایشگاه جشنواره عبارت است از: در موزه هنرهای معاصر تهران، نمایشگاه «مفاخر» با نگاهی به گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران برگزار می شود که روز یکشنبه هشتم بهمن افتتاح خواهد شد. بخش دوم نمایشگاه «آینه در آینه ۳» است که به گرافیک انقلاب توجه ویژه دارد و در مجموع ۱۳۵ اثر از ۱۲۵ هنرمند روی دیوار میرود.
در موسسه صبا فرهنگستان هنر نیز ۸۵۴ اثر در بخشهای «مسابقه»، «قلهها»، «هنرمند محور» و «بازار هنر» از ۶۰۶ هنرمند به نمایش درمیآید که این نمایشگاه روز سهشنبه دهم بهمن ماه افتتاح میشود که ترکیبی از ۱۷ بخش جشنواره است.
در بخش استانی یا «تجسم هنر» ۳۲ دبیر هنری استانی کار دبیری را انجام دادند. در این بخش، هفت هزار اثر بازبینی شده است و هزار و ۴۰۰ اثر در استانها از ششم بهمن به تناوب برنامهریزی در استانها به نمایش در میآید. بر اساس اعلام مسعود زنده روح کرمانی، تلاش مجموعه هیات داوران و دبیران بر هنر نو و خلاق بود که انتخابهای سختی نیز داشتند.
به گفته امیر عبدالحسینی، ۲۲ فیلم هنرهای تجسمی به دبیرخانه ارسال شده که تا پایان هفته، داوری آنها انجام میشود. پیش از این نیز، دبیرکل جشنواره شانزدهم تجسمی فجر با صدور احکامی مجزا محمد حمیدیمقدم را به عنوان دبیر و احمد الستی، سیدعلی میرفتاح و مهرداد اسکویی را به عنوان داوران بخش فیلمهای مستند هنرهای تجسمی این رویداد هنری معرفی کرده بود.
یک نمایشگاه ضد جنگ در همین نزدیکی
نشست خبری رونمایی از کتاب کارتون و کاریکاتور «بیمارستان منطقه جنگی نیست» و همچنین مراسم افتتاحیه نمایشگاه کارتون و کاریکاتور با همین عنوان، عصر دوشنبه دوم بهمن ماه در حوزه هنری برگزار شد.
در این نمایشگاه، ۳۶ هنرمند تراز اول از ۲۴ کشور خارجی که در بحث کارتون و کاریکاتور مشهور هستند، همچون کارلوس لتوف و گیلمار از برزیل اثر دارند که بر اساس گفته عباس ناصری کیوریتور نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «بیمارستان منطقه جنگی نیست»، اسامی هنرمندانی که در نمایشگاه آثار خود را به نمایش گذاشتند، لرزه به تن صهیونیستها میاندازند.
زرویی نصرآباد مدیرکل هنرهای تجسمی حوزه هنری در این مراسم عنوان کرد: جنگی که الان شاهدش هستیم جنگی نابرابر و رسانهای است و اگر ما بخواهیم کاری را که در جبهه فرهنگی میشود با جنگ نظامی مقایسه کنیم و کارایی ادوات هنری را به مثابه نیروهای جنگی ببینیم، قطعاً هنرمندان تجسمی یکی از پیش قراولان هستند که در کوتاهترین زمان تاثیرگذارترین پاسخها را ارایه کردهاند. هنرهای تجسمی به ویژه کاریکاتور و گرافیک را میتوان به مثابه ادوات دور بُرد و نقطه زن دانست و همان طور که رهبری میفرمایند باید از زبان هنر استفاده کرد، در این نمایشگاه نیز سعی شد تا با این سلاح وارد کار شویم.
نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «بیمارستان منطقه جنگی نیست» از ۳ تا ۹ بهمن ماه و از ساعت ۹ تا ۱۸ در نگارخانه عالی آماده میزبانی از علاقهمندان خواهد بود.
«شیر بیشهزار» حسن روحالامین میتازد
در هفتهای که گذشت، حسن روح الامین هنرمند نقاش که آثاری با تم مذهبی و آیینی بسیاری در مناسبتها خلق میکند، در شب ولادت حضرت علی (ع) و همزمان با روز پدر، تابلوی «بیشه زار» را خلق کرده و آن را در اختیار عاشقان علوی قرار داده است.
این تابلوی نقاشی، به صحنه نبرد حضرت امیرالمومنین علیه السلام در جنگ صفین و مردانگی ایشان در این جنگ اشاره دارد که از ایشان تعبیر به «شیر بیشه زار» شده و بارها در آثار بصری و صوتی تاکید شده است.
آغاز نمایشگاههای هنری در آدینه
نمایشگاههای آنلاین نقاشی آرمان یعقوب پور در گالری گلستان، نمایشگاه نمایشگاه اولین جشنواره ملی عکس معدن در خانه هنرمندان، نمایشگاه عکسهای مریم ورزی با عنوان «وجوه» به کیوریتوری سارا کریمان در مجموعه فرهنگان پاسداران، نمایشگاه انفرادی نقاشی هومن مهری با عنوان «درخت سودا» در نگارخانه بهارک، نمایشگاه گروهی «بعد از این» در گالری استخر و نمایشگاه مجسمه و نقاشیخط «فضای منفی» در گالری شمیس، از جمله نمایشگاههایی است که جمعه ۶ بهمن ماه افتتاح خواهند شد.
همچنین، نمایش آثار برگزیده دومین رویداد «جایزه بزرگ نقاشی معاصر ایران» دوم بهمن در گالریهای خانه هنرمندان ایران برگزار شده است. نمایشگاه نقاشی «نقش رسول» شامل نقاشیهای حسین عینی بخش روز ۵ بهمن در موزه هنرهای دینی امام علی (ع) آغاز به کار کرد.
امروز همچنین قرار است نوزدهمین حراج تهران با ارایه ۹۰ اثر برگزار شود. در نوزدهمین دوره حراج، آثاری در رده بندی کلاسیک از هنرمندانی نظیر ابراهیم جباری (جبار بیک)، حسین قوللر آقاسی، علیمحمد حیدریان، محمود زنگنه، محمود فرشچیان و در رده بندی مدرن از سهراب سپهری، بهمن محصص، حسین زنده رودی، پرویز تناولی، محمد احصایی و صادق تبریزی پیشگام فقید مکتب سقاخانه ارایه شده است.