رژیم غذایی سنتی شمال پرتغال و شمال غربی اسپانیا که به عنوان رژیم آتلانتیکی شناخته می‌شود، سرنخ‌هایی را برای تامین سلامت بهتر قلب و کاهش خطر کمتر مرگ زودهنگام به دلیل سرطان و بیماری قلبی به دست محققان اروپایی داده است.

آگهی

تازه‌ترین مطالعه که اخیرا در ژورنال JAMA Network Open منتشر شد، نشان داد که این رژیم باعث کاهش بروز سندرم متابولیک، ترکیبی از فشار خون بالا، قند خون، تری گلیسیرید و چربی انباشته شکم می‌شود که خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب، دیابت و سکته مغزی را افزایش می‌دهد.

رژیم غذایی آتلانتیکی چیست؟

رژیم غذایی اقیانوس اطلس شامل ماهی تازه، به ویژه ماهی کاد (Cod)، با مقداری گوشت قرمز و فرآورده‌های گوشت خوک، لبنیات، حبوبات، سبزیجات تازه، سیب زمینی که معمولا در سوپ سبزیجات مصرف می‌شود، نان سبوس‌دار و مصرف متوسط شراب است. 

کارشناسان می‌گویند، این رژیم غذایی دیگر منحصر به شمال پرتغال و شمال غربی اسپانیا نیست و در برخی از مناطق جمهوری چک، لهستان و بریتانیا نیز رواج دارد. 

همانند رژیم غذایی مدیترانه‌ای، رژیم غذایی آنلانتیکی بر صرف غذاهای خانگی به صورت خانوادگی تاکید می‌کند و بر معاشرت بین دوستان و اعضای خانواده تمرکز دارد. 

رهاف آل بوچی، متخصص تغذیه آتلانتیکی، می‌گوید: «تلویزیون را خاموش کنید، تلفن همراه را کنار بگذارید، گپ و گفت جذاب را شروع کنید، همزمان غذا را به آرامی بجوید و بین لقمه‌ها هم مکث کنید. برای هر وعده غذایی حداقل ۲۰ دقیقه وقت بگذارید.»

نتایج مثبتِ رو به رشد

مطالعه‌ای که در دسامبر ۲۰۲۳ منتشر شد، نشان داد که پیروی زیاد از رژیم غذایی آتلانتیکی، خطر مرگ به هر دلیلی را در طی یک دوره ۱۴ ساله در اسپانیا، چک، لهستان و بریتانیا کاهش داده است. این رژیم همچنین خطر مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی عروقی و سرطان را برای تقریبا ۳۶ هزار شرکت‌کننده در این مطالعه که بین ۱۸ تا ۹۶ سال سن داشتند، کاهش داده است.

مطالعات دیگر نیز نشان داده‌اند که مصرف بیشتر رژیم غذایی آتلانتیکی می‌تواند انسولین، مقاومت به انسولین، فشار خون سیستولیک، کلسترول تام، شاخص توده بدن (BMI) و اندازه دور کمر را کاهش دهد. مطالعه‌ای هم که در سال ۲۰۲۱ انجام شد، نشان داد که رعایت رژیم غذایی آتلانتیکی به مدت سه سال، باعث کاهش ۱۴ درصدی خطر مرگ زودهنگام در بزرگسالان می‌شود.

به فیسبوک یورونیوز فارسی بپیوندید 

با این حال، مطالعات دیگری نشان داده‌اند که همه گروه‌های غذایی موجود در رژیم غذایی آتلانتیکی مفید نیستند. به عنوان نمونه، در بسیاری از مطالعات نشان داده شده است که گوشت قرمز و فرآوری شده، از جمله فرآورده‌های گوشت خوک، خطر ابتلا به بیماری‌های متابولیک قلبی و سرطان، به ویژه سرطان روده بزرگ را افزایش می‌دهد، در حالی که سیب زمینی ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع دو را افزایش دهد.

source

توسط jahankhabari.ir