سازمان انرژی اتمی ایران در بیانیهای مفصل و ۳۱ بندی به گزارش جدید مدیر کل آژانس انرژی اتمی به شورای حکام واکنش نشان داده است.
در این بیانیه که از سوی ایران منتشر شده، مقامهای جمهوری اسلامی مدعی شدهاند که تمام اطلاعات لازم، اسناد پشتیبان و دسترسیهای درخواستی آژانس را ارائه کردهاند.
در این بیاینه آمده است که ایران همکاریهای کاملی در چارچوب موافقتنامه پادمان با آژانس داشته و هیچ ابهامی در این خصوص وجود نداشته و راستیآزماییهای لازم نیز توسط آژانس صورت گرفته است. در ادامه این بیانیه سازمان انرژی هستهای ایران تاکید کرده که تمام مواد و فعالیتهای هستهای خود را به طور کامل به اطلاع آژانس رسانده و همچنین به صورت داوطلبانه اطلاعات و اسناد مورد درخواست آژانس را به این نهاد بینالمللی تحویل داده است.
برخلاف ادعای مقامهای ایرانی، رافائل گروسی در طول ماههای اخیر بارها از پایین بودن سطح همکاریهای ایران با بازرسان این نهاد بینالمللی ابراز نارضایتی کرده و در عین حال از تهران خواسته است تا در خصوص یافتن رد اورانیوم در مراکزی که ایران پیشتر اعلام نکرده که در آنجا غنیسازی اورانیوم صورت میگیرد توضیحات لازم را ارائه نماید.
در بند ششم این بیانیه در خصوص این موضوع ایران اینگونه پاسخ داده است: «در مورد موضوع مربوط به اصطلاح «۲ مکان»، باید تأکید کرد که منشأ موضوع به اتهاماتی برمیگردد که در درجه اول از سوی یک طرف ثالث بد نیّت، یعنی اسرائیل مطرح شده، که تعهدی نسبت به هیچیک از اسناد مرتبط با منع تسلیحات کشتار جمعی به ویژه معاهده منعگسترش سلاحهای هستهای (NPT) ندارد و مکرراً برخلاف قطعنامههای متعدد کنفرانس عمومی آژانس، ایران را به حمله تهدید کرده است.»
به عبارت دیگر ایران در خصوص این اماکن بیش از اینکه پاسخ واضحی ارائه دهد بر این موضوع تاکید دارد که منشا اطلاعات از سوی اسرائيل مطرح شده و در نتیجه نمیتواند زمینه قابل پذیرشی داشته باشد.
همچنین در خصوص تورقوز آباد که در ماههای اخیر گروسی بارها از ایران خواسته تا در خصوص یافتن اورانیوم در این مکان توضیحاتی ارائه دهد سازمان انرژی اتمی در بند ۱۴ بیانیه خود مینویسد: « ارزیابی آژانس براساس اطلاعات و شواهد معتبر نیست. تورقوز آباد در واقع یک مکان صنعتی است که شامل انواع انبارها و اماکن نگهداری مواد شوینده، مواد شیمیایی، مواد غذایی، پارچه و منسوجات، لاستیک و قطعات خودرو، لوله و اتصالات و برخی ضایعات صنعتی است. این مکان در چنین منطقهای مناسب برای انبار مواد هستهای نیست.»
همچنین در ادامه این بیانیه آمده است: «در تحقیقات مبسوط ما در زمینه سابقه فعالیت های انجام شده در این مکان، جمهوری اسلامی ایران منشأ ذرات گزارش شده توسط آژانس را پیدا نکرده است.»
در بخش دیگری از این بیانیه به موضوع اخراج بازرسان آژانس از سوی ایران پرداخته شده و سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی آنرا حق طبیعی خود دانسته است. در بند ۲۰ این بیانیه در این رابطه آمده است: «ایران حق حاکمیتی خود را برای مخالفت نسبت به انتصاب بازرسان آژانس، نه تنها در زمان پیشنهاد انتصاب بلکه در هر زمان دیگری پس از انتصاب نیز برای خود محفوظ میدارد.»
در پایان این بیانیه مفصل سازمان انرژی هستهای ایران مدعی شده که همچنان بر ادامه همکاری خود با آژانس تاکید دارد اما به گفته این نهاد ایرانی «آژانس نباید این مسئله را با موضوعات سیاسی اشتباه بگیرد» و اجازه ندهد «طرح چنین موضوعاتی به همکاریهای دوطرفه آسیب بزند.»
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
از زمان خروج دونالد ترامپ از توافق هستهای ایران و قدرتهای جهانی، جمهوری اسلامی در روندی تدریجی تعهدات خود در برجام را کاهش داده و سطح غنیسازی خود را به میزان قابل توجهی افزایش داده است. همچنین کاهش سطح همکاریهای میان ایران و آژانس نگرانیهای جهانی را نسبت به اهداف جمهوری اسلامی در برنامه هستهای خود افزایش داده است.
source
سئو سایت