ابراهیم رئیسی، روز چهارشنبه در جریان سفر کوتاهی به سریلانکا وارد این جزیره کوچک و به نخستین رئيس جمهور ایران تبدیل شد که در ۱۶ سال گذشته به این کشور سفر می‌کند.

آگهی

رئيسی که پس از محمود احمدی نژاد دومین رئيس جمهوری ایران است که در دو دهه اخیر وارد این کشور فقیر جنوب شرقی آسیا شده در اظهاراتی تاکید کرد آمادگی دارد روابط تهران را با سریلانکا و دیگر کشورهای آن منطقه تقویت کند. 

قرار است دو طرف در این سفر پنج پیمان یا یادداشت تفاهم را امضا کنند. آخرین بار در آوریل سال ۲۰۰۸ محمود احمدی نژاد چنین توافقاتی را با سریلانکا امضا کرده بود و با روی کار آمدن ابراهیم رئيسی، دوباره جمهوری اسلامی رویکرد گسترش مناسبات با کشورهای آفریقایی، جنوب شرق آسیا و آمریکای لاتین را جایگزین روابط بهتر با غرب و اروپا کرده است. 

ابراهیم رئيسی در این سفر با افتتاح یک پروژه برق آبی به ارزش ۵۱۴ میلیون دلار متعهد شد که ایران با ارائه خدمات فنی و مهندسی از پروژه‌های توسعه‌ای در این جزیره واقع در اقیانوس هند حمایت کند. 

به گزارش خبرگزاری رویترز رئيسی پس از افتتاح این پروژه در سخنانی گفت: « ما برای گسترش بیشتر روابط دوجانبه با همه کشورهای آسیایی، کشورهای همسایه و کشورهای مستقل آمادگی داریم.»

وی در ادامه افزود: «سریلانکا کشوری مستقل و آزاد است که با ایران سیاست‌های همسویی دارد. این باعث می‌شود تا بتوانیم در کنار یکدیگر آینده درخشانی برای هر دو کشور بسازیم.»

اظهارات رئيسی در خصوص همکاری میان ایران و سریلانکا در حالی مطرح می‌شود که این کشور کوچک با نرخ تورم حدودا ۵۰ درصدی، اقتصاد کوچکی دارد که میزان تولید ناخالص داخلی آن تنها حدود ۷۴ میلیارد دلار است. این در حالی است که تولید ناخالص داخلی ایران بیش از ۴۱۳ میلیارد دلار است. 

در همین حال میزان سرانه تولید ناخالص داخلی ایران بر اساس اعلام بانک جهانی ۴ هزار و ۶۶۹ دلار است. این در حالی است که این عدد برای سریلانکا ۳ هزار و ۳۵۴ دلار است. رشد اقتصادی هم در سریلانکا منفی است و بر اساس آخرین آمار بانک جهان این عدد برای این کشور کوچک در آسیای جنوب شرقی در سال ۲۰۲۲ نزدیک به منفی ۸ درصد بوده است. 

رئيسی در حالی موافقت کرده که ایران این پروژه را تکمیل کند که پیشتر در سال ۲۰۱۰ و در دوران ریاست جمهوری احمدی نژاد چنین تعهدی داده بود. با این حال پس از هزینه کردن ۵۰ میلیون دلار به دلیل تحریم‌های ایالات متحده نتوانست آن‌را تکمیل سازد. این پروژه همچنین پیشتر به دلیل شیوع ویروس کووید ۱۹ و همچنین نگرانی‌های زیست محیطی و اعتراض روستاییان متوقف شده بود. 

دفتر رئيس جمهوری سریلانکا در بیانیه‌ای اعلام کرده که این پروژه ۱۲۰ مگاوات به شبکه ملی اضافه می‌کند که شامل آب رسانی به ۶ هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی و آب آشامدینی برای هزاران خانوار در مناطق مختلف این کشور خواهد بود. 

رانیل ویکرمسینگه رئيس جمهوری سریلانکا که در مراسم استقبال از رئيسی هم حضور داشت تاکید کرد که ایران و سریلانکا دارای هویت مشترک هستند و دو طرف که هر دو متعلق به جنوب‌ هستند باید همکاری‌های خود را تقویت سازند. 

به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

اشاره او به جنوب به مفهوم جهانی است که به کشورهای در حال توسعه، نوظهور و اقتصاد کوچک‌تر است که پس از پایان جنگ سرد به عنوان جایگزینی برای «جهان سوم» استفاده می‌شود.

source
سئو سایت

توسط jahankhabari.ir