عفو بینالملل روز چهارشنبه طی گزارشی اعلام کرد که «نظم جهانی پسا جنگ جهانی دوم در آستانه فروپاشی است» و درگیریهای تلخ در جبهههای چندگانه و همچنین رشد لجام گسیخته هوش مصنوعی این نظم جهانی را تهدید میکنند.
انیِس کالامار، دبیر کل عفو بینالملل در گفتگو با خبرگزاری فرانسه در مورد گزارش سالانه این نهاد که با عنوان «وضعیت حقوق بشر جهان» منتشر شده است، گفت: «تمامی شواهد و قرائن ۱۲ ماه گذشته حاکی از آن است که نظم جهانی بینالمللی در آستانه فروپاشی است. به ویژه که در شش ماه گذشته آمریکا از مقامات اسرائیلی در برابر تعرضهای متعددی که در غزه زیر نظر آنها اتفاق میافتد، محافظت کرده و بر آنها سرپوش گذاشته است. ایالات متحده با استفاده از حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد آتشبس در غزه، این شورا را از معنای وجودی و وظیفه اصلی اش تهی ساخته است.»
بنابر آمار رسمی اسرائيل حملات هفتم اکتبر حماس به اسرائيل هزار و ۱۷۰ کشته، اکثرا از میان غیر نظامیان برجای گذاشت. بنابر اعلام وزارت بهداشت حماس در نوار غزه، حملات انتقام جویانه اسرائیل به این منطقه تاکنون ۳۴ هزار و ۱۸۳ کشته برجای گذاشته است.
بر پایه گزارش این نهاد حقوق بشری، اگرچه حماس دست به «جنایات وحشتناکی» علیه جوامع اسرائیلی در مرز نوار غزه زده، اما اسرائيل با «کارزار مجازات جمعی» به این جنایات پاسخ داده است.
خانم کالامار در دیباچه این گزارش نوشت: «این کارزار شامل بمباران عمدی و بیرویه غیرنظامیان و تاسیسات غیرنظامی و همچنین محرومیت آنها از کمکهای بشردوستانه و ایجاد قحطی مهندسی شده است.»
او گفت: «برای میلیونها نفر در سراسر جهان، غزه اکنون به نماد شکست مطلق اخلاقیات از سوی بسیاری از معماران نظم جهانی پسا جنگ جهانی دوم تبدیل شده است.»
دبیر کل عفو بینالملل افزود که متحدان اسرائیل از جمله آنهایی که این کشور را تسلیح میکنند، شریک جرم هستند.
او همچنین ضمن انتقاد انفعال نهادهای بینالمللی در قبال مساله غزه، این سوال را مطرح کرد که آیا آرمانهای «دوباره هرگز» پسا جنگ اکنون نابود شدهاند یا خیر؟
تهدید چین و روسیه و نیاز به تجدید ساختار شورای امنیت
انیس کالامار هشدار داد که دیگر «بازیگران قدرتمند» از جمله روسیه و چین هم «تمایل خود را در به خطر انداختن کلیت نظام مبتنی بر قوانین ۱۹۴۸ نشان دادهاند.»
این گزارش «قانون شکنی آشکار نیروهای روس طی تهاجم نظامی همهجانبه طولانیمدت آنها به اوکراین و بهکارگیری شکنجه و سوء رفتار علیه زندانیان جنگ» را مستند کرده است.
بنابر این گزارش چین نیز «با حمایت از ارتش میانمار» به رغم حمله این ارتش به غیرنظامیان این کشور، برخلاف حقوق بینالملل عمل کرده است.
به گفته خانم کالامار، «برای احیا و تجدید نهادهای بینالمللی که وظیفه حفاظت از بشریت را برعهده دارند» به «اقدامات فوری» نیاز است.
او گفت: «ما خواهان بازسازی عاجل شورای امنیت سازمان ملل متحد و به ویژه اصلاح حق وتو هستیم به گونهای که نتوان آن را در موقعیتهای نقض شدید حقوق بشر به کار برد.»
هوش مصنوعی به مثابه تهدید بشریت
بنابر این گزارش ظهور و رشد هوش مصنوعی بر نگرانیهایی چون «امکان فرسایش فراگیر حقوق و به تبع آن تداوم سیاستهای نژادپرستانه» و «امکان انتشار اطلاعات نادرست و ضد اطلاعات» دامن میزند.
عفو بینالملل شرکتهای بزرگ فناوری را به نادیده گرفتن این تهدیدها حتی در «درگیریهای مسلحانه» متهم میکند.
در این گزارش آمده است که «شرکتهای یاغی فناوری و فناوریهای سرکش آنها» به حال خود رها شدهاند و در «غرب وحشی دیجیتال آزادانه پرسه میزنند.» بنابر این گزارش این امر احتمالا به تسریع نقض حقوق بشر در سال ۲۰۲۴ خواهد انجامید، سالی که مملو از انتخابات کلیدی از جمله انتخابات ریاست جمهوری آمریکا است.
کالامار گفت: «در دنیایی که درگیر بیثباتی فزاینده است، گسترش و بهکارگیری بیقاعده از فناوریهایی چون هوش مصنوعی مولد، تشخیص چهره و بدافزارهای جاسوسی از طریق تعمیم و گسترش نقض حقوق بینالملل و حقوق بشر به سطحی خاقالعاده، به دشمنی خطرناک تبدیل میشوند.»
او افزود: «در این سال به خصوص انتخابات و در سایه لابیهای قدرتمند مخالف با مقیدسازی که توسط غولهای فناوری تامین مالی میشوند، این پیشرفت سرکش و بیقاعده فناوری برای همه ما تهدیدی عظیم به شمار میرود.»
خانم کالامار از دولتها خواسته است تا «اقدامات قانون و نظارتی خود را برای مقابله با خطرات و آسیبهای ناشی از هوش مصنوعی قوت بخشند.»
source
سئو سایت