یکی از مراحل قانونی برای رسمیت یافتن ریاستجمهوری، انجام مراسم تحلیف است.
به گزارش بولتن نیوز به نقل از صبح نو، مهدی فضائلی/ تحلیلگر سیاسی: یکی از مراحل قانونی برای رسمیت یافتن ریاستجمهوری، انجام مراسم تحلیف است.
در این مراسم، رئیسجمهور طبق اصل ۱۲۱ قانون اساسی با حضور در مجلس شورای اسلامی و در حضور رئیس قوه قضائیه و اعضای شورای نگهبان، متن سوگند مندرج در اصل مذکور را قرائت میکند و پس از آن رسما رئیسجمهور میشود. شکل برگزاری و محتوای این سوگندنامه، گویای این حقیقت است که سوگند رئیسجمهور، سوگندی الزامآور و تعهدآفرین و تخطی از آن موجب عقوبت دنیوی و اخروی است. در متن این سوگند یا قسمنامه، نکات متعددی شایسته توجه است؛ از مواردی مانند پاسداری از مذهب رسمی و گسترش عدالت که حالت کلی و بدون مناقشه است میگذرم و به برخی از آنها که از نظر بنده خاصتر است، اشاره می کنم.
نخست، پاسداری از نظام جمهوری اسلامی:
رئیسجمهور سوگند میخورد که پاسدار «نظام جمهوری اسلامی» باشد و نظام مفهوم روشنی دارد؛ لذا همه کسانی که در این انتخابات شرکت میکنند به کسی رأی میدهند که چنین وظیفهای برعهده دارد و رأی آنها نیز مستقیم و غیرمستقیم به معنای رأی به نظام است. بنابراین افراد و جريانهایی که احیانا به نامزدی رأی میدهند که به گمان آنها میخواهد یا باید یا میتواند در جایگاه ریاستجمهوری علیه نظام جمهوری اسلامی، اقدام و عمل کند، ناآگاهانه، خائنانه و یا منافقانه عمل میکنند و زهی خیال باطل!
دوم، پاسداری از قانون اساسی:
نکته بسیار مهم دیگر در سوگند رئیسجمهور، پاسداری از قانون اساسی است. قانون اساسی اصول متعدد و متنوعی دارد و بر ارکانی استوار است که این ارکان در اصل ۱۷۷ معروف به بازنگری، به صراحت ذکر شده است. لذا رئیسجمهور نمیتواند از قانون اساسی تخطی و یا آن را مطابق نظر خود تفسیر و تأویل کند.
سوم، پرهیز از هر نوع خودکامگی:
کسانی که خود را در معرض این مسئولیت خطیر قرار میدهند، وقتی مستظهر به رأی مردم میشوند اگر خودساخته، مسئولیتپذیر و قانونمدار نباشند؛ زمینههای طغیان و سرکشی در آنها به تدریج نمایان میشود و به خصوص با تحریک اطرافیان و شیطنت خناسان، رشد و نمو مییابد که تجربه آن را در ادواری از ریاستجمهوری داشتهایم. این سوگندنامه، چنین خطر و انحرافی را پیشبینی و تلاش کرده از آن جلوگیری کند. این خودکامگی میتواند در تقابل با ارکان دیگر قانون اساسی، مردم، نظام یا قانونپنداری خود جلوهگر شود.
چهارمین و آخرین نکته مورد نظر در این یادداشت، حراست از استقلال سیاسی، اقتصادی و فرهنگی است:ممکن است این امر بدیهی به نظر آید که رئیسجمهور از استقلال کشور در ابعاد مختلف حراست بنماید؛ اما گاهی ممکن است بزنگاههایی پیش بیاید که او از این دستاورد مهم انقلاب اسلامی غفلت ورزد و تلاش لازم برای این حراست را انجام ندهد. اینجاست که اهمیت هشدار رهبر حکیم انقلاب اسلامی در روز عید غدیر آشکار میشود که فرمودند: «اینکه میگوییم بایستی چشممان به بیگانگان نباشد، به معنای قطع رابطه نیست، به معنای شجاعت ملی است، به معنای استقلال ملی است. شما اگر شجاعت ملی داشته باشید، استقلال ملی داشته باشید، ملت ایران شخصیت خود، توانایی خود، استقلال خود، قدرت پیشرفت خود را به دنیا نشان بدهد، احترامش در دنیا بسیار بیشتر و بالاتر خواهد شد.» تا ساعاتی دیگر، از نهمین رئیسجمهور کشورمان که مردم او را برگزیدهاند، رونمایی خواهد شد و مسئولیت خطیر راهبری قوه مجریه در دستان او قرار خواهد گرفت؛ امید آنکه دستان او باکفایت باشد و در این سوگندش صادق.
source