حمیده زرآبادی، سخنگوی ستاد پزشکیان توضیح میدهد
دیدارنیوز: حمیده زرآبادی، تنها سخنگوی زن ستادهای انتخاباتی نامزدهای اخیر انتخابات ریاستجمهوری، از ۹ سالگی چادر سرش کرده؛ از وقتی خودش را شناخته به حجاب اعتقاد داشته و زمانی هم که نماینده قزوین در مجلس دهم شورای اسلامی بود، چادرش همیشه همراهش بود.
به نقل از هممیهن، اعتراضات سال ۱۴۰۱، اما او را هم عوض کرد؛ کار به جایی رسید که او برای ثبتنام در انتخابات چهاردهم ریاستجمهوری، چادر از سر برداشت و به وزارت کشور رفت؛ راهی برای نشان دادن اعتراض به برخورد با زنان به دلیل نوع حجابشان.
زرآبادی میگوید به احتمال زیاد، در فهرست پیشنهادی پزشکیان برای کابینه به مجلس، یک زن برای یک وزارتخانه معرفی خواهد شد و امیدوار است مجلس به دومین وزیر زن در تاریخ جمهوری اسلامی رای دهد.
در ادامه بخشی از گفتگوی روزنامه هممیهن با حمیده زرآبادی در مورد احتمال حضور وزیر زن در کابینه پزشکیان را میخوانید:
*ما سال ۱۴۰۱ را گذراندیم و حالا تعداد زیادی از زنان در انتخابات ۱۴۰۳ شرکت نکردهاند که شرکت نکردنشان هم اعتراضی بوده است. از طرف دیگر در صحبتهای پزشکیان قبل از انتخابات، وعده مشخصی درباره داشتن وزیر زن در کابینه داده نشد. حالا بهنظر شما اگر در کابینه پزشکیان، زنی وزیر نباشد، این نارضایتی زنان بیشتر نخواهد شد؟
بهنظر من حضور زنان در کابینه یک مطالبه بحق است و امیدوارم در لیستی که برای کابینه به مجلس معرفی میشوند، حتماً زنان حضور داشته باشند. حالا اینکه مجلس رأی میدهد یا نه، بحث دیگری است، ولی اینکه رئیسجمهوری، حداقل یک زن را برای وزارت معرفی کند یا تعداد معاونان زن در کابینه را بیشتر کند، قطعاً پیامی که به جامعه داده میشود، امیدوارکننده است و باتوجه به شرایطی که وجود دارد، اتفاق خوبی است.
* البته که اگر وزیر زن معرفی شود، خرق عادت هم نیست، چون بههرحال در تاریخ جمهوری اسلامی، یکبار وزیر زن داشتهایم؛ خانم دستجردی، وزیر بهداشت.
بله. من معتقدم اگر مجلس آن زمان به خانم وحید دستجردی رأی نمیداد، وزیر بعدی هم زن معرفی میشد. اینکه رئیسجمهور در مقابل مخالفتها چه عکسالعملی داشته باشد، به این کمک میکند که مسیر بعدی برای همراهی با زنان چطور باشد. بهنظرم برای زنان باید مقداری ایستادگی وجود داشته باشد، چون مخالفتها زیاد است، ولی ایستادگی میتواند مخالفتها را کنار بزند.
* این ایستادگی را زمان روحانی ندیدیم. او هر دو بار گفت که میخواسته وزیر زن معرفی کند؛ حتی سه وزیر زن، اما گویا از جای بالاتر به او فشار آمده بود.
بهنظرم روحانی میتوانست حداقل در روسای سازمانها و معاونتها، بیشتر از زنان استفاده کند. زمان روحانی موضوعی که خیلی مطرح میشد این بود که زنان رزومه کاری مناسبی برای وزیر یا مدیر شدن، ندارند.
*ولی در استانداریها و فرمانداریها دیدیم که زنان زیادی به کار گرفته شدند و اتفاقاً زنان، مدیران موفقی هم بودند. بعد هم که مصوبه سهم ۳۰ درصدی زنان در مدیریت کشور تصویب شد و البته بعداً با یک شکایت در دیوان عدالت اداری، این مصوبه از دست رفت.
بله. ولی میگفتند برای وزیر شدن، رزومه کافی ندارند و در پستهای مختلف مقاومت وجود داشت. من فکر میکنم الان این مشکل دیگر وجود ندارد، چون همان مصوبه ۳۰ درصدی موجب تقویت رزومه آنها شد. در دولت قبل هم که هیچ اهمیتی به رزومه داده نمیشد و خیلی از مردانی که پست گرفتند، از خیلی از زنانی که من میشناسم برای وزارت معرفی شدند و رأی هم آوردند؛ بنابراین وقتی تاکید بر رزومه میشود، اما رفتارهای متناقضاش دیده میشود، اصالت موضوع از دست میرود.
*در این سه سال، هر تصویری که از هیئتدولت بیرون میآمد، فقط انسیه خزعلی در اقلیت محض در آن بود. فکر میکنید در دولت جدید، این تصویر عوض خواهد شد؟
امیدوارم که بشود، چون این مطالبه با سال ۹۶ خیلی متفاوت شده است یا در سال ۱۴۰۰ که اصلاً مطرح نبود. قبل از سال ۱۴۰۰ در مراسمهای وزارتخانهها میدیدیم که حداقل دو ردیف زن مینشستند و بعد از سال ۱۴۰۰ دوباره این ردیف کم شد و به دو، سه نفر رسید.
*درست است که نباید همهچیز فردمحور باشد، اما در این مورد، نگاه شخص رئیسجمهوری مهم است. شما فکر میکنید نگاه شخصی پزشکیان در این باره چطور است؟
پزشکیان در صحبتهایش بحث توانمندی را مطرح کرده؛ اینکه اگر زن یا اقلیت مذهبی باشد، نباید جلوی بهکارگیریاش گرفته شود. فرصت برابر و عدالت در حرفهای او بود و نگاه شخصیاش هم همین است.
*یعنی فکر میکنید او به برابری زنان و مردان اعتقاد دارد؟
من نمیگویم برابری زنان و مردان، ولی حداقل زمانی که او نایبرئیس مجلس و من هم نماینده بودم، ندیدم که نگاه جنسیتی داشته باشد. خیلی از موضوعات را که پیگیری میکردیم، به زنان هم کارها را میسپردند با اینکه ما تعدادمان خیلی کم بود، اما تخصص و توانمندی برایشان مهم بود. اما اینکه چند درصد از مدیران، زن خواهند شد معلوم نیست، ولی امیدوارم که از زنان بیشتری استفاده کنند.
حالا در کنار همه این توضیحات چقدر احتمال میدهید که رئیس دولت جدید، وزیر زن انتخاب کند؟
به نظر من احتمال انتصاب وزیر زن در دولت جدید، ۶۰ درصد است. البته فارغ از اینکه او رأی بیاورد یا خیر.
source