حسن حیدری، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در گفتوگو با ایکنا، درباره اولویتهای اقتصادی دولت چهاردهم گفت: در حال حاضر اقتصاد به عنوان نتیجه محسوب میشود تا اینکه شروعکننده تلقی شود؛ به عبارت بهتر اقتصاد را باید واسط دانست و نقطه شروع به حساب نمیآید. در دولت جدید باید هم برروی ظرفیتهای داخلی و هم بر روی سیاست خارجی تمرکز کرد و لذا نمیتوان یکی را مهم و دیگری را بیاهمیت توصیف کرد.
وی افزود: بیتفاوتی به سیاست خارجی و توسعه روابط با کشورها منجر به حذف ایران از بازارهای جهانی خواهد شد و به همین دلیل باید دولت جدید تلاش کند ایران را از وضعیت تحریمی خارج سازد. ترکیب اصلاحات داخلی و بهبود شرایط سیاست خارجی اتفاقات خوبی را برای اقتصاد ایران رقم خواهد زد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به چند ابرچالش اقتصادی در کشورمان ادامه داد: موضوع انرژی و ناترازی آن یکی از ابرچالشهای اقتصادی محسوب میشود و هرساله شرایط آن بدتر شده است؛ طوری که در تابستان و زمستان این ابرچالش گریبان اقتصاد ایران را گرفته و به دلیل اینکه سرمایهگذاریهای هدفمند صورت نپذیرفته و زیرساختها تقویت نشده، همواره مشکل انرژی وجود داشته و دارد.
تنش آبی در دولت جدید جدی گرفته شود
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس با بیان اینکه تنشهای آبی یکی دیگر از ابرچالشهای اقتصاد ایران به شمار میرود، گفت: مشکل تنش آبی باید مدنظر دولت جدید قرار داشته و برای رفع آن اهتمام ویژه داشته باشد.
حیدری به شرایط صندوقهای بازنشستگی هم اشاره و تأکید کرد: وضعیت صندوقهای بازنشستگی خیلی مساعد نیست و احتمال اینکه در دهه جاری وضعیت این صندوقها بدتر از قبل شود وجود دارد و قطعاً چالشهای جدیدی را در این دهه به دولت تحمیل خواهد کرد. همچنین دولت منابع زیادی برای تزریق به این صندوقها در اختیار ندارد و از سوی دیگر چون بازار کار هم خیلی با وضعیت مناسبی روبهرو نیست آنچنان نمیتوان انتظار تزریق منابع به صندوقهای بازنشستگی را داشت.
وی در همین رابطه افزود: مشکل دیگر صندوقهای بازنشستگی این است که نگاه سیاسی برروی آنهاست و رویکردهای سیاسی بازدهی این صندوقها را کاهش داده است. دولت جدید تا آنجایی که امکان دارد باید استقلال صندوقهای بازنشستگی را تضمین کند و مدیران سیاسی را از رأس آنها کنار بگذارد. هرچقدر این صندوقها به صورت مستقل و غیردولتی اداره شوند به همان اندازه بازدهی بالایی خواهند داشت.
مشکلات نظام بانکی؛ ابرچالشی برای دولت جدید
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس ابرچالش بعدی را مربوط به نظام بانکی کشور دانست و گفت: در نظام بانکی ایران هم ناترازی وجود دارد و هم توسعهنیافتگی؛ متأسفانه نظام بانکی ایران به شدت از سطح علم بانکداری فاصله گرفته و بدنه کارشناسی آن فوقالعاده تضعیف شده است. مشکل اساسی نظام بانکی ایران آن است که دولتها به بانکها به چشم صندوق پول نگاه میکنند؛ در صورتی که بانک به عنوان ابزار توسعه محسوب میشود. دولت چهاردهم اگر به دنبال اصلاحات اقتصادی است باید اصلاح نظام بانکی را در اولویت قرار دهد.
حیدری در بخش دیگری از این گفتوگو به ابرچالش نظام بودجهریزی کشور اشاره و تأکید کرد: با خروج آمریکا از برجام یا حتی قبل از آن یعنی با تشدید تحریمها، دولتها با مشکل کسری بودجه مواجه بودهاند و این کسری بودجه همچنان به قوت خود پابرجاست. یکی از دلایل مؤثر در کسری بودجه فقدان انضباط مالی است و در سایه نبود انضباط مالی، بخش قابل توجهی از بار بودجهای به طبقات ضعیف جامعه تحمیل شده است و به همین خاطر شاهد هستیم طبقات ضعیف خیلی با تصمیمات اقتصادی دولتها مانند افزایش مالیات و یا ریاضت اقتصادی همراهی نکردهاند.
وی در پایان گفت: الگوی مالیاتگیری در دولت جدید باید اصلاح شود چون جامعه بیش از این نمیتواند مالیات پرداخت کند و نمیتوان از هر چیزی مالیات گرفت. همه اینها ابرچالشهایی است که در دولت جدید بهتر است مورد توجه قرار گیرند و راهکاری برای رفعشان در نظر گرفته شود.
گفتوگو از سعید امینی
انتهای پیام
source