آلبرت بغزیان، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در گفتوگو با ایکنا، درباره اهمیت بورس در تأمین مالی جمعی و رشد و پیشرفت اقتصادی گفت: بورس یا بازار سرمایه یکی از ابزارهای مفید، مولد و کارآمد در حوزه تأمین مالی جمعی محسوب میشود. بورس به چند دلیل جذابیت دارد؛ اول اینکه شفافیت در آن حاکم است و صورتهای مالی شرکتها و ارز بنیادی آنها در دسترس سهامداران و سرمایهگذاران قرار میگیرد، دوم اینکه بستری برای جذب سرمایههای خرد و کلان به حساب میآید و همه اقشار مختلف جامعه میتوانند با هر سرمایهای به این بازار ورود و اقدام به سرمایهگذاری کنند و مزیت سوم بازار سرمایه آن است که در این بازار شرکتها و استارتاپهای نوظهور میتوانند تأمین مالی مطمئن داشته باشند.
وی با بیان اینکه در کشورهای توسعهیافته سرمایهگذاران در بورس دیدگاه بلندمدت دارند، اظهار کرد: در این کشورها به خاطر ثبات اقتصادی، جو روانی آرام و مطمئن و آینده اقتصادی روشن بلندمدت به سرمایهگذاری در بورس نگاه میکنند ولی در ایران متأسفانه به خاطر نبود ثبات اقتصادی و عدم اعتماد مردم به تصمیمات کلان و نیز پیشبینیپذیر نبودن اقتصاد ترجیح میدهند سرمایههای خود را طی بازه زمانی طولانی در بورس نگاه ندارند. امروز شرایط بورس در کشور به گونهای رقم خورده که سهامداران را خسته کرده و فقط نوسانگیران سود و منفعت میبرند؛ یعنی هرکه علم نوسانگیری را میداند سود برده ولی آنهایی که نوسانگیری نمیدانند روز به روز شاهد کاهش ارزش داراییهایشان هستند.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: بیش از پنج سال است که شرایط بورس خوب نیست و امروز اعتماد مردم نسبت به این بازار از بین رفته است؛ سهامداران با خود فکر میکنند اگر در این پنج سال طلا، سکه، خودرو و یا زمین خریداری کرده بودند سودهای چند صد درصدی به دست میآوردند.
اقدامات دولت برای سر و سامان دادن به بورس
بغزیان به ضرورت توجه دولت چهاردهم به بورس اشاره و تأکید کرد: دولت چهاردهم در شرایطی کشور را تحویل گرفته که با ابرچالشهای گوناگونی روبهرو است و بورس یکی از این ابرچالشهاست. اگر دولت جدید میخواهد به بورس سروسامان دهد باید چند اقدام را در پیش بگیرد. اول اینکه به عملکرد شرکتها و بازیگران بزرگ در بورس نظارت داشته باشد. شرایط در بورس طوری شده که بازیگران هرگاه اراده کنند صف فروش تشکیل میدهند و یا صف خرید. وقتی بر عملکرد بازیگران نظارت نشود در نهایت بورس به ابزاری برای سفتهبازی و نوسانگیری تبدیل خواهد شد پس در گام اول باید یکهتازی بازیگران بزرگ در بورس را مهار کرد.
وی در ادامه افزود: در گام دوم دامنه نوسان بورس نامحدود شود تا دیگر صفهای خرید و فروشی وجود نداشته باشد. در هیچ کشوری دامنه نوسان وجود ندارد ولی در ایران دامنه نوسان سبب شده سرمایههای مردم در بورس به گروگان گرفته شود. سهامدار هر زمان که اراده کند باید بتواند سهام خود را به فروش برساند و یا هر زمان خواست سهام خریداری کند ولی صفهای خرید و فروش اجازه نمیدهد کسی سهامش را بفروشد یا سهام جدیدی خریداری کند. به عبارت بهتر در بورس ایران معاملات روانی در جریان نیست و واقعاً خدا نکند کسی در این صفها گرفتار شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: گام سوم برای رشد و تعالی بورس مربوط به افزایش عرضههای اولیه، تقسیم سودهای نقدی و افزایش سرمایههای جذاب است. وقتی میزان عرضههای اولیه افزایش پیدا کند قطعاً جذب سرمایههای خرد مردم به بورس شدت خواهد گرفت و یا وقتی مجامع شرکتها در زمان مقرر برگزار شوند و سود خوبی به سهامداران تعلق گیرد سهامدار احساس رضایت بیشتری خواهد داشت.
تزریق بیفایده منابع صندوق توسعه ملی به بورس
بغزیان در بخش دیگری از این گفتوگو پیشنهاد افزایش ساعت کاری بورس را داد و گفت: بورس برخی کشورها به صورت 24 ساعته فعالیت دارند و به نظر من اگر بورس ایران هم افزایش ساعت کاری داشته باشد، جذابتر خواهد شد و اقشار مختلف در هر شغل و صنفی میتوانند به تناسب زمانی که در اختیار دارند در بورس فعالیت کنند.
وی تأکید کرد: بارها شنیده شده از منابع صندوق توسعه ملی برداشت و به بورس تزریق شده است ولی اگر دقت کرده باشید هیچ اتفاق خاصی که به نفع سهامدار خرد باشد در بورس رخ نداده و این منابع بیشتر در اختیار بازارگردانها و سهامداران کلان قرار گرفته است. نیازی به هدر دادن منابع صندوق توسعه ملی نیست؛ وقتی اعتماد به بورس بازگردد و سرمایههای کلان و خرد به بورس تزریق شود بورس جان دوبارهای خواهد گرفت.
ثبات سیاسی و اقتصادی؛ دو پیششرط اصلی رشد بورس
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه بورس به شدت از شرایط سیاسی و بینالمللی تأثیر میپذیرد، گفت: تا آنجایی که امکان دارد باید شرایط آرام سیاسی در کشور حاکم شده و از مخاطرات بینالمللی فاصله گرفت. از سوی دیگر ثبات اقتصادی مهمترین پیششرط برای توسعه و رشد بورس است. موضوع مهم بعدی این است که مردم را با شیوههای مختلف سرمایهگذاری در بورس آشنا سازیم تا هر که بر اساس میزان ریسکپذیری خود در بورس سرمایهگذاری کند و ریسک آن را بپذیرد و در نهایت دانش اقتصادی مردم را افزایش دهیم.
بغزیان در پایان تأکید کرد: بورس به دماسنج اقتصادی کشور شهرت دارد و نشاندهنده حال و هوای حاکم در دیگر بازارها است ولذا همه باید تلاش خود را برای ایجاد یک بازار سرمایه بانشاط به کار بگیریم تا مردم و فعالان اقتصادی این بازار را بهعنوان بازاری امن برای سرمایهگذاری برگزینند.
گفتوگو از سعید امینی
انتهای پیام
source