احمد انارکی محمدی

احمد انارکی محمدی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا، درباره تأثیر قرض‌الحسنه بر توانمندسازی جامعه گفت: شرایط اقتصادی امروز کشور شرایط حساسی است و به خاطر تحریم‌ها و بی‌ثباتی بازار و افزایش قیمت ارز قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده و به تبع آن مشکلات اقتصادی مردم افزایش یافته است. در این شرایط باید تدابیری اندیشیده شود که هزینه‌های زندگی مردم کاهش و قدرت خریدشان افزایش یابد و به نظر من با ترویج و توسعه وام‌های قرض‌الحسنه می‌توان به صورت مقطعی و کوتاه‌مدت به بخشی از نیازهای اقشار ضعیف و آسیب‌پذیر پاسخ داد.

وی افزود: در دین مبین اسلام بر قرض نیکو به شدت تأکید شده است.  قرآن کریم در آیه 17 سوره تغابن می‌فرماید: «إِنْ تُقْرِضُوا اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا يُضَاعِفْهُ لَكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ۚ وَاللَّهُ شَكُورٌ حَلِيمٌ؛ اگر به خدای سبحان قرض‌الحسنه دهید آن را برای شما چند برابر سازد و شما را می‌بخشد و خداوند تشکرکننده و بردبار است.» توسعه و گسترش فرهنگ قرض‌الحسنه در کشور یک امر لازم و ضروری است و همه باید به آن اهتمام داشته باشند؛ از حکومت و دولت گرفته تا کسانی که از نفوذ کلام در جامعه برخوردارند.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه قرض‌الحسنه در جامعه پویایی، همدلی و همکاری را ترویج می‌کند، اظهار کرد: در نظام بانکداری ما باید قرض‌الحسنه فراگیر شود و نباید آن را محدود به یک یا دو بانک کنیم. متأسفانه درگیر شدن بانک‌های کشور با شیوه بانکداری متعارف سبب شده تا آنها از قرض‌الحسنه غفلت کنند یا اینکه قرض‌الحسنه در اولویت‌های بعدی قرار داشته باشد در صورتی‌ که در بانکداری اسلامی قرض‌الحسنه و یا پرداخت وام‌هایی با سود اندک اولویت دارد.

بنگاهداری بانک‌ها؛ عامل کمرنگی فرهنگ قرض‌الحسنه

انارکی محمدی ادامه داد: بخش قابل توجهی از مشکلات بانکی کشور به خاطر درگیر شدن بانک‌ها با بنگاهداری و بانکداری ربوی است و همین مسئله به عدالت آسیب زده و خلق پول بدون پشتوانه را شدت بخشیده است. امروز اگر تورمی در کشور وجود دارد و بازارهای مولد اقتصادی خیلی جذاب نیستند فقط به خاطر بنگاهداری بانک‌ها و بانکداری ربوی است. بانک‌ها بیش از اینکه علاقه‌ای به پرداخت وام‌های قرض‌الحسنه یا وام با بهره اندک داشته باشند به شدت مشتاق به پرداخت وام با سودهای بالا هستند و از این موضوع استقبال می‌کنند.

وی با بیان اینکه اگر به دنبال توسعه عدالت در کشور هستیم باید فرهنگ قرض‌الحسنه را توسعه دهیم، گفت: امروز با تسهیلات قرض‌الحسنه می‌توان مشاغل خرد و خانگی را تقویت کرد، جامعه را توانمند ساخت، فقر را از بین برد، اشتغال‌آفرینی کرد و ارزش افزوده و تولید ثروت برای کشور به ارمغان آورد. هرچند سقف تسهیلات قرض‌الحسنه محدود است اما بسیاری از مشاغل را با همین مقدار تسهیلات هم می‌توان ایجاد کرد. تسهیلات قرض‌الحسنه فشار را بر وام‌گیرنده و کارآفرین کاهش می‌دهد و کسی که اشتغال‌زایی می‌کند را درگیر وام‌های با بهره بالا نخواهد کرد.

تعداد بانک‌های قرض‌الحسنه کافی است

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این پرسش که آیا نیاز به تأسیس بانک‌های تخصصی در حوزه قرض‌الحسنه هست یا خیر، گفت: مشکل با تأسیس بانک‌های قرض‌الحسنه حل نمی‌شود. همین دو سه بانکی هم که وجود دارند با مشکلاتی مواجه هستند؛ مشکلاتی از قبیل تعداد تقاضای زیاد برای وام، محدودیت منابع برای پرداخت وام و عدم تزریق به موقع و مطلوب منابع سبب شده بانک‌های قرض‌الحسنه با مشکل مواجه باشند. به نظر من همه بانک‌های کشور باید 15 درصد منابع خود را به تسهیلات قرض‌الحسنه اختصاص دهند که اکنون این رقم کمتر از 7 درصد است. در مرحله بعدی دولت باید منابع و سپرده‌های خود را در بخش قرض‌الحسنه رسوب دهد تا قدرت وام‌دهی بانک‌ها افزایش یابد و در مرحله بعدی هم باید فرهنگ قرض‌الحسنه در کشور ترویج یابد تا مردم پول‌هایی که در اختیار دارند را در حساب قرض‌الحسنه سپرده کنند.

انارکی در پایان تأکید کرد: قرض نیکو نشانه‌ای از مسئولیت‌پذیری جامعه است و با قرض نیکو هم برکت زیاد می‌شود و هم اینکه انسان‌دوستی و محبت در جامعه ترویج می‌یابد.

 گفت‌وگو از سعید امینی

انتهای پیام

source

توسط jahankhabari.ir