نامه معرفی وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم برای بررسی صلاحیت و اخذ رأی اعتماد یکشنبه هفته جاری تقدیم مجلس شورای اسلامی شد، فهرستی که واکنشهای متفاوتی در میان شخصیتهای سیاسی در پی داشت.
ترکیب وزیرای پیشنهادی، فراجناحی عمل کردن رئیسجمهور در کابینه، بیطرف عمل کردن نمایندگان مجلس در بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی، اخذ رای اعتماد و همچنین عمل رئیس دولت چهاردهم بر تشکیل کابینه بر شعار وفاق ملی در لیست وزرای پیشنهادی از جمله موارد قابل تامل است.
در این راستا جواد آرینمنش، جامعهشناس و عضو پیشین کمیسیون فرهنگی مجلس در گفتوگو با خبرنگار ایکنا با اشاره به ترکیب کابینه پیشنهادی گفت: رئیسجمهور با شعار دولت وفاق ملی کار خود را آغاز کرد. از سوی دیگر در شرایطی دولت، کار خود را شروع کرد که متاسفانه با تهدیدات داخلی و خارجی روبرو شد.
بیشتر بخوانید:
وی با اشاره به ترور شهید اسماعیل هنیه در آغازین روزهای فعالیت رسمی دولت چهاردهم، اظهار کرد: این حادثه، نخستین حرکتی بود که در روزهای ابتدایی فعالیت دولت صورت گرفت که نشاندهنده مواجه کشور و جامعه با تهدیدات داخلی و خارجی است.
مواجه با تهدیدات؛ نیازمند همدلی
آرینمنش تصریح کرد: مواجه شدن با این مشکلات و مسائل، نیازمند همدلی و هماهنگی در سطح جامعه، کشور و قوای سهگانه است. همچنین باید پذیرفت کشور با تکثری از اقوام، گروهها و سلایق سیاسی و فرهنگی متفاوت و متعدد مواجهه است.
این جامعهشناس با بیان اینکه رئیسجمهور به این نتیجه رسیده است که حل این مشکلات در گام نخست نیازمند تشکیل کابینهای است که به سمت همدلی، هماهنگی و وفاق ملی پیش رود، افزود: در لیست پیشنهادی تمامی جریانها و گروههای سیاسی دیده میشود.
تمامیتخواهیهایی که تمامی ندارد
وی ادامه داد: اگر چه باید بپذیریم ممکن است هیچیک از جریانهای سیاسی به طور کامل از لیست پیشنهادی وزرا رضایت نداشته باشد زیرا این لیست، ترکیبی از سلایق سیاسی متفاوتی است و اگر جریانها با نیت تمامیتخواهی به آن نگاه کنند، طبیعتا رضایت کامل نخواهند داشت اما در لیست پیشنهادی هم از نیروهای اصلاحطلب و هم از جریانهای اصولگرا که در دولتهای گذشته مسئولیت داشتهاند، دیده میشود.
آرینمنش با تأکید بر اینکه تمام سلایق سیاسی در کابینه پیشنهادی حضور دارند، بیان کرد: لیست پیشنهادی میتواند نمادی از همدلی، همراهی و وفاق ملی تلقی شود.
ملاحظات رئیسجمهور در تعیین کابینه
وی ادامه داد: رئیسجمهور برای تعیین کابینه باید ملاحظاتی را در نظر میگرفت، این ملاحظات مشتمل بر تایید رهبری بر کابینه، هماهنگی با مجلس، استفاده از نیروهای کارآمد و سلایق گوناگون و طبیعتا هماهنگی با شعارهای دولت و اولویتهای کشور است.
عضو پیشین کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه نمایندگان مجلس در بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی بدون سوگیری سیاسی عمل کنند، اظهار کرد: رئیسجمهور با کابینهای که معرفی کرده است بهانهها را از منتقدان تندروی مجلس گرفته است.
لزوم حرکت کابینه در راستای شعارهای دولت
وی تأکید کرد: تمامی عناصر تأثیرگذار باید با همافزایی در راستای تحقق کارآمدی در کنار رئیسجمهور باقی بمانند حتی اگر مسئولیتی در دولت نداشته باشند.
عضو پیشین کمیسیون فرهنگی مجلس درباره ۷ توصیه مقام معظم رهبری به رئیسجمهور و دولت جدید در مراسم تنفیذ، افزود: کابینهای که معرفی شده باید در راستای شعارهای دولت و سیاستهای مقام معظم رهبری که رئیسجمهور مکررا بر آن تاکید کرده است، استوار باشد و حرکت کند.
آرینمنش در پایان گفت: طبیعتا برنامههایی که وزرا به مجلس ارائه میکنند باید از مولفههایی چون رهنمودهای رهبر انقلاب، سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری، اصول برنامه هفتم توسعه و شعارهای انتخاباتی رئیسجمهور برخوردار باشد. باید این چهار مؤلفه در برنامههای ارائه شده از سوی وزرا، لحاظ شود و رئیسجمهور نیز در کنار کابینه برای تحقق این مؤلفهها تلاش کند.
گفتوگو از سمیرا انصاری
انتهای پیام
source