محمود اسلامیان، مدیرعامل اسبق صندوق بازنشستگی کشوری در گفتوگو با ایکنا، درباره ضرورت توجه دولت چهاردهم به وضعیت صندوقهای بازنشستگی گفت: شرایط صندوقهای بازنشستگی اصلاً مساعد نیست و مسئله این صندوقها به یک بحران جدی برای کشور تبدیل شده و ضرورت دارد در دولت جدید نسبت به این موضوع توجه و اقدامات ویژهای صورت پذیرد.
وی افزود: زندگی میلیونها بازنشسته و خانوادههایشان از وضعیت صندوقهای بازنشستگی تأثیر میپذیرند و اگر ناترازی صندوقها مرتفع نشود قطعاً طی سالهای آینده شرایط حادتر هم خواهد شد. لازم است برای بهبود شرایط صندوقهای بازنشستگی انجام چند اقدام در دستورکار قرار گیرند.
مدیرعامل اسبق صندوق بازنشستگی کشوری بیان کرد: اول اینکه باید ثبات مدیریتی در صندوقها وجود داشته باشد؛ رفتوآمدهای پی در پی مدیران و نبود ثبات مدیریتی صندوقهای بازنشستگی را در شرایط بلاتکلیفی قرار داده است. ثبات مدیریتی در صندوقهای بازنشستگی یک اصل انکارپذیر است و باید پذیرفت که یک مدیر نمیتواند در یک سال یا دو سال پروژهها و ایدههای خود را پیادهسازی کند و حداقل نیازمند هفت تا هشت سال زمان است.
بیثباتی مدیریتی؛ آفتی برای صندوقهای بازنشستگی
اسلامیان ادامه داد: برخی میگویند اگر طول زمان مدیریتی بیشتر شود امکان فساد و رانت وجود دارد؛ درست است اما میتوان از این مشکل با انجام نظارتها و به کار گرفتن مدیران معتقد، ملتزم و خبره جلوگیری کرد. با بیثباتی مدیریتی نمیتوان مسئله صندوقهای بازنشستگی را رفع کرد و حتماً باید در دولت چهاردهم این موضوع مورد توجه قرار گیرد.
وی به مقوله سودساز نبودن صندوقهای بازنشستگی اشاره و تأکید کرد: صندوقهای بازنشستگی سودساز نیستند و با وجود اینکه شرکتهای بسیاری را در اختیار دارند اما نتوانستهاند این شرکتها را به سودسازی برسانند البته باید در نظر داشت اغلب شرکتهایی که دولت به جای بدهی به صندوقها واگذار کرده با مشکل مواجه هستند و اینها هیچیک سودساز نبودهاند و خود این موضوع یک مشکل اساسی است.
مدیرعامل اسبق صندوق بازنشستگی کشوری متغیر تأثیرگذار در تشدید مشکلات صندوقهای بازنشستگی را مربوط به سن بازنشستگی دانست و در این باره گفت: در کشورهای توسعهیافته سن بازنشستگی ما بین 65 تا 67 سال است و لی در ایران فردی که هنوز در سن جوانی است و میتواند کار کند بازنشسته میشود. مثلاً جوانی در سن 47 سالگی بازنشست میشود و این اصلاً توجیهپذیر نیست و هزینههای بسیاری را به صندوقها وارد کرده است. صندوقهای بازنشستگی نیازمند تناسب میان ورودی و خروجیها هستند و نباید فردی که هنوز میتواند کار کند را بازنشست کرد.
واگذاری سهام به جای واگذاری شرکت
اسلامیان با بیان اینکه برای حل ناترازی صندوقهای بازنشستگی بهتر است سهام به آنها واگذار شود، تأکید کرد: واگذاری سهام به صندوقهای بازنشستگی از چند حیث مفید و اثربخش است؛ اول اینکه هزینه گرداندن شرکتها دیگر متوجه صندوقها نمیشود، دوم اینکه صندوقهای بازنشستگی به راحتی میتوانند از سود سهام، افزایش سرمایه و تقسیم سود برخوردار باشند و سوم هم اینکه صندوقهای بازنشستگی را سهامداری آشنا میسازد.
وی گفت: در دولت چهاردهم باید تلاش شود صندوقهای بازنشستگی مولد شوند و دولت بدهیهایش را با سهام یا نقداً پرداخت کند نه با واگذاری شرکت و از سوی دیگر دولت باید به این موضوع مهم توجه داشته باشد که تصمیمی گرفته نشود که به ضرر صندوقها تمام شود چون صندوقهای بازنشستگی شرایط حساسی دارند و تحمل مشکلات و فشارهای بیشتر را ندارند.
گفتوگو از سعید امینی
انتهای پیام
source