به گزارش خبرنگار ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمدحسن ابوترابیفرد، خطیب جمعه تهران در خطبه اول نماز جمعه امروز، 9 شهریورماه که در مصلای امام خمینی(ره) برگزار شد، با دعوت خویشتن و نمازگزاران به در پیش گرفتن تقوای الهی، اظهار کرد: در روزهای غم و سوگواری امت اسلام، به مناسبت رحلت پیامبر اکرم (ص)، شهادت حضرت امام حسن مجتبی(ع) و حضرت ثامنالحجج علیبن موسی الرضا(ع) قرار داریم.
وی ضمن عرض تسلیت محضر امت اسلامی و دوستداران حقیقت، دلباختگان به حیات عقلانی و علمی در جهان بشریت، افزود: پیامبر خاتم(ص)، زیباترین، دلپذیرترین، کاملترین و برترین چهره انسانی و آفریده خداوند متعال است. تأمل در سیره این شخصیت بیبدیل تاریخ، نگریستن به خصایص اخلاقی این انسان برجسته و استثنایی تاریخ حیات بشر، فهم معارف انسانساز و جامعه پرداز قرآن و مدرسه پیامبر اعظم(ص)، تنها راه سعادت بشر است.
خطیب جمعه تهران ادامه داد: در خطبه نخست با الهام از کلام حضرت اباعبدالله الحسین(ع) در توصیف خصایص اخلاقی برجسته شخصیتی که خدای متعال در توصیف او میفرماید «إِنَّكَ لَعَلَىٰ خُلُقٍ عَظِيم» از زبان علی(ع) نکاتی را محضرتان بیان خواهم کرد. قطعاً با الهام از این کلام، میتوانیم آینده خود، جامعه بشری و ایران را بهتر بسازیم.
ابوترابیفرد اظهار کرد: اولا ًپیامبر اکرم(ص) این معلم انسانیت، بسیار کم سخن میگفتند. سکوتی که راهگشای حیات طیبه او و جامعه بشری بود. حضرت اباعبدالله الحسین(ع) از حضرت علی(ع) نقل میکنند که «سکوت پیامبر خاتم(ص) بر چهار رکن استوار بود. سکوتی آمیخته با حلم، حذر، بردباری، دوراندیشی و تقدیر و اندازهنگاری و تفکر». چه زیباست ما هم تلاش کنیم تا اوقات خود را در این حالات چهارگانه سپری کنیم.
وی افزود: بردباری و حلم همیشه با علم گره خورده است. اهل تقوا، اهل بردباری، دانش و معرفت هستند. با بردباری، دوراندیشی و نگاه بلندمدت به موفقیت خواهید رسید. انسان هوشمند افقهای دور را مینگرد. این نگاه موجب میشود که چنین انسانی بر مرز دانش و علم حرکت مکند. امثال حقیر جلوی پای خودم را نمیبینم اما انسانهای وارسته با نگاههای بلند حرکت میکنند. اگر نگاه بلند امام راحل نبود، امروز این انقلاب و حرکت عظیم امت اسلامی در این جایگاه شکل نگرفته بود. اگر نگاه بلند مقام معظم رهبری نبود، امروز این قدرت برای محور مقاومت در برابر تمام دنیای استکبار شکل نگرفته بود.
امام جمعه موقت تهران تصریح کرد: سپس حضرت علی(ع) میفرمایند «پیامبر(ص) همه را با یک چشم می نگریستند». رهبران و مدیران جامعه، پدران و مادران، مدیران ارشد و میانی و خرد باید با مردم اینگونه تعامل داشته باشند. بین فقیر و غنی، صاحب قدرت و ضعیف، تفاوتی نگذارند و همه را با یک چشم بنگرند. همانطور که سخنان صاحبان قدرت را گوش میدهند، سخنان ضعفا را استماع کنند.
ابوترابیفرد با تأکید بر اینکه قضات باید این دستور را مقابل دیدگان خود قرار دهند و کسانی که در محضر دادگاه اسلامی حضور مییابند، این نگاه برابر را در چهره قاضی مشاهده کنند، گفت: اگر مدیران با مردم اینگونه برخورد کنند، آن هنگام است که مردم پس از مراجعه به ادارات، احساس شخصیت میکنند.
خطیب جمعه تهران با توجه به ضرورت نگاه به آخرت و انجام اعمال با توجه به آخرت، ادامه داد: اگر این نگاه در مدرسه عاشورا عینیت پیدا نمیکرد، انقلاب عظیم عاشورا خلق نمیشد. اگر این نگاه در نگاه مجاهدان و رزمندگان ما در هشت سال دفاع مقدس، در یک دهه اسارت در دست دژخیم صدام شکل نمیگرفت آن مقاومت افتخارآفرین رخ نمیداد. این نگاه است که امروز غزه را به نماد مقاومت در جهان تبدیل کرده است.
ابوترابیفرد، با اشاره به خصلت دوراندیشی پیامبر اعظم(ص) گفت: خصلت دوراندیشی پیامبر(ص) بر چهار اصل استوار بود. همانطور که رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر با هیئت دولت چهاردهم بر نگاه مردم به رفتار مدیران تأکید کردند. مردم رفتار مدیران و مسئولان را ملاک قرار میدهند باید تلاش کنیم، بهترین رفتار را داشته باشیم تا مردم در مسیری بهتر گام بردارند.
وی افزود: دومین خصلت پیامبر(ص) دوراندیشی ایشان همراه با عدم اتخاذ تصمیم اشتباه و قبیح است. تصمیمات اشتباه امروز من و شما، آثارش فردا و در دهههای آینده مشخص میشود. به تعبیر مقام معظم رهبری اگر روز گذشته بودجه را با نفت گره نمیزدیم امروز دچار این آسیب تهدیدکننده نمیشدیم.
امام جمعه موقت تهران بیان کرد: مدیران بیندیشیند و دولت چهاردهم بیش از همه در این زمینه مطالعه کند تا تصمیم اشتباهی اتخاذ نشود. تصمیم درستی که شهید خدمت، آیتالله رئیسی در حذف ارز ترجیحی اتخاذ کرد، برای امروز و فردای کشور مهم بود.
ابوترابیفرد اظهار کرد: پیامبر(ص) برای گام برداشتن در راهی که مسیر سعادت، صلاح، رستگاری، توسعه و پیشرفت جامعه اسلامی در دنیا و آخرت بود، تلاش میکردند. چهارمین خصلت پیامبر(ص) اتخاذ تصمیم تضمین کننده خیر دنیا و آخرت است لذا باید مدیران و رئیس خانواده به این موضوع بیندیشد.
وی با تأکید بر اینکه جوانی امروز و فردای کشور مرهون خانه و خانواده است، افزود: جامعه پرتلاش و انگیزه جوان محصول این خانه است که با مدیریت شایسته پدر بر خانواده و مدیریت شایسته مادر در نهاد مهم خانه رخ میدهد لذا باید تصمیمی گرفته شود که تضمین کننده خیر دنیا و آخرت مردم باشد.
ابوترابیفرد خطبه نخست را با تشکر و قدردانی از حضور مردم شریف در راهپیمایی اربعین حسینی و میهمان نوازی مردم قهرمان عراق و دولت مقتدر عراق به زبان عربی پایان داد.
بنابراین گزارش؛ حجتالاسلام والمسلین ابوترابیفرد در خطبه دوم نماز جمعه تهران، ضمن توصیه خود و دیگران به رعایت تقوای الهی، گفت: شهدا، نماد فضیلت و تقوا هستند. دولتها در جمهوری اسلامی ایران باید با مقیاس و شاقول شهید رجایی و باهنر اندازهگیری شوند. باید همه دولتمردان و آحاد جامعه تلاش کنند تا شهدای عالیقدر را برای حرکت خویش الگو قرار دهند و به عمل صالح آنان اقتدا کنند.
وی به قهرمانی تیم المپیاد دانشآموزی ایران در هفدهمین المپیاد جهانی نجوم اشاره کرد و افزود: این تیم توانست با کسب پنج مدال طلا، رتبه نخست را کسب کند. این برای ایران، جوانان و نوجوانان ایران و آموزش و پرورش کشور مایه افتخار است. کشورهای آمریکا، رومانی و کانادا به ترتیب در رتبههای دوم، سوم و چهارم قرار گرفتند.
خطیب جمعه تهران ادامه داد: این تفسیر روشنی از این سخن ماندگار امام راحل است که بارها نیز از زبان رهبر معظم انقلاب شنیدیم که «ما میتوانیم» در رقابت جهانی با کشورهایی که با استثمار ملل آسیا و آفریقا و آمریکای جنوبی به قدرت اقتصادی دست یافتهاند، جایگاه خود را در جهان تنظیم کنیم. این نیازمند عزم و اراده استوار است. نگاه بلندی که پیامبر اعظم(ص) بر آن توصیه داشتند.
ابوترابیفرد اظهار کرد: یکی از مهمترین وظایف مجلس شورای اسلامی که نقش بسیار مهمی در کارآمدی نظام حکمرانی و شکلگیری دولت ایفا میکند، بررسی خط مشی و اصول کلی برنامه دولت و برنامههای ارائه شده وزاری پیشنهادی برای رأی اعتماد به دولت است.
وی با اشاره به اخذ رأی اعتماد کم سابقه هیئت دولت از مجلس دوازدهم که به فرموده رهبر انقلاب «موفقیت بزرگ دولت و مجلس و موجب سپاسگزاری است»، گفت: ریاست محترم جمهور، اعضای محترم دولت باید از این اقدام که حکایت از تعامل عقلانی و علمی مجلس محترم با دولت دارد و در جهت افزایش سطح همافزایی دولت و مجلس در راستای ارتقای کارآمدی نظام با هدف برون رفت از تنگناهای اقتصادی است، به خوبی استفاده کنند. این فرصتی فراروی دولت چهاردهم است.
امام جمعه موقت تهران تصریح کرد: ویل دورانت در جلد 15 تاریخ تمدن مینویسد «اسلام بیش از هر یک از ادیان آسمانی بر آراستگی امت اسلام به قدرت و قرار گرفتن در جایگاه برتر از اقتدار تأکید کرده است» و ما با مراجعه به آموزههای قرآنی و کلام حیات بخش پیامبر اعظم(ص) این واقعیت را با تمام وجود در مییابیم که اسلام دین قدرت است؛ قدرتی برآمده از علم.
ابوترابیفرد با اشاره به فرموده حضرت علی(ع) «العلم سلطان» و قدرت آفرین بودن علم، گفت: این است که دنیای اسلام در فاصله چند دهه به قلههای قدرت دست یافت و دنیا را متأثر از دانش خود نمود. این از دستاوردهای قرآن است که «وَلاَ تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ» و از دستاوردهای پیامبر عظیم الشان اسلام(ص) است که به حضرت علی(ع) فرمودند «علی، اگر همه با انواع کارهای نیک خواستند به خدا نزدیک شوند تو با حیات عقلانی به خدا نزدیک شو».
وی سپس با تأکید بر اینکه صاحبان معرفت، انسانهایی هستند که خداوند سبحان با آنها نجوا و گفتوگو دارد، افزود: آنها افرادی هستند که از راه اندیشه و تفکر برای دستیابی به حیات عقلانی برتر، بهره میبرند.
خطیب جمعه تهران ادامه داد: اسلام دین قدرت برآمده از دانش، علم، شناخت حق و ایستادگی در کنار حق است. قدرتی که عاشورا آن را به نمایش گذاشت. بنابراین دولت محترم باید با نگاه به آموزههای قطعی قرآن کریم از تمام ظرفیت علمی و کارشناسی، نیروی انسانی توسعه یافته، ظرفیتهای متراکم در حوزه زیرساختهای اقتصادی کشور، اقتدار سیاسی، امنیت و قدرت بازدارندگی تحسین برانگیز جمهوری اسلامی و وحدت و انسجام ملی و اسلامی، موقعیت ژئوپلیتیک و استثنایی، عمق استراتژیک کشور به خوبی برای تبدیل تهدیدها به فرصتها استفاده کند لذا دولت وفاق ملی باید با ارتقای شایستهسالاری حرکت کند.
ابوترابیفرد با بیان اینکه وزاری محترم در آستانه تصمیمات مهم مدیریتی قرار دارند، گفت: رئیسجمهور محترم توصیه کرد و هر انسان هوشمندی این توصیه را دارد که ملاک تغییر فقط و فقط باید با توجه به شاخص شایستگی باشد. خدمت وزرا میگویم مردم اهل قضاوت و تحلیل هستند و تصمیمات شما را ارزیابی میکنند و تشخیص میدهند که آیا ملاک تصمیمات ارتقای شایستهسالاری بوده است یا نگاه سیاسی؟
وی تأکید کرد: برای ارتقای کارایی نظام باید شاخص شایستهسالاری را سرلوحه اقدامات قرار دهیم. نگاه جامع و بلندمدت و مبتنی بر شایستهسالاری، پشتوانه اقتدار ملی است. اقتدار ملی، مرهون افزایش سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی است و به نظر میرسد این مهم، دستاورد ارتقای کیفیت حکمرانی اقتصادی است.
امام جمعه موقت تهران بیان کرد: از رئیسجمهور محترم و تیم اقتصادی انتظار میرود، سطح حکمرانی اقتصادی را ارتقا ببخشند و این مهم بهدست نمیآید مگر اینکه نگاه بلندمدت، اساس تصمیمات بنیادین دولت باشد.
ابوترابیفرد اظهار کرد: اگر امور روزمره، تمام وقت وزرای را به خود اختصاص دهد، قطعاً مسائل اساسی و کلیدی بر زمین خواهد ماند. ارتقای کیفیت حکمرانی قطعاً راه را برای بهبود شاخصهای کلان اقتصادی همواره خواهد کرد. چالشها و مسائل حکمرانی به مثابه یک شبکه درهم تنیده و بهم پیوسته است و همه دستگاههای اجرایی، قوای سه گانه و نهادهای فراقوهای باید برای فهم و حل مسائل اساسی کشور بسیج شوند.
وی افزود: شایسته است رؤسای قوا، مسائل را بخشی نگاه نکنند. نگاه قوا باید ملی باشد. زیرا منابع کشور محدود است و باید با این منابع محدود اولویتهای اساسی کشور را رصد کرد و تا آنجا که ممکن است زمینه رشد هزینههای جاری کشور را مدیریت و کنترل کرد.
امام جمعه موقت تهران تصریح کرد: وزاری محترم خصوصاً وزارتخانههای پرهزینه همچون بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، وزارت علوم و سایر نهادها باید نگاه ملی داشته باشند. وزیر محترم آموزش و پرورش، وزیر محترم بهداشت و درمان و سایر وزرا باید با نگاه ملی مسائل را رصد، بررسی و تصویب کنند.
ابوترابیفرد سپس به بیان خاطره حضور خود در مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و گفت: در یکی از دولتها که در مجلس در جایگاه نایب رئیسی بودم هنگامی که وزیر بهداشت و درمان دولت معرفی شد، برای ارائه برنامهها به اتاق بنده آمد در سخنانش درباره افزایش هزینهها سخن گفت. بنده خدمت ایشان عرض کردم، خواهش میکنم استعفا دهید چون درآمدهای کشور درحال کاهش است چگونه برنامهای ارائه میکنید که مبتنی بر افزایش هزینههای مدیریتی حوزه شماست در حالی که ظرفیت مالی کشور توانایی آن را ندارد، این است که می گویم باید نگاه ملی باشد.
خطیب جمعه تهران ادامه داد: وزرای محترم، اولین مسئله ارتقای بهرهوری است از تمام ظرفیت مدیریتی خود استفاده کنید و در پایان سال 1404 گزارش کنید که در حوزه مدیریتی شما بهرهوری چه مقدار ارتقا پیدا کرد. یعنی از منابع تخصیص داده شده چگونه استفاده کردید و کارایی را ارتقا بخشیدید. امروز در اقتصاد میکوشند تا با هزینه کمتر کیفیت کالا را ارتقا ببخشند.
ابوترابیفرد با ابراز گلایه از اینکه هزینه بیشتر، کارایی کمتر نماد ساختار مدیریتی ما است، گفت: به مردم مراجعه کنیم، ببینیم سطح رضایتمندی مردم چه مقدار ارتقا یافته است. برای رشد اقتصادی باید رشد اقتصاد دیجیتال و رشد شرکتهای دانش بنیان، مسئله نخست دولتمردان باشد.
وی افزود: استفاده از بدنه علمی، کارشناسان متعهد، عالم و به بیان رهبری معظم، شجاع برای تهیه نقشه راه با هدف اجرایی و عملیاتی شدن سیاستهای کلی ابلاغی مقام معظم رهبری و برنامه توسعه لازم است که مبتنی بر آن به این حوزههای مهم نیازمند اصلاح اشاره میکنم.
امام جمعه موقت تهران بیان کرد: 1- اصلاح ساختار ناترازی بودجه؛ بودجه کشور ناتراز است در همین سه ماه نخست باید 25 درصد از منابع پیش بینی شده دریافت میشد که حدود 17 درصد وصول شده است. این درحالی است که هزینههای جاری بیش از 93 درصد انجام شده یعنی منابع دریافت نشده اما هزینه انجام شده است. در حوزه عمرانی و سرمایهگذاری باید 25 درصد منابع تخصیص داده میشد که 4 درصد تخصیص داده شده است. این گوشهای از ناترازی بودجه است. قطعاً دولت و مجلس محترم بداند با رشد غیر معقول و بدون دفاع هزینهها نمیتوان این ناترازی را اصلاح کرد و بر ناترازی بودجه افزوده میشود.
وی افزود: 2- اصلاح ناترازی نظام بانکی و پولی؛ عین جمله سیاست کلی در این حوزه «تنظیم سیاستهای پولی، مالی و ارزی با هدف دستیابی به ثبات اقتصادی و مهار نواسانات و تقویت تولید ملی» است، با این سیاست چه میزان فاصله داریم؟ نباید اتاق فکر ویژه برای این مسائل مهم زیر نظر شخص رئیس جمهور و تیم اقتصادی کشور نخبگان سیاسی و علمی شکل بگیرد؟ نباید مردم در جریان واقعیت اقتصاد و کاستی ها و ضعفها و راه برون رفت آن قرار گیرند؟ نباید رسانه ملی به تریبون این مباحث تبدیل شود؟
خطیب جمعه تهران ادامه داد: 3- اصلاح ناترازی انرژی؛ «کاهش مستمر شدت انرژی با اعمال مجموعهای متعادل از اقدامات قیمتی و غیر قیمتی، استفاده بهینه از نفت و گاز و صادرات و تغییر نگاه به نفت و گاز و درامدهای حاصل آن به منبع بودجه عمومی به منابع سرمایه های زاینده اقتصادی» چه میزان این جمله بلند است. اگر همین جمله یا 50 درصد آن عملیاتی شود، شاهد تحول بنیادین در کشور خواهیم بود که شما فردا و در سالهای پیش رو با آثار آن روبرو خواهید شد.
انتهای پیام
source