رئیس‌جمهور حل مشکلات کشور را در گرو اتخاذ تصمیمات صحیح از سوی کارشناسان و نخبگان دانست و گفت: برای تمام مشکلات کشور راه‌حل وجود دارد، اما مشکل آنجاست که یا راه‌حل‌ها را نمی‌شناسیم یا مهارت و انگیزه اجرای آن‌ها را نداریم. 
 
دکتر مسعود پزشکیان صبح پنج‌شنبه در مجمع عمومی فصلی فرهنگستان علوم پزشکی با اشاره به سخنان خود در دوران تبلیغات انتخاباتی تصریح کرد: دولت چهاردهم مبنای کار خود را اجرای سند چشم‌انداز، سیاست‌های کلی و قانون برنامه قرار داده و در این مسیر نه بر اساس نظر خودمان، بلکه بر اساس نظر و راهکار‌های ارائه‌شده از سوی کارشناسان و مبتنی بر امکانات و منابع مالی موجود در کشور عمل خواهیم کرد. 
دکتر پزشکیان ارتقای شاخص‌های سلامت را از محور‌های کاری دولت خود برشمرد و اظهار داشت: از لوازم ضروری ارتقای شاخص‌های سلامت توجه به محرومان در راستای رفع بی‌عدالتی، فقر، تبعیض و نگاه‌های تک‌بعدی است. ما باید به کسانی بیشتر توجه کنیم که به دلیل محرومیت‌ها در معرض خطر بیشتری هستند. 

 «تقوا» یعنی حرکت بدون خطا و عوارض
رئیس‌جمهور با بیان اینکه تقوا یعنی حرکت بدون خطا و بدون عوارض و تبعات یا با حداقل عوارض و تبعات، گفت: کسی که عملش با عوارض و تبعات زیاد همراه است، هر قدر هم بر انجام اعمال و مناسک عبادی تأکید داشته باشد، باز هم انسان باتقوایی محسوب نمی‌شود. انسان باتقوا اگر در یک اداره مشغول کار است، باید همه همتش جلب رضایت ارباب رجوع باشد. 
دکتر پزشکیان بزرگ‌ترین و بالاترین ظلم را دروغگویی دانست و خاطرنشان کرد: چه ظلمی بالاتر از اینکه ما به خاطر سلیقه، گروه و جناح خودمان از پذیرش حرف و راه درست استنکاف کنیم و مقابل آن بایستیم، ما حرف درست را باید از کارشناسان بپذیریم، حتی اگر خلاف نظر و رأی و منافع خودمان و گروه‌مان باشد. 
 باور کنیم عقل کل هستیم، به خطا رفته‌ایم
رئیس‌جمهور حل مشکلات کشور را در گرو اتخاذ تصمیمات صحیح از سوی کارشناسان و نخبگان دانست و گفت: برای تمام مشکلات کشور راه‌حل وجود دارد، اما مشکل آنجاست که یا راه‌حل‌ها را نمی‌شناسیم یا مهارت و انگیزه اجرای آن‌ها را نداریم. اگر باور ما این باشد که عقل‌کل هستیم و می‌توانیم برای همه مشکلات راه‌حل ارائه دهیم، خطا رفته‌ایم و نخواهیم توانست مشکلات را حل کنیم. 
دکتر پزشکیان از همه متخصصان از جمله نخبگان رشته‌های مختلف پزشکی حاضر در جلسه خواست به دولت در حل مشکلات کشور به خصوص مسائل عرصه سلامت و درمان کمک کنند و افزود: دولت چهاردهم برای حل مشکلات عرصه سلامت و درمان همان راهی را خواهد پیمود که کارشناسان این حوزه توصیه کنند. همچنین تلاش خواهیم کرد جلسات شورای‌عالی سلامت را برای سامان دادن به روابط و تعاملات بین‌بخشی به طور منظم و مستمر برگزار کنیم. 

 دست یاری به سوی همه دراز می‌کنیم
رئیس‌جمهور نگاه عادلانه، فعال کردن روابط بین‌بخشی و جذب مشارکت‌های مردمی را سه محور مهم در زمینه رفع مشکلات بخش درمان و سلامت عنوان کرد و اظهار داشت: باید به شکل واقعی به مردم در عرصه‌های مختلف میدان دهیم. امروز امیدی در دل مردم ایجاد شده است و از خدا می‌خواهم به ما کمک کند اجازه ندهیم به ناامیدی تبدیل شود و در این راستا به سوی هر کسی که بتواند به ما کمک کند، دست یاری دراز خواهیم کرد. 

 افراد را باید بر اساس توانمندی‌ها منصوب کنیم نه روابط
دکتر پزشکیان با تأکید بر اینکه حرف صحیح را از سوی هر کس که باشد، می‌پذیریم و از همکاری هر کسی که توانمندی حل مشکلات را دارد، استقبال می‌کنیم، تصریح کرد: ما باید یکسری ابزار اندازه‌گیری و سنجش برای اینکه بدانیم چه کسی را در چه جایی قرار دهیم، تدوین کنیم. پیش از این عموماً افراد بر اساس روابط و دسته‌بندی‌ها منصوب می‌شدند، اما ما فقط بر اساس اینکه چه کسی توانمندی اجرای کدام بخش از اسناد بالادستی را دارد، افراد را منصوب خواهیم کرد. وقتی افراد بر اساس توانمندی‌ها و برای اجرای اسنادی که درباره اهداف آن‌ها اختلافی نیست، منصوب شوند، دیگر دعوا و اختلاف موضوعیت ندارد. 
 «توان اجرای اسناد بالادستی» 
معیار همسویی با دولت
رئیس‌جمهور با بیان اینکه هر کس بتواند اسناد بالادستی کشور را اجرا کند با ماست و هر کس نتواند با ما نیست، خاطرنشان کرد: خیلی مهم است که ما بدانیم که همه چیز را نمی‌دانیم. وقتی این را بدانیم، سراغ دانستن یا کمک گرفتن از افرادی می‌رویم که می‌دانند. اینجاست که انجمن‌ها و گروه‌هایی که بر محور دانایی و تخصص تشکیل شده‌اند، از جمله فرهنگستان علوم پزشکی بسیار می‌توانند به ما کمک کنند. 
دکتر پزشکیان تأکید کرد: باید بر محور اجرای اسناد بالادستی به یک نگاه و زبان مشترک برسیم و راهی را که مشخص است با قدرت طی کنیم. بخش سخت کار یافتن افرادی است که به پیمودن این راه باور داشته و از توانمندی لازم برخوردار باشند. 
پیش از سخنان رئیس‌جمهور دکتر محمدرضا ظفرقندی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در سخنانی، فضای انسجام و همدلی ایجاد‌شده در کشور و حضور یک پزشک متخصص در رأس قدرت اجرایی کشور را فرصت مغتنمی دانست تا بتوان مشکلات بخش سلامت و درمان را که حدود ۷۰ درصد آن خارج از حوزه اختیارات وزارت بهداشت است، با هم‌افزایی ظرفیت‌ها رفع کرد و افزود: از فرهنگستان علوم پزشکی نیز انتظار داریم بر اساس تجارب علمی و عملی ایرادات و مشکلات را احصا و راهکار‌های رفع آن‌ها را ارائه کنند تا بتوانیم با همکاری یکدیگر شاخص‌های سلامت و درمان کشور را ارتقا بخشیم و مشکلاتی را که سال‌ها حل‌نشده باقی مانده‌اند، حل کنیم. 
همچنین در ابتدای این جلسه دکتر علیرضا مرندی، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی و تعدادی از اعضا گزارش‌هایی از مهم‌ترین مسائل بخش سلامت و درمان و نیز مشکلات جامعه پزشکی کشور ارائه کردند.
 
 دانش باید مشکل‌گشای مردم باشد
پزشکیان همچنین روز پنج‌شنبه در آیین تکریم و معارفه وزرای سابق و جدید علوم، تحقیقات و فناوری، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای دولت به ویژه شهید جمهور آیت‌الله رئیسی با اشاره به آیات قرآن کریم «علم و عمل» خالصانه را مهم‌ترین فلسفه و دلیل آفرینش انسان از سوی خدای متعال عنوان کرد و گفت: اگر انسان‌های جامعه باور داشته باشند که حیات زمین به خاطر آنهاست، حیات آن‌ها به خاطر علم است، حیات علم به عمل است و حیات عمل به اخلاص و انجام کار‌ها برای خدا و مردم است، آیا ممکن است چنین جامعه‌ای به عقب‌ماندگی، فقر، فساد و تبعیض گرفتار شود؟ 
رئیس‌جمهور تصریح کرد: بی‌تردید اگر ما فلسفه آفرینش خود، یعنی برخوردارشدن از علم و آگاهی را بفهمیم و این علم و آگاهی را در عمل خالصانه و در راه خدمت به مردم به کار بگیریم، قدر عالمان و اندیشمندان‌مان را بیشتر می‌دانیم و مشکلی برای‌مان باقی نخواهد ماند. 
پزشکیان با اشاره به اینکه ما افتخار می‌کنیم که نخبگان زیادی در رشته‌های مختلف تربیت می‌کنیم، اما بعد همین افراد به راحتی از کشور خارج می‌شوند، تصریح کرد: ایراد اول در این زمینه از همان چیزی است که آموزش می‌دهیم. باید در کنار آموزش مباحث علمی به فراگیران مهارت‌های کارگروهی، برقراری ارتباطات کاری و توانایی حل مسئله را نیز آموزش دهیم تا هنگام مواجهه با مشکلات به جای آنکه زود قهر کنند و از میدان خارج شوند، توانمندی انجام کارگروهی، برقراری ارتباطات علمی و کاری و نیز حل مسئله را داشته باشند. 
رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه حل مشکلات جامعه در گرو بهره گرفتن از علم و عالمان است، خاطرنشان کرد: نخبه‌ای به کار ما می‌آید که درد جامعه را بشناسد و آموزش دیده که بماند و برای حل مشکلات این آب و خاک تلاش کند. 

 دانشگاه‌ها باید کارگاه حل مشکلات جامعه شوند
رئیس‌جمهور در ادامه با تأکید بر اینکه باید دانشگاه‌های کشور به دانشگاه‌هایی تبدیل شوند که بتوانند مشکلات جامعه را حل کنند، تصریح کرد: امروز دانشگاه‌ها در جهان بر پایه اجرای پروژه‌های علمی هم درآمد کسب و هم متخصصان توانمند و مهارت‌محور تربیت می‌کنند، اما دانشگاه‌های ما هنوز به بودجه دولت وابسته هستند و دانشجویانی تربیت می‌کنند که مهارت ندارند. 
پزشکیان با انتقاد از اینکه کار را به کاردان نسپرده و علم را به استخدام حل مشکلات جامعه درنیاورده‌ایم، تأکید کرد: دانشگاه می‌تواند مملکت ما را نجات دهد، به شرط اینکه به علما و نخبگان به دور از هر سلیقه، باور، گرایش و عقیده‌ای احترام بگذاریم. حضرت علی (ع) می‌گوید: هر کس یک کلمه به من بیاموزد، مرا بنده خویش کرده است، آن وقت ما می‌آییم جوانی که تربیت‌شده استادان بزرگ ماست، به عنوان رئیس آن‌ها انتخاب می‌کنیم و او هم بی‌توجه به اینکه در اثر زحمات همین استادان به این جایگاه رسیده است، به آن‌ها بی‌احترامی می‌کند. 
رئیس‌جمهور گفت: به وزرای بهداشت و آموزش و پرورش هم گفته‌ام و اینجا هم تأکید می‌کنم، وضعیت همه آن استادانی که به هر طریقی از دانشگاه لغو قرارداد یا اخراج شده‌اند، مورد بازنگری قرار دهید و دانشجو‌ها را برگردانید. طبیعی است که دانشجو حرف دارد و اعتراض می‌کند، من باید جوابش را بدهم یا حرفش حق است که باید اطاعت کنم یا نه اشتباه می‌کند که باید هدایتش کنم. 
پزشکیان با بیان اینکه دانشجو نمی‌تواند آدم بدی باشد چراکه او امید و سازنده فردای مملکت ماست و باید سؤال کند، افزود: کرسی آزاداندیشی که رهبر معظم انقلاب بر تشکیل آن تأکید دارند، یعنی اینکه دانشجو آزادانه حرفش را بزند و با منطق جواب بگیرد، هر کدام منطق نداشت، باید منطق طرف مقابل را بپذیرد. این‌ها مسائل روشن علمی است و باید براساس شواهد تصمیم بگیریم. دانشجو را می‌شود هدایت و توجیه کرد، اگر حق با اوست، خودمان را باید اصلاح کنیم، نه اینکه با او برخورد کنیم. اگر این مسئله را دریافتیم و توانستیم بپذیریم، آن وقت مملکت را آباد می‌کنیم.

source

توسط jahankhabari.ir