سیدرضا میرابیان، سفیر اسبق جمهوری اسلامی ایران در کویت

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور کشورمان صبح امروز در نخستین سفر بین‌المللی خود عازم عراق شد. این سفر با توجه به شرایط منطقه و سطح روابط سیاسی دو کشور می‌تواند در راستای افزایش و تقویت تعاملات و مبادلات تجاری و اقتصادی و همکارهای بیش از پیش سیاسی و امنیتی ارزیابی شود.   

در این راستا سیدرضا میرابیان، سفیر اسبق جمهوری اسلامی ایران در کویت و کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا، در گفت‌وگو با ایکنا در مورد نخستین سفر خارجی رئیس‌جمهور به کشور عراق، گفت: معمولاً اغلب یا برخی از رؤسای کشور سفر به عراق را به دلیل اهمیت روابط، نزدیکی، استراتژیک بودن روابط دو کشور و همسایگی دینی، مذهبی و انسانی همواره در اولویت‌های سفرهای خارجی خود قرار داده‌اند.   

وی به پیوند اقتصادی و تجاری بین دو کشور اشاره کرد و گفت: نخستین سفر رسمی رئیس‌جمهور به عراق پیامی رسا و روشن به منطقه و جهان و از سوی دیگر حاوی پیام به ملت و دولت عراق است که جمهوری اسلامی ایران نسبت به آنها احترام قائل است.

افزایش حجم مبادلات در سال پیش‌رو 

سفیر اسبق جمهوری اسلامی ایران در کویت اظهار کرد: ملت و دولت عراق میزبان میلیون‌ها ایرانی و غیرایرانی در ایام اربعین است لذا حضور رئیس‌جمهور در کشور عراق نشان‌دهنده اهمیت این موضوع و تشکر و قدردانی از ملت و دولت عراق است. 

وی افزود: از جمله برنامه‌های مهم این سفر می‌توان به مذاکره و گفت‌وگو با مقامات عالی‌رتبه عراق در زمینه‌های اقتصادی، سیاسی و ارتقای حجم مبادلات تجاری اشاره کرد چرا که می‌توان سقف مبادلات تجاری با کشور عراق را از سقف موجود بالاتر برد. ظرفیت مبادلات تجاری بین دو کشور تا مبلغ 30 میلیارد دلار است اما اکنون مبادلات در سطح 10 میلیارد دلار است که در یک سال پیش‌رو می‌توان این ظرفیت را افزایش داد. 

میرابیان در پاسخ به این سؤال که انتخاب کشور عراق به عنوان نخستین سفر خارجی چه میزان نشان‌دهنده تداوم سیاست همسایگی و اولویت تعامل با همسایگان و کشورهای اسلامی است، گفت: عراق همواره به دلایل مختلف یک اولویت برای جمهوری اسلامی ایران بوده است، ضمن اینکه این اولویت را در چارچوب روابط با همسایگان قلمداد می‌کنیم زیرا سیاست روابط با همسایگان در صدر سیاست‌ خارجی ماست و به همین دلیل عراق در صدر اولویت‌های روابط خارجی کشور قرار دارد. 

اهمیت عراق در سیاست خارجی ایران

کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا تصریح کرد: کشور عراق به دلایل دینی، مذهبی، پیوندهای قوی اجتماعی و روابط تناتنگ اقتصادی اهمیت زیادی در روابط خارجی ایران دارد و این سفر بیانگر اهمیت همین روابط دوجانبه است. 

وی درباره بهره‌مندی از ظرفیت‌های موجود ضرورت دیپلماسی اقتصادی فعال‌تر با کشور عراق، بیان کرد: ظرفیت اقتصادی ما با عراق بالا است همانطور که ذکر شد دو کشور می‌توانند تا 30 میلیارد دلار با یکدیگر مبادله داشته باشند اما ما باید سایر بخش‌ها را نیز فعال کنیم و صرفاً محدود به فعالیت‌های تجاری نباشیم.

میرابیان اظهار کرد: ما می‌توانیم در عراق در تمام کارهای زیربنایی، جاده، فرودگاه، پل، مدارس، بیمارستان و سدسازی فعالیت‌ داشته باشد. جمهوری اسلامی ایران نیروهای فنی و مهندسی قابل توجهی دارد لذا با تعامل در این عرصه‌ها می‌توانیم زمینه پیشرفت عراق را در این زیرساخت‌ها فراهم کنیم. 

کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا با تأکید بر اینکه اکنون فعالیت‌ها به عرصه‌های تجاری و مبادلات اقتصادی محدود شده است، ابراز کرد: اگر انتقال خدمات فنی و مهندسی و مشارکت در پروژه‌های زیربنایی عراق  نیز به سایر مبادلات اقتصادی دوجانبه اضافه شود، با توجه به پشتوانه قوی عراق از جهت مالی و ثروت خدادادی، می‌توان سطح مبادلات دو کشور را بالاتر برد. 

میرابیان در پایان درباره پیگیری اخراج گروه‌های تروریستی در شمال عراق، گفت: پیگیری‌ها در این زمینه انجام شده است به طوری که نتیجه این پیگیری‌ها و توافق با دولت عراق، پس از سفر نچیروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق به تهران و دیدار با رهبر معظم انقلاب باعث شد تمام نیروهای ضد انقلاب از مرز کشورمان به استان اربیل منتقل و از کشور بسیار دور شد‌ند به گونه‌ای که قادر به حمل سلاح سنگین و نیمه سنگین نیستند و صرفا می‌توانند سلاح شخصی داشته باشند. آنها در کمپ سکونت دارند و در بیابان‌ها و اردوگاه‌ها پخش نیستند. به عبارت صریح‌تر آنها به عنوان میهمان در کشور عراق هستند و نمی‌توانند سنگرسازی و پادگان‌سازی کنند. 

انتهای پیام

source

توسط jahankhabari.ir