مبنای اصلی کار دولت بر وفاق و وحدت است

به گزارش خبرنگار ایکنا، مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور در نخستین نشست خبری با اصحاب رسانه که عصر امروز، دوشنبه 26 شهریورماه، با حضور بیش از ۳۰۰ خبرنگار داخلی و خارجی در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد، با تبریک ایام هفته وحدت و گرامیداشت یاد و خاطره امام راحل و شهدا، گفت: باور و اعتقاد من نه شعارگونه، بلکه همانطور که در مناظرات تلویزیونی و پس از آن گفته‌ام این است که تمام افرادی که در این کشور زندگی می‌کنند همه براساس توانمندی حق دارند در جایگاهی قرار گیرند که حقشان است؛ مستقل از اینکه ترک، لر، عرب یا هر قومیت و نژاد دیگری داشته باشند. 

وی افزود: رسول خدا (ص) هنگامی به مدینه وارد شد، دعوا و اختلافات بین قبایل و گروه‌ها بود و هر قبیله‌ای اگر می‌توانست از قبیله مقابل بیشتر آدم بکشد، آن فرد قهرمان‌تر و آزاده‌تر بود و دست از دعوا نمی‌کشیدند. در چنین فضایی رسول خدا(ص) به این قبایل فرمودند پیمان برادری ببندید. گفتن این حرف ساده است اما اجرای آن ساده نیست. هنگامی که پیامبر اکرم(ص) مکه را پس از هشت سال فتح کردند، فرمودند مسلمان برادر مسلمان است و اینها همه ید واحده در مقابل دشمنان و کفار هستند. ایشان نگفت مؤمنین برادر هستند. حال چرا باید در این کشور با یکدیگر دعوا و با هم اختلاف داشته باشیم. 

 

پزشکیان با اشاره به ضرورت رعایت تقوا در رفتار، گفتار و منش، تصریح کرد: تقوا یعنی حرکت بدون خطا در اقتصاد، پزشکی، مدیریت و سایر موارد. در نتیجه مبنای کار را بر وفاق و انسجام و وحدت گذاشته‌ایم و تمام تلاش خود را کردیم با وفاق جلو بیاییم. ما با این نگاه جلو نیامدیم که با یک جناح و دسته حرکت کنیم بلکه به دنبال افراد اثرگذار بودیم و هستیم. 

 

رئیس‌جمهور ضمن قدردانی از همراهی مجلس و رهبر معظم انقلاب در تشکیل دولت، بیان کرد: این به معنای آن نیست که بدون اشکال پیش می‌رویم بلکه به دنبال نهادینه کردن این نگاه هستیم. 

 

رئیس‌جمهور در ادامه به سؤالات رسانه‌های داخلی و خارجی پاسخ داد.

 

پزشکیان در پاسخ به سؤالی درباره سفر به عراق و طرح ایده اتحادیه کشورهای اسلامی و برداشتن مرزهای بین ایران و همسایگان با استفاده از تجارب اتحادیه اروپا، موانع این طرح و برنامه‌ها برای اجرایی شدن این ایده، گفت: چرا رفتار ما مسلمانان نباید با یکدیگر برادارانه باشد. مرزها را داشته باشیم، آنها سرزمین و اقتدار خود را داشته باشند و ما هم سرزمین و اقتدار خود را داشته باشیم اما چرا فردی که در کشورهای دیگر است، نباید راحت به مشهد، عراق، استانبول، افغانستان و سایر کشورها  و فردی از ایران به راحتی به مکه، کربلا، استانبول و …برود. هنگامی توانستیم با یکدیگر راحت روابط برقرار کنیم یعنی بازار را رونق داده‌ایم، یعنی جمعیتی با نگاه و زبان مشترک شدیم و قدرت بزرگی در منطقه خواهیم شد و آن هنگام ما ید واحده در برابر افرادی می‌شویم که می‌خواهند حق و حقوق مسلمانان را نادیده بگیرند.

 

وی ادامه داد: این موضوعی است که ما می‌توانیم به سمت آن حرکت کنیم و به صورت مشترک در آن سرمایه‌گذاری کنیم. لازم است  طمع و جنگ را کنار بگذاریم و دست به دست هم دهیم تا به این هدف برسیم.

 

رئیس‌جمهور در مورد سیاست داخلی برای بهبود وضعیت معیشت مردم، گفت: اگر بتوانیم در قدم اول مشکلات را در داخل حل کنیم، اختلافات را کنار بگذاریم و اعتماد سرمایه‌گذاران و نخبگان را فراهم کنیم و با دنیا نگاهمان را تغییر دهیم و مسئله fatf  و سایر مسائل را با دنیا حل کنیم، خواهیم توانست معضلات را حل کنیم و ایران را به اهداف سند چشم‌انداز که مقام معظم رهبری ابلاغ کردند، برسانیم.

 

وی تأکید کرد: اولویت اول پیدا کردن نگاه و زبان مشترک و دوم اجرایی کردن این زبان و نگاه مشترک از طریق برنامه هفتم توسعه و سند چشم‌انداز و سوم عملیاتی کردن این برنامه‌هاست که این برنامه‌ها را روز گذشته از وزارتخانه‌ها خواستیم تا برنامه عملیاتی خود را مبتنی بر این سیاست‌ها تدوین کنند.

 

پزشکیان درباره اقدامات دولت برای رفع تحریم‌ها، افزود: چاره‌ای جز حل مسئله fatf نداریم و نامه‌ای به مجمع تشخیص مصلحت نظام برای حل این مسئله خواهم نوشت. درباره مسائل خارجی بهبود ارتباطات با کشورهای همسایه در اولویت است. سفر اخیر به عراق و اقلیم کردستان در این راستا بود و عین همین کار را می‌توان با پاکستان، آذربایجان، ترکیه و سایر کشورهای همسایه انجام داد و طبیعتا لازمه رشد ایجاد بازار آزاد برای سرمایه‌گذاری داخلی است. دیپلماسی خارجی را بر مبنای عزت، حکمت و مصلحت به پیش خواهیم برد.

 

وی در پاسخ به سؤالی درباره روابط تاریخی ایران و چین و آینده روابط و مناسبات دوجانبه گفت: تاکنون با چین و روسیه ارتباطات خوبی داشتیم و چین در رابطه ایران و عربستان با میانجی‌گری قدم بزرگی برای حل مشکلات منطقه داشت. همچنین می‌توان بر موافقتنامه 25 ساله متمرکز شویم و آن را عملیاتی کنیم. به عنوان رئیس‌جمهور مصمم بر اجرایی و عملیاتی کردن این موافقتنامه هستم. همچنین می‌خواهیم چین را در دسترسی به بازارهای ما وارد کرده و شاهراه‌هایی ایجاد کنیم که قبلا مسیر ابریشم بوده است و مطمئنا ما با چین یک شریک کاملا همراه و استراتژیک خواهیم بود و این را تقویت خواهیم کرد و در ارتباطات بعدی تلاش خواهیم کرد تا آنچه نوشته شده عملیاتی کنیم و همکاری‌ها افزایش پیدا کند.

 

رئیس‌جمهور درمورد برنامه‌های دولت چهاردهم درباره رشد اقتصادی 8 درصدی براساس برنام هفتم توسعه و رفع مشکلات مرتبط با ناترازی انرژی از جمله بنزین و برق با توجه به حساسیت مردم، اظهار کرد: درباره رونق تولید آنچه در مقدمه عرض کردم، قدم اول آزاد کردن و ایجاد بستر مناسب برای تولیدکنندگان و سرمایه‌گذران داخلی است. اکثر تولید کندگان این گلایه را دارند که بدون FATF روند تجارت آنها با مشکل و گرانی همراه است. هنگامی که با کشورهای منطقه گفت‌وگو می‌کنیم و با دنیا بحث می‌کنیم این ارتباطات راتسهیل می‌کنیم. بدون سرمایه‌گذاری خارجی حل مشکلات امکان‌پذیر نخواهد بود. با ادامه ناترازی‌ها و این مشکلات، وضعیت اقتصادی کشور روز به روز بدتر می‌شود. ناترازی برق، گاز، بنزین و محیط زیستی داریم. همه این ناترازی‌ها را اگر رها کنیم روز به روز قابل حل می‌شود. گروه‌های کارشناسی و خبرگان را موظف کردیم تا در این زمینه کار کارشناسی کنند و از شما رسانه‌ها می‌خواهم برای حل این ناترازی‌ها کمک کنید و راه‌حل‌ به ما بدهید تا ناترازی‌ها را حل کنیم. این ناترازی‌ها واقعیت است اما برای اصلاح آن کمک کنید. شما رسانه‌ها هم می‌توانید جلوی ما را برای این ناترازی‌ها بگیرید و به حل آن با ارائه ایده کمک کنید.

 

رئیس‌جمهور درباره بکارگیری نیروهای جوان به عنوان استاندار و معاونان وزیر و سایر مناصب گفت: برای وزرا قرار بود میانگین سن آنها 55 سال باشد اما افرادی که سوابق فرستادند و تیمی که بررسی کند 20 تیم بود و این 20 تیم به اضافه شورای سیاستگذاری بیش از 10 هزار ساعت کار کردند و گروهی توانست بالا بیاید و نهایتا افرادی که خود را نامزد کرده بودند و یا جناح‌ها معرفی کرده بودند همین لیستی درآمد که شما با آن مواجه هستید. به نظرم مشکل ما بی‌ثباتی در مدیریت است و در روند سازمان پله به پله بالا نمی‌آیند و الان نگاه می‌کنیم مدیرانی که براساس ثبات سازمانی در آن سیستم حضور دارند تعدادشان خیلی کم است.

 

پزشکیان تصریح کرد: به وزرا پیشنهاد کردیم نخبگان، دانشگاهیان و افراد جوان را در کنار خود انتخاب کنند تا همراه معاونین تجربه کسب کنند و در رده‌های پایین‌تر به جوانان میدان دهند تا بالا بیایند و در کنار آن آموزش‌های لازم را هم ببینند. هر نیروی انسانی وقتی کار می‌کند احتمال اشتباه دارد. وظیفه مسئول و مدیر تربیت نیروی انسانی است. 45 سال است که نیرو آوردیم اشتباه کرده، کنار گذاشته شده و نتیجه اش این است که نباید افراد با یک اشتباه کنار گذاشته شوند. قول می‌دهیم از جوانان، بانوان و مذاهب و قومیت‌های مختلف براساس شایستگی در جایگاه متناسب استفاده کنیم.

 

رئیس‌جمهور در پاسخ به سؤالی درباره ارسال موشک‌های هایپرسونیک از سوی ایران به گروه انصارالله یمن، گفت: رفتن نیروی انسانی به یمن با یک هفته تاخیر انجام می‌شود، این موشک چطور به آن منطقه رفته که اینها ندیده‌اند، اصلا اینطور نیست. آنها توان پیدا کردند که این کار را بکنند و این کار یک روز و یک سال نیست بلکه علم در طی زمان بدست آمده و بدست آوردن این فناوری در طول یکسال جنگ غزه امکان ندارد اما بدانیم ما با هم یک دست و نگاه مشترک داریم و این یک حقیقت است. در مقابل دیدگان دنیا نسل کشی انجام می‌شود و آمریکاو اروپا به اسرائیل موشک و بمب می‌دهند و هم از او دفاع می‌کنند. اگر نسبت به اسرائیل و غزه نگران هستند چرا به کشتار مردم غزه نگران نیستند. مدعیان حقوق بشر و سازمان ملل نباید اجازه دهند که مردم بی‌گناه اینگونه بمباران شود. بعد می‌گویند ایران به آنها موشک داده است درحالی که اینگونه نیست. بله ما با هم در ارتباط هستیم و دلمان نمی‌خواهد اسرائیل مردم را نابود کند. همان قوانین بین‌المللی را مراعات کنند. کدام قانون بین‌المللی اجازه داده که زن و پیر و جوان و کودک را بکشید و بیمارستان‌ها را بمباران کنید؟! اینها انسان هستند؟!

 

پزشکیان درباره انتقال پایتخت و فرایند طولانی بودن انتقال پایتخت و برنامه دولت برای حل معضل مسکن پایتخت، گفت: آنکه گفتم یک نگاه است. توسعه خیلی ساده است، اگر ما منابع را نبینیم و مصرف را بالا ببریم قطعا نابود خواهیم شد. ما باید بین مصرف و داشته‌های خود تعادل ایجاد کنیم. نشست زمین در تهران یک بحران است و آب‌های زیرزمینی کاهش پیدا کرده است بدون توجه به آنچه از آسمان می‌آید و زیرپایمان است، نمی‌توانیم توسعه پیدا می‌کنیم، بنابراین ادامه این وضعیت غیر ممکن است. باید تلاش کنیم توسعه را به جاهایی ببریم که امکان توسعه دارد. در اکثر کشورهای دنیا، پایتخت‌ها و مناطق صنعتی در کنار دریاهاست. کاری که باید بکنیم این است که تمرکز را از مراکز به طرف جاهایی که امکان توسعه دارد، هدایت کنیم و تعادلی بین مصرف و داشته‌ها ایجاد کنیم. 

 

رئیس‌جمهور با اشاره به همراهی رسانه‌ها در حل ناترازی‌ها ادامه داد: رسانه کارش تثبیت بی‌ثباتی نیست بلکه هدایت حاکمیت به سمت ثبات و ماندگاری است؛ ما چه در انرژی، محیط زیست و سایر موارد به سمت فروپاشی می‌رویم اما این راه حل دارد و باید با همفکری و همزبانی آن را حل کرد.

 

وی درباره بکارگیری افراد زاویه‌دار در دولت چهاردهم و تضاد آن با مواضع او در دولت و شاخص‌های رهبر معظم انقلاب، تأکید کرد: آنچه که شما به آن فتنه می‌گویید و تصور می‌کنید حق با شماست، طرف مقابل هم فکر می‌کند حق با اوست. هرکسی فکر می‌کند حق با اوست. آنچه که اول گفتم و اکنون می‌گویم این است که در یک جریان اعتراضی بوده و همسویی نبوده است. سند چشم‌انداز مقام معظم رهبری و سیاست‌های که ابلاغ کرده و برنامه‌های که وجود دارد، در آن چارچوب عمل خواهیم کرد حالا اگر در گذشته فردی فلان موضع را داشته و با وجود توانمندی کنار گذاشته شود آن هنگام چطور وفاق می‌خواهیم داشته باشیم؟! امکان ندارد فردی را بدون گناه و اشتباه پیدا کنیم. هر انسانی اشتباه می‌کند قرار نیست بخاطر اشتباه افراد را کنار بگذاریم. وفاق یعنی می‌پذیریم عیب‌هایی داریم اما کنار می‌آییم و در کنار یکدیگر براساس چارچوب‌ها و سند چشم‌انداز و سیاست‌های ابلاغی رهبر انقلاب، عمل می‌کنیم. اگر غیر این بود آن هنگام با آن فرد برخورد می‌کنیم.

 

پزشکیان با اشاره به اینکه خودش به دلیل عدم التزام عملی به اسلام رد صلاحیت شد، افزود: ما نباید عیب هم دیگر را بگوییم، بلکه باید نقاط مشترک همدیگر را پررنگ کنیم.

وی در پاسخ به این سؤال که  آیا قرار است سفری به عربستان سعودی داشته باشد و یا شاهد سفر ولیعهد عربستان به ایران باشیم و اینکه روابط با اردن چه میزان در پایان دادن به تجاوز به غزه اثرگذار است، گفت: اعتقادم این است که ما باهم برادر هستیم و هر حرکتی که بتواند ما را به یکدیگر نزدیک کند، شخصا از آن استقبال می‌کنم و تلاش می‌کنم به اخوت و برادری همانطور که در قرآن به آن تصریح شده، عمل کنیم. حضرت علی(ع) در بخشی از وصیتنامه خود بر اصلاح امور تأکید کردند. بنابراین اگر اختلاف بین مسلمانان را حل کنیم از سال‌ها نماز و روزه بهتر است. باور ما این است با عربستان سعودی، مصر و اردن ارتباطات را تقویت کنیم

رئیس‌جمهور اظهار کرد: در گفت‌وگوی تلفنی با ولیعهد عربستان سعودی از ایشان دعوت کردیم تشریف بیاورند و اگر هم شد ما هم دیداری با ایشان خواهیم داشت. وحدت ما مسلمانان به اسرائیل می فهماند، حق ندارد بیماستان ها را بمباران کند و پیر و جوان و زن و کودک را از بین ببرد.

وی  در پاسخ به این سؤال که آیا گرانی نان در تهران با موافقت دولت انجام شده است، ابراز کرد: حق با شماست؛ ما در تمام صحبت‌ها گفتیم نگاه ما به افرادی است که مشکل دارند و سفره‌های مردم نباید دچار مشکل شود و در جلسات دولت و تصمیم‌گیری‌ها این را ابلاغ کردیم و تلاش کردیم تا جاهایی که از دستمان بر می‌آید این مشکلات را حل کنیم. برای بدهی گندمکاران و پول بازنشستگان و بیمارستان‌ها و پرداخت مطالبات پرستاران مشکل داشتیم. اینها چیزهایی است که به ما ارث رسیده است. ما به دنبال حل ناترازی‌ها و بی‌عدالتی‌ها هستیم. اگر بخواهیم پول چاپ کنیم راه‌حل نیست بلکه باید کاری کنیم که قدرت خرید مردم بیشتر شود این موضوع را هم در برنامه و بودجه دنبال می‌کنیم و هم در برنامه‌های اقتصادی برنامه‌ریزی می‌کنیم تا حداقل معیشتی مردم با مشکل مواجه نشود.

وی در پاسخ به سؤالی درباره  گسترش ارتباطات با ترکیه گفت: ترکیه کشور دوست و برادر ماست و می‌شود گفت قوم و خویش هستیم. باور و فرهنگ و اعتقادات ما در هم تنیده است و انگیزه و خواست ماست که سرمایه‌گذاری مشترک با ترکیه داشته باشیم. می‌توانیم مسیری درست کنیم که ایرانیان راحت به ترکیه بیایند و آنها نیز راحت به ایران، افغانستان، پاکستان، ترکمنستان بروند. حتما به ترکیه خواهم رفت و دعوت خواهیم کرد که مقامات و سرمایه‌گذاران و دانشگاهیان ترکیه به ایران بیایند.

پزشکیان درباره لزوم برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی و حمایت از برگزاری آنها، گفت: کرسی آزاداندیشی این نیست که اگر حرفی بزنیم ضد انقلاب شویم و ما را از پست و شغلمان بیرون کنند. به دستور رهبر معظم انقلاب از کرسی‌های آزاداندیشی حمایت خواهیم کرد و جلوی پرونده‌سازی علیه منتقدان را خواهیم گرفت. اگر بلد نیستند جواب منتقد را بدهند، نباید منتقد را اخراج کنند، باید خود را اصلاح کنند. با زور، دعوا، اخراج و تبعید، مملکت درست نمی‌شود؛ مملکت با گفت‌وگو درست می‌شود.

رئیس‌جمهور تاکید کرد: در بررسی پرونده و برگرداندن دانشجویان اخراجی تأکید داریم. منظور این نیست که توطئه‌گر برگردد بلکه توطئه‌گر باید توسط قوه قضاییه محاکمه شود.

پزشکیان در پاسخ به سؤالی درباره ابرپروژه مدنظر شخص رئیس جمهور، گفت:ابرپروژه‌های مورد نظرم نرم افزاری و دیگری سخت افزاری است. آنکه نرم افزاری است، به وحدت و انسجام و وفاق ملی و ایجاد امید و مشارکت و دوباره به صحنه آوردن مردم برمی گردد تا جو ناامیدی که مردم تصور می‌کردند، مملکت برای عده‌ای خاص است و بقیه اگر خوششان نیامد، بلند شوند، بروند، از این حالت خارج شوند.

وی افزود: مملکت  برای همه است و اینگونه نیست که تصور کنیم عقل کل ما هستیم و بقیه اگر خوششان نیامد، نباشند. البته این چیزی است که حل کردنش به این راحتی باشد زیرا بحث‌های نرم افزاری پیچیده تر از مسائل سخت افزاری است. تغییرات نرم افزاری باید خود را در اندیشه و رفتار نشان دهد و تغییر رفتارها بعضا به دهه‌ها می رسد.

رئیس‌جمهور تصریح کرد: برای من خیلی مهم است، این باور را در مردم ایجاد کنیم که با آنهاییم و مردم باید به ما کمک کنند که مملکت را درست کنیم. این یکی از بزرگترین دغدغه‌های ماست. درباره دغدغه‌هایی که دوستان ما می‌گویند چرا فلان فرد را در فلان سِمت گذاشته‌ای باید بگویم همه اشتباه می‌کنیم و معصوم نیستیم اما هنر این است که عیب‌های هم را اصلاح و نقاط قوت را تقویت کنیم.

وی درباره رانت، فساد، رشوه، زمین خواری و قاچاق گفت: عده ای را مسئول بررسی آنها کرده‌ایم و شنبه در این خصوص جلسه داریم. البته وقتی نایب رئیس مجلس بودم، این مباحث را پیگری می‌کردم. اگر بتوانیم کد ملی، کد پستی و کد زمین و ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیات های مستقیم را به هم وصل کنیم، هیچ کس نمی‌تواند به راحتی جنسی را قاچاق کند یا نمی‌تواند به راحتی رشوه بگیرد یا در حساب خویشاوندانش واریز کند. چون سیستم کاملا یکپارچه است و امکان تخلف وجود ندارد.

پزشکیان افزود: آنچه مردم از آن گلایه دارند، رانت‌ها، رشوه‌ها و دزدی هاست که اگر حل شود، آرامش در مردم ایجاد و ثبات فکری و امنیتی نیز در جامعه ایجاد می شود. بر همین اساس به دنبال ایجاد شاهراه‌ها هستیم و اگر بتوانیم زیرساخت‌های حمل و نقلی را چنان ایجاد کنیم که به هم متصل شوند و ناترازی‌ها را اصلاح کنیم، شق القمر کرده‌ایم.

رئیس جمهور در پاسخ به سوالی درباره رفع تحریم‌ها و چگونگی عبور از سد تحریم‌های بین‌المللی ناشی از تحریم‌های مستقیم آمریکا علیه ایران، گفت: ما باید با هم تعامل داشته باشیم. کسی که نمی‌خواهد ما با هم تعامل کنیم قدرت های جهانی هستند. ما به دنبال سلاح اتمی نیستیم، آنها هستند که ما را تهدید می‌کنند.  

وی تأکید کرد: در مقابل قدرت باید قدرت داشته باشیم تا بتوانیم بمانیم. ما برای حفظ امنیت مردم و کشورمان نیاز به قدرت دفاعی داریم، ما هیچ‌وقت شروع کننده هیچ جنگی نبودیم. شما ۲۰۰ سال گذشته را نگاه کنید. ما قدرت دفاعی‌ خود را که بتوانیم از مردم‌ دفاع کنیم از دست نخواهیم داد، مگر اینکه همه خلع سلاح شوند.  

رئیس جمهور اظهار کرد: من از روز اولی که حرف زدم گفتم همه باید با هم وحدت کنیم، اختلاف نکنیم، حق همه را بدهیم، عدالت داشته باشیم، با همسایگان هم همین حرف را داریم و می‌خواهیم گفت‌وگو کنیم و با هیچ کشوری دعوا نداریم.

پزشکیان درباره مسئله عدالت آموزشی و ایجاد توازن بین مدارس دولتی و خصوصی، گفت: روند اصلاح بسته به هدف، نیاز به زمان دارد. قابل قبول نیست که افراد مناطق محروم نتوانند رشد کنند و به دانشگاه بروند و افرادی که با پول و مدارس ویژه بالا می‌آیند تمام صندلی ها را بگیرند. لذا تصمیم گرفتیم همراه با قرارگاه خاتم، بنیاد مستضعفان و چند نهاد زیر نظر مقام معظم رهبری، با حرکت بسیجی برای تمام شهرهایی که منطقه محروم هستند و مدرسه ندارند برنامه ریزی کنیم و این مشکل را در عرض یکسال حل کنیم. برای این موضوع باید از نظر نرم‌افزاری، فضا و تجهیزات و معلمان و روش آموزش، اصلاحات انجام شود.

رئیس‌جمهور درباره زمان تشکیل کمیته راهبری برنامه توسعه با توجه به مصوبه مجلس گفت: قانون برنامه برای هر وزارتخانه بند به بند مشخص شده است. دستورالعملی به وزرا ابلاغ شد و قرار است نماینده‌ای از برنامه و بودجه برای نظارت حضور داشته باشد. قرار است قانون برنامه مرتبط به هر وزارتخانه و معاونت مربوطه براساس ابزار تعیین شده چارچوب کاری را تعیین و گزارش دهد و در این گزارش قرار است بگوید که کدام بند قانون قابل اجراست و کدام بند قابل اجرا نیست. در همین ابتدا به مجلس اعلام کنیم که این بندها به این دلایل قابل اجرا نیست تا چهار سال دیگر نیایید و بگویید اجرا نکرده‌اید. آنها که قابل اجراست نیز ما باید تعیین کنیم که چه کسی، با چه امکاناتی، چه کاری را انجام خواهد داد.

رئیس‌جمهور در پاسخ به سوالی درباره سفر به مسکو و حضور در اجلاس بریکس گفت: ارتباط ما با روسیه، چین و کشورهایی که در دوران تحمیل تحریم ناجوانمردانه‌ به ملت ما کمک کردند، بسیار خوب بوده و این همکاری را با قدرت ادامه می‌دهیم. اینگونه نیست که اگر با دنیا گفت‌وگو، صلح و معامله کنیم، دوستانمان را فراموش کنیم. روسیه هم همسایه ماست و هم ارتباطات مناسب اقتصادی، اجتماعی و راهبردی با ما دارد و این دیدارها می‌تواند مصوبات و نگاهی که شهید رئیسی و وزارت امور خارجه داشت را عملیاتی تر و اجرایی تر کند.

وی تاکید کرد: مطمئن هستم اگر با کشورهای بریکس و منطقه‌تعامل کنیم، تحریم‌های ناجوانمردانه تحمیلی اثرگذار نخواهد بود. دوست نداریم با دیگران اختلاف و قطع رابطه کنیم اما دوست هم نداریم کسی به ما زور بگوید و زیر بار زور برویم.

پزشکیان درباره رفع فیلترینگ پیام رسان‌ها، گفت: در حال نوشتن برنامه‌ای هستیم که بتوانیم با نهادهای ذی‌ربط، درباره این روند مذاکره کنیم و موضوع در دستور کار است و پیگیر جمع بندی آن در شورای عالی امنیت ملی هستیم. بر همین اساس تلاش می‌کنیم تا موضوع سریعتر نهایی و اجرایی شود.

وی درباره سفر آتی خود به نیویورک برای شرکت در اجلاس سالیانه مجمع عمومی سازمان ملل گفت: در حال برنامه ریزی سفر به آمریکا هستیم و باید خود را برای حضور موثر در این نشست آماده کنیم  تا بتوانیم از حقوق مردم کشورمان دفاع کنیم. ما صلح طلب هستیم نه جنگ طلب.

رئیس‌جمهور درباره احتمال دیدار با رئیس جمهور آمریکا در این سفر، بیان کرد: آنها باید برادری خود را ثابت کنند تا ببینیم به تعهداتشان پایبند هستند یا نه؛ چون آنها همه راه‌ها را بر روی ما بسته‌اند. آمریکایی‌ها باید نشان دهند که با ما دشمنی ندارند. ما اطراف کشور آنها پایگاه نزدیم و آنها را تحریم نکردیم. بلکه ما با مردم آمریکا برادریم.

وی در پاسخ سوالی درباره کنترل گرانی‌ها گفت: اقتصاد ما مریض است و مریض مداخله و عمل می‌خواهد. باید کمک کنید که بتوانیم روش‌های درمان را اجرایی کنیم. اگر بخواهیم مملکت از این وضعیت خارج شود، باید اقتصاد بیمار را درمان کنیم. ممکن است دارویی که می‌دهیم تلخ باشد پس نباید بگوییم چرا به مردم داروی تلخ می‌دهید.

پزشکیان افزود: اگر لازم شد مداخلاتی انجام می‌دهیم، بپذیریم که این مداخلات می‌تواند آینده روشنی داشته باشد. دعواها اجازه هیچ مداخله‌ای را به هیچ سیاستگذاری نداده است. درمان، مداخله نیاز دارد و مداخله مقداری ناملایمات به همراه دارد که باید آن را بپذیریم.

وی درخصوص مصوبه شورای انقلاب فرهنگی درباره کنکور گفت: بنا شده است درباره مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی بحث کنیم.

رئیس‌جمهور درباره چگونگی کنترل تورم در تدوین بودجه سال آینده، گفت: برای اصلاح این روند باید سه اصل را در مدیریت اجرایی کرد؛ اینکه در قانون برنامه چه کسی مسئول است؟ چگونه باید عمل کند؟ چگونه پاسخگو باشد؟ این اصل بر اساس چند راهبرد باید انجام شود؛ اگر کسی کار کرد و اثرگذاری داشت باید پاداش بگیرد، اگر اثرگذاری و موفقیت نداشت چرا باید پاداش بگیرد؟

پزشکیان در پاسخ به سوالی پیرامون ساز و کار اجرای توافقنامه‌ها با عراق، به‌خصوص راه‌آهن شلمچه ـ بصره، گفت: وقتی که به عراق رفتیم خیلی با هم صمیمی بودیم و احساس می‌کردیم به لحاظ فرهنگی، رفتاری، اخلاقی و باوری مثل هم هستیم و چندان با هم تفاوتی نداریم، به‌خصوص در مرزها، این‌طرف مرز و آن‌طرف مرز با هم قوم و خویش هستند.

وی افزود: ما به اقلیم کردستان عراق و بعد هم به بصره رفتیم، استقبال خیلی خوبی از ما شد. مسعود بارزانی در مهاباد ایران ما به دنیا آمده و من هم در مهاباد به دنیا آمده‌ام. ما می‌توانستیم خیلی راحت با هم ارتباط برقرار کنیم اما دعوا انداختند، یک عده را آنجا مسلح می‌کنند که بیایند این‌طرف و دعوا راه بیندازند. قرار شده آنها امنیت را حفظ کنند، ما هم امنیت را حفظ کنیم و ارتباطمان را درست کنیم و اقتصاد خوبی داشته باشیم و در تمام زمینه‌هایی که امکان دارد به همدیگر کمک کنیم. در حالی که آمریکا دلش می‌خواهد ما با هم دعوا کنیم، ما اگر عاقل باشیم با هم دعوا نخواهیم کرد.

پزشکیان در پاسخ به سؤالی درباره تصمیم دولت درباره گشت ارشاد، گفت: مگر گشت ارشاد اذیت می‌کند؟ قرار نبود اذیت کنند. پیگیری می‌کنیم ادامه ندهند.

رئیس‌جمهور درباره برنامه دولت برای جلب اعتماد عمومی جامعه، گفت: قرار نیست وفاق فقط در بالا شکل بگیرد، باید آرامش و وحدت شکل بگیرد و اگر مشارکت مردم را نداشته باشیم به جایی نخواهیم رسید. همه باید کمک کنیم آرامش و انسجام در چارچوب قوانین نهادینه شود.

پزشکیان با بیان اینکه احترام به فرهنگ‌های جامعه، نشانه توسعه یافتگی است، گفت: هنجارشکنی به معنای توسعه یافتگی نیست. بلکه احترام متقابل یکی از اصول توسعه است و اگر نتوانیم این کار را انجام  دهیم به جایی نخواهیم رسید.

وی در پاسخ به سوالی درباره حقوق خود و متوسط دریافتی وزیران و میزان هزینه ستادهای انتخاباتی، گفت: من اصلا پول نداشتم خرج کنم. آنهایی که می توانستند، آمدند وسط و کمک کردند. حتی به بچه‌ها ارز و دلار داده بودند که گفتم همه را برگردانید چون فردا می‌گویند به فلانی ارز داده‌ایم و دینی بر گردن ما می‌آمد. خودمان هم پولی نگرفتیم و نگذاشتیم به تیمی که دور و بر ماست این پول‌ها را بدهند. یک عده کمک کردند و این اتفاق افتاد. خودم هم نمی‌دانم چگونه این اتفاق افتاد.

رئیس‌جمهور افزود: برخی به من اعتراض می کردند که چرا گفتید مردم پای صندوق های رأی بیایند؟ گفتم اولا برای اینکه برخی خارج نشینان دارند تلاش می‌کنند، مردم پای صندوق‌های رأی نیایند مردم اگر نیایند، نظام و ایران ما زیر سؤال می‌رود؛ شیعه و سنی و عرب و ترک زیر سؤال نمی رود بلکه کل جامعه زیر سؤال می‌رود. حاضر نیستم ایران ما در مقابل دیدگان خارجی‌ ضعیف دیده شود. مردم هم آمدند و رأی دادند و رئیس جمهور شدم؛ برای خارج نشینان سخت بود. مردم فریب آنها را نخوردند و پای صندوق آمدند.

وی درباره میزان دریافتی خود گفت: نمی‌دانم چقدر حقوق می‌گیرم ولی می‌گویند ۶۰ تا ۷۰ میلیون تومان به حسابت آمده است؛ من اصلا به پولم نگاه نمی‌کنم. در زندگی به دنبال پول و پُست و زمین نبودیم. آنچه به دنبالش هستم، این است که کاری کنم مردم در زندگی به راحتی برسند و انسجام در جامعه شکل بگیرد.

پزشکیان درباره آینده روابط ایران با مصر، گفت: در مورد کشور دوست و مسلمان مصر، در اولین فرصت با مسئولان و وزرا و رئیس‌جمهور ارتباط برقرار و گفت‌وگو می‌کنیم. ما مسلمانان با یکدیگر برادر هستیم، شیطان است که بین ما دعوا راه انداخته است. از ارتباط با کشور دوست و برادر مصر، استقبال خواهیم کرد.

پزشکیان افزود: در مورد مذاکرات هسته‌ای، ما پایبند همان چارچوب‌هایی هستیم که آنها می‌خواهند اما آنها پایبند چارچوب‌های خود نیستند. نمی‌شود ما عمل کنیم اما آنها عمل نکنند، ما به چارچوب‌های قانونی عمل کردیم آنها پاره کردند. ما نمی‌خواهیم دعوا کنیم و دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم اما حاضر هم نیستیم به ما زور بگویند. حاضر نیستیم بپذیریم اسرائیل را تا بن دندان مسلح کنند و هر وقت صحبت کردیم بگویند که می‌زنیم، بیخود می‌کنند، بزنند، ما هم می‌زنیم.

وی در پاسخ به سوالی درباره راهکار عملی دولت در زمینه ساماندهی اتباع خارجی و برطرف کردن معضلات گشت ارشاد، گفت: گشت ارشاد را پیگیری می‌کنیم و دادستانی هم اعلام کرد که حق برخورد ندارند.
 
رئیس‌جمهور افزود: برای ساماندهی اتباع افغانستانی، ۳ جلسه در شورای امنیت برگزار شده است. برخی از این اتباع مجاز هستند و برخی غیرقانونی وارد شده‌اند که نوع برخورد با آنها متفاوت است. ما باهم برادریم ولی مراعات چارچوب بین دولت‌ها لازم است. چارچوب قانونی بین کشورها باید نوشته شود. درحال بازگرداندن اتباع غیرقانونی به صورت محترمانه هستیم.

پزشکیان افزود: مقداری از بدهی بازنشستگان پرداخت شده است. مبلغ بدهی ما به آنها بیش از ۷۰ همت است اما کل آنچه در قانون آمده ۲۰ همت است واکنون در حال پیدا کردن منابع برای پرداخت مازاد آن هستیم.

وی درباره اقدامات ایران برای توقف جنایات و تجاوزگری رژیم صهیونیستی، گفت: ما با برادران مسلمان در این رابطه جلسه گذاشته‌ایم. با رؤسای جمهور و نخست وزیران کشورهای اروپایی هم صحبت کردم. آنها وعده دادند که  این هفته این موضوع حل شود اما در واقع روند را طولانی می‌کنند.

رئیس‌جمهور با بیان این که اسرائیل همچنان به روند نسل کشی ادامه می‌دهد، گفت: باید مسلمانان با هم  وحدت داشته باشند و با آنها اتمام حجت کنند. رسانه‌های غربی با افکار مردم بازی می‌کنند. در ظاهر می‌خواهند صلح کنند اما پشت پرده اسرائیل را مجهز می‌کنند. تلاش می کنیم که این اتفاق منجر به صلح شود و مردم غزه به  صلح برسند. امروز جنگ قلدرها و نسل کش هاست و افرادی که دم از حقوق بشر می زنند خودشان راحت می‌کشند و نابود می‌کنند.

پزشکیان در پاسخ به سؤالی در مورد تولید اورانیوم با غنای ۶۰ درصد و پاسخ ایران به نگرانی‌های آژانس، گفت: بارها گفتیم ما دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم و تنها به دنبال رفع نیازهای علمی و تکنیکی خودمان هستیم. ایران به چارچوب برجام پایبند بوده و به دنبال حفظ آن چارچوب هستیم. غرب با پاره کردن برجام، ما را به انجام کاری که نمی خواهیم واداشت. اگر آنها ادامه ندهند، ما هم ادامه نمی‌دهیم. به تعهدی که نوشته شده پایبند باشند تا ما هم به تعهداتمان عمل می‌کنیم.

پزشکیان در پاسخ به سوالی در خصوص گشت‌های ارشاد و مطالبات زنان، گفت: قرار شده، در وزارت کشور آیین‌نامه‌هایی را تنظیم کنند و خودشان هم پیگیر روند قضیه هستند. از یک‌طرف آنها ما را تحت فشار قرار می‌دهند و از طرف دیگر ما نباید اجازه دهیم این اتفاقات بیفتد. در ارتباط با بحث زنان آن چیزی که از دست ما برمی‌آید این است که در دولت سعی خواهیم کرد از زنان در جایگاه‌هایی که باید باشند استفاده کنیم. در دولت ۴ نفر خانم حضور دارند و فکر می‌کنم در هیچ دولتی ۴ نفر خانم نبوده‌اند. از قومیت‌ها هم هستند. به وزرا هم توصیه کرده‌ایم که حتما در معاونت‌ها از زنان استفاده کنند. هر کاری از دستمان برآید برای اینکه بتوانیم زمینه را برای حضور خواهران و زنان و دختران آماده کنیم، خواهیم کرد.

رئیس‌جمهور در پاسخ به سؤال دیگری درباره پیام صریح و روشن شما به آمریکا گفت: به حقوق مردم ما احترام بگذارند و برای کشورمان توطئه نچینند. هدف از انقلاب، زندگی مردم با عزت و سربلندی است. آنها کاری نکنند که این روند به هم بریزد، چرا که نه در فکر کشورگشایی و نه در فکر صدور انقلاب به جهان هستیم و اگر آنها اجازه دهند که در کشور خودمان زندگی کنیم، رفتار و زندگی و برخورد ما می‌تواند الگو باشد.

وی در پاسخ به سؤالی درباره تحریم‌های اخیر غرب علیه ایران به بهانه ارسال موشک به روسیه و تلاش ژاپن برای میانجی‌گری میان ایران و آمریکا، گفت: ایران و روسیه با هم کار می کنند. غربی ها ما را تحریم کردند ولی روسیه به ما کمک کرد. طبیعتا ارتباطاتی با روسیه داریم. در گذشته، اینکه احتمال رد و بدل وجود داشته باشد، من وارد آن نمی‌شوم، اما منعی وجود نداشت که چنین کارهایی بشود.

رئیس‌جمهور اظهار کرد: یک بحث این است که چرا روسیه و اوکراین با هم وارد جنگ شده‌اند، اما آنچه با قاطعیت می شود گفت این است که از زمانی که من آمده‌ام، چیزی به روسیه نداده‌ایم که غرب بخواهد ما را تحریم کند. ما می گوییم بیاییم صلح کنیم ولی آنها ما را تحریم می‌کنند. در گفت‌وگوهایی که داریم، تمام تلاش ما در منطقه این است که با هم صلح کنیم. صلح است که اجازه می‌دهد کشورها با هم ارتباط برقرار کنند و هیچ کشوری با دعوا توسعه نمی‌یابد. این به نفع ما، منطقه، اروپا و دنیا نیست. نمی خواهیم بجنگیم یا جنگی را در منطقه تقویت کنیم، بلکه آنها هستند که این کار را می کنند.

پزشکیان بیان کرد: با روسیه ارتباط داریم و خواهیم داشت اما دیدگاه ما در همه جنگ‌ها این است که همه باید حریم خود را حفظ کنند. هیچ کشوری نباید به خاک کشور دیگری تجاوز کند اما اینکه چرا روسیه این کار را کرده، از اروپایی‌ها بپرسید که چرا ناتو می‌خواهد مرزهای خود را گسترش دهد؟ خودشان پیمان شکنی کرده‌اند، حالا به روسیه می‌گویند چرا پیمان شکنی کرده‌اید.

رئیس‌جمهور با استقبال از تلاش های میانجی گرایانه ژاپن میان ایران و آمریکا گفت: از هر تلاشی که در دنیا آرامش ایجاد کند، استقبال می‌کنیم. به جای آنکه از فرصت زندگی در دنیا لذت ببریم، دولت ها به جان یکدیگر افتاده‌اند و این از زیاده خواهی نشئت می‌گیرد، در حالی که می‌توانیم از جهانی که در آن صلح است لذت ببریم.

پزشکیان تصریح کرد: این غرب است که دارد بمب اتم تولید می‌کند و سخت افزارهایی می‌سازند که انسان‌ها را به آتش می‌کشد. آنها چنین سلاح هایی درست می کنند، بعد می گویند شما چرا درست کرده‌اید؟ بگویند چه کار کنیم؟ بگذاریم تا شما ما را بکشید؟

 

 

انتهای پیام

source

توسط jahankhabari.ir