به گزارش خبرنگار سیاسی دفاعپرس، زندگی و سیره سیاسی و سراسر مبارزه حضرت امام خمینی (ره) یک اتفاق ساده تاریخی از جنس رهبران و سلاطینی نیست که خوانش و تکرار آن ملال آور باشد. با هر بار مواجه شدن با شخصیت امام راحل میتوان به شناخت کاملتری از ایشان رسید.
«تقویم روحالله» مجموعهای است که در هر روز وقایع زندگی امام خمینی (ره) را بازخوانی میکند. اتفاقات تلخ و شیرینی که در زندگی امام راحل میافتد علاوه بر خوانش دوباره تاریخ انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، فرصتی است مغتنم برای نزدیک شدن به مردی که بعد از ۱۴ قرن مسیر تاریخ را به سوی نور تغییر داد. حضرت امام خمینی (ره) خود به تنهایی یک ملت، یک امت، یک جریان پویا و یک تاریخ منحصربفرد است که مانند الماسی درخشان ابعاد مختلف و ناشناخته دارد.
در ادامه مصاحبهها و بیانات امام راحل در این روز را میخوانید.
اشغال لانه جاسوسی و آزادی گروگانها
خبرنگاران آمریکایی: برخلاف کلیۀ قراردادهای بینالمللی، شما عدهای از گروگانها را در ایران نگه داشتهاید. آیا آنها را آزاد خواهید کرد؟ و کی؟
امام خمینی: قراردادهای بینالمللی اقتضا میکند که جاسوس در یک مملکتی به اسم سفیر باشد یا به اسم کاردار سفیر باشد! یا نه؟ اگر سفرایی باشند، اشخاصی باشند که در یک مملکتی خیانت نخواهند بکنند، جاسوسی نمیخواهند بکنند، اسباب حکومت نمیخواهند فراهم کنند، اینها هستند که گروگان گرفتنشان صحیح نیست و اما اینکه ملت ما عمل کرده است، این گرفتن یک دسته جاسوس است که این جاسوسها به حسب قواعد باید بازرسی و محاکمه شوند. باید بر حسب قوانین ما با آنها عمل بشود. اما آنچه که کارتر کرده است برخلاف قوانین بینالمللی است. برای اینکه مجرم به یک کشور باید بیاید در همان کشور محاکمه بشود و یک کشوری حق ندارد مجرم را نگه دارد و پناه بدهد و برخلاف قوانین بینالمللی است. این کارتر است که برخلاف قوانین بین المللی رفتار کرده است نه ما.
خبرنگاران آمریکایی: کارتر کاملاً روشن کرده است که شاه را به ایران برنمیگرداند. در حالی که دیپلماتها و خانواده هایشان از این جریان سخت ناراحت هستند. آیا محلی برای مذاکره وجود دارد؟
امام خمینی: تا مادامی که این مجرم برنگردد و آقای کارتر به قوانین بینالمللی احترام نگذارد، این جاسوسها را ما نمیتوانیم برگردانیم. ما چنانچه بعد از آمدن شاه هم جاسوسها را برگردانیم این برای این است که یک تخفیفی به آنها دادهایم و الاّ اینها باید محاکمه بشوند و در همین جا بر حسب قانون ما با آنها رفتار بشود.
خبرنگاران آمریکایی: آیا تنها شرطی که شما میگذارید برای این مسئله، همین است. یعنی برگشتن شاه؟
امام خمینی: تنها شرط، برگشتن شاه است و این روی تخفیفی است که ما به اینها میدهیم.
خبرنگاران آمریکایی: ایران و امریکا در حال جنگ اقتصادی و سیاسی هستند و در عین حال ایران قبول نمیکند که هیچ گونه نمایندهای را از نمایندگان امریکا بپذیرد و با آنها صحبت کند. علت این مسئله چیست؟
امام خمینی: این جنگ اقتصادی و سیاسی است که آقای کارتر به وجود آورده است و ما نه از جنگ سیاسی او واهمه داریم و نه از اقتصادی. بلکه اعتقاد داریم که جنگ سیاسی حتماً به ضرر امریکاست و جنگ اقتصادی به ما ضرری نمیرساند. مع ذلک تا شاه برنگردد و مجرم را به ما برنگرداند و کارتر سر به قوانین بینالمللی فرود نیاورد، ما نمیتوانیم برای مذاکرات راه پیدا کنیم. ما در آقای کارتر انسان دوستی را سراغ نداریم.
خبرنگاران آمریکایی: از شما نقل کردهاند که فرمودهاید، رابطه داشتن با امریکا به مصلحت ایران نیست. آیا این امکان پذیر است که در یک لحظهای از زمان شما تصمیم بگیرید که تمامی روابط با امریکا را قطع بکنید و تمام امریکاییان را و نیز این گروگانها را به امریکا برگردانید؟
امام خمینی: امکان دارد این معنا. باید مطالعه بشود. این نحو روابطی که امریکا با ما تاکنون داشته است و این طور سفارتخانهای که امریکا در ایران داشته است، اینها قابل قبول نیستند و اما اگر این محل جاسوسی تبدیل بشود به محلی که سفارتخانۀ صحیح در آن باشد و آن طور روابطی که امریکا تاکنون با دولت ایران در رژیم سابق داشته است آن نباشد و ما صلاح بدانیم که بعضی روابط محفوظ باشد و دولت صلاح ببیند که بعضی از روابط محفوظ باشد این مانع ندارد. محفوظ میماند.
خبرنگاران آمریکایی: منظور بیشتر این بود که اگر روابط قطع شود، بلافاصله گروگانها برمیگردند؟ یا نه؟
امام خمینی: باید ملاحظه کنیم که اینها سفیر بودند و مأمور سفارتخانه بودند یا اینکه اشخاصی بودند که برای جاسوسی آمدند. البته جاسوسها را ما نمیتوانیم برگردانیم و هیچ قواعدی اقتضا نمیکند که جاسوس را برگرداند. لکن اگر مأمورهای رسمی عادی باشد، آن را اگر قطع رابطه شد مانع ندارد.
خبرنگاران آمریکایی: آیا تمایل دارید که با کارتر ملاقات کنید و او را قانع کنید که به خواست شما گردن بنهد؟ و اگر چنین است آیا حاضرید در یک کشور سوم مانند فرانسه که مدتی هم در آن زندگی کرده بودید ایشان را ملاقات کنید؟
امام خمینی: ملاقات ما تأثیری در امور ندارد. اگر آقای کارتر بخواهد با این ملاقات، فرضاً ما تنازلی بکنیم، از آمدن مجرم که ایشان به حسب قواعد بینالمللی باید تسلیم بکند، بخواهند که ما یک قدمی پایین بیاییم، این امکان ندارد و اگر او را بفرستند اینجا ملاقات ما دیگر چه فایدهای دارد. لهذا من مایل به ملاقات ایشان نیستم.
خبرنگاران آمریکایی: من در مقابل سفارت امریکا با بسیاری از مردم صحبت کردم و آنها میگویند هر اتفاقی بیفتد در هر حال این گروگانهای امریکایی کشته نخواهند شد. شما میتوانید همان حرف را بگویید؟
امام خمینی: بلااشکال این مسئله همان طوری است که آنها گفتند. مادامی که اینجا هستند، در پناه اسلام هستند. هیچ ابداً به آنها ضرری نمیرسد و آنها در آنجا در کمال رفاه هستند. وقتی که مجرم ما را دادند با اینکه بر حسب قواعد ما باید اینها را محاکمه کنیم چون جاسوس هستند، ولی مع ذلک اگر مجرم ما را دادند، ما یک مرتبه تخفیف به آنها خواهیم داد و آنها را برمیگردانیم.
خبرنگاران آمریکایی: حضرت آیتالله ، اینجا یک نکتۀ ظریفی است. توجه بفرمایید که اگر شاه را برنگردانند محاکمۀ اینها، محاکمۀ جاسوسانشان قطعی است؟
امام خمینی: اگر چنانچه طولانی شود قطعی است.
خبرنگاران آمریکایی: و در آن صورت هر حکمی که دادگاه بدهد بلی؟
امام خمینی: بلی.
مصاحبه با خبرنگاران آمریکایی ـ بیست و هشتم آبان 1358 ـ قم
وظایف نیروهای مسلح
شما اکثراً وضع پلیس و سایر قوای مسلحه را، نظامی و انتظامی را در زمان سابق مطلعید، مطلعید که این قوای نظامی و انتظامی از ملت به طوری جدا بود که هیچ کدام از طبقات، چشم دیدن طبقۀ دیگر را نداشتند و این نکتهاش این بود که سران پلیس، سران ارتش و سران شهربانی و سایر قوای مسلحه اشخاصی بودند که با کارهایی که میکردند و کارهایی که تحمیل میکردند به زیردستان خودشان، وسایل نفرت ملت را از مطلق قوای مسلحه فراهم میکردند.
الآن هم که وضع تغییر کرده است وظیفۀ همۀ ما این است که خود را خدمتگزار بدانیم. مردم احساس کنند که اینها به نفع آنها عمل میکنند. اگر مردم احساس کنند که پلیس برای حفظ مصالح آنهاست، با آغوش باز از پلیس پشتیبانی میکنند و لهذا شماها یک تکلیف بزرگی گردنتان است که باید این ذائقۀ تلخ را برگردانید به یک ذائقۀ شیرینی و آن با عمل شماست. با عمل ژاندارمری است. با عمل ارتش است، با عملتان می توانید که شما کاری بکنید که مردم از یاد ببرند آن سختیها و آن زورگوییهای سابق را.
وقتی ما احساس این را بکنیم که ما همه با هم برادر هستیم، با هم رفتارمان خوب است و اگر این احساس پیش بیاید که من آن بالا هستم و دیگران باید اطاعت از من بکنند، من رئیس شهربانی هستم و دیگران باید از من اطاعت بکنند و یک تکلیفی است و بخواهید با تکلیف و تکلّف به مردم حکومت کنید، این باز برمیگردد به آن حالات سابقه و مردم از شما جدا می شوند.
شما گمان نکنید که از غرب برای ما یک تحفهای میآورند. شما گمان نکنید که از غرب برای ما چیزی میآورند که ما را مترقی کنند، ترقی به ما بدهند. غرب تا ما را در سطح پایین نگه ندارد، نمیتواند از ما استفاده کند. کوشش آنها این است که ماها، این ممالک اسلامی، این ممالک مستضعف در یک سطح پایینی از همه امور باشیم. هر امری را که آنها برای ما بیاورند؛ یک امر استعماری است؛ یعنی اگر طب را برای ما بیاورند طب استعماری است. اگر دارو برای ما صادر کنند آن هم استعماری است. اگر دانشگاه برای ما بخواهند درست کنند آن هم دانشگاه استعماری است. همه چیز را آنها می خواهند به طوری درست کنند که برای خودشان نافع باشد و ما چشم و گوش بسته تسلیم آنها باشیم.
الآن که به خواست خدا ما از این قید و بندها خارج شدیم، باید خیلی متوجه باشیم به اینکه مبادا ما را دوباره در این قید و بندها قرار بدهند. باید ما عبرت بگیریم از آن پلیسِ زمان محمدرضا و از آن ارتشِ زمان محمدرضا و از آن ژاندارمریِ زمان او و ببینیم که مردم با آنها چه جور بودند و آنها با مردم چه جور بودند و نتیجهاش چه شد. مردم با آنها مخالف بودند، آنها هم با مردم مخالف. مثل دو تا دشمن با هم برخورد میکردند.
برادرها! اگر با مردم خوب رفتار بکنید، برای خودتان است و اگر با مردم خدای نخواسته بد رفتار کنید، به ضرر خود شماست. ما و شما یک روزی دربارگاه الهی، پیشگاه الهی خواهیم رفت و آن روز از ما سؤال خواهد شد و از شمایی که پلیس هستید، از شغل شما و از عمل شما و از رفتار شما سؤال خواهد شد. غفلت نکنید از خدا، غفلت نکنید از آن روزی که همه محتاج هستید.
سخنرانی در جمع فارغ التحصیلان آموزشگاه افسری جماران بیست و هشتم آبان 1359
خودداری از طرح مسائل مخالف با مصالح کشور
جای بسی تأسف است که مجلس محترم شورای اسلامی که اولی به حفظ آبروی جمهوری اسلامی است و در حال حاضر که جهان استکبار و بستگانشان بر ضد اسلام و مصالح کشور اسلامی کوشش بیوقفه دارند، در نطقهای مجلس ناخودآگاه یا خدای نخواسته با آگاهی و برای اغراض غیر انقلابی کوشش در پخش مطالبی مربوط به دولت و ادارات دولتی میکنند که در پیش شنوندگان بیخبر انعکاس آن، چنان مأیوس کننده است که گویی ادارات دولت اسلامی به طور دسته جمعی مشغول غارت مردم و رشوهگیری و دزدی هستند و هر کس این مسائل را میشنود و بیخبر است گمان میکند نزدیکی به ادارات دولتی بیرشوه دادن و بدون رابطه، غیر مجاز است. این امر باعث سستی مردم بعض مناطق کشور در شرکت در نماز جمعه و در جبههها شده است که اخبار آن به اینجانب میرسد.
آقایان می دانند که اگر در یک اداره بعض اشخاص تخلفاتی داشته باشند و به طور عمومی به کارمندان و ادارات دولتی نسبت ناروایی دهند، ارتکاب معصیت کبیره شده و در پیشگاه خداوند جواب لازم دارد. اگر بعض آقایان تحت تأثیر تبلیغات فاسد قرار گرفتهاند و بدون تحقیق مطالبی آنچنان تند و بیحساب بگویند، با دست خود تیشه به ریشۀ انقلاب و بالاخره اسلام میزنند. اینجانب نصیحت به آقایان را از حقوق برادری ایمانی میدانم و تأکید میکنم که در مسائلی که به حیثیت جمهوری اسلامی لطمه میزند طرح این مسائل نکنید و وجهۀ جمهوری اسلامی و اسلام را مشوه جلوه ندهید.
به حسب موازین شرعیه، اگر کسی مطلع باشد که یک نفر مشخص خلاف کرده و مُتَجاهِرِ به فسق نباشد، افشای آن فسق مخالف شرع است و اگر در ادارات یا جای دیگر کسی مرتکب گناهی شد، نباید در ملأ عام افشا نمود؛ بلکه باید به محاکم صالحه و مقامات ذی ربط اطلاع داد تا جلوگیری و مجازات شود.
پیام به نمایندگان مجلس شورای اسلامی ـ بیست و هشتم آبان 1364
انتهای پیام/ 161
source