کنگره ملی «مرحومه مرضیه حدیدچی (دباغ)»

به گزارش خبرنگار ایکنا، کنگره ملی «بانوی مبارز و انقلابی، مرحومه مرضیه حدیدچی(دباغ)» صبح امروز، چهارشنبه 30 آبان‌ماه با همکاری ستاد ملی بزرگداشت این بانوی مجاهد و  انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در تالار وحدت برگزار شد. 

این مراسم با تلاوت آیاتی از کلام‌الله مجید آغاز شد و در ادامه یک کلیپ درباره مقام زن و نقش زنان در دفاع مقدس با محوریت مرحومه حدیدچی پخش شد.

سپس بهجت قاسمی، استاد دانشگاه و همسر شهید شهریاری در سخنانی با بیان خاطره‌ای از آشنایی با بانو دباغ، گفت: من با زندگی ایشان از طریق نوشته‌ها درباره وی آشنا بودم اما سپس در جلسه‌ای ‌حضوری با ایشان رفیق شدم. ایشان شخصیتی بسیار گرم بودند که با دیگران صمیمی برخورد می‌کردند.

 

وی ادامه داد: ارتباطات من با ایشان ادامه پیدا کرد و گسترده‌تر شد. همیشه در ذهن من بانو دباغ اسوه و الگو برای زن ایرانی بوده و هست. 

 

قاسمی افزود: یک زن مانند بانو دباغ به اندازه‌ای می‌تواند بزرگ و مقاوم باشد که لازم است نسل جوان با داستان زندگی ایشان آشنا شده تا با مفهوم دیگری از زن ایرانی بیشتر آشنا شوند. این جدای از بحث زندان ایشان در جریانات مبارزات انقلابی است. 

 

وی با بیان اینکه خیلی از دوستان با خاطرات ایشان آشنا هستند، تصریح کرد: مادری چون بانو دباغ می‌تواند درک کند که شکنجه دختر نوجوان یا شنیدن ضجه‌های او چگونه است و چه معنایی دارد. 

 

همسر شهید شهریاری

 

قاسمی اظهار کرد: ایشان با توجه به کهولت سن اما هیچ‌گاه دست از مجاهدت‌ برنداشت و همواره برای کمک به افراد نیازمند و تهیه جهیزیه برای افراد کم‌برخوردار با شور و شعف تلاش می‌کرد. 

 

وی با تاکید بر اینکه زندگی بانو دباغ در مسیر کمک به نیازمندان بود، گفت: ایشان به دلیل مصائب و شکنجه‌هایی که در زمان ساواک دیده بودند، بدنشان متورم بود. ایشان ارادت ویژه‌ای به امام راحل داشتند و با توجه به اینکه سالیان سال از رحلت امام(ره) گذشته بود اما با شنیدن اسم حضرت امام راحل، با تک تک سلول‌هایش به امام(ره) ادای احترام می‌کرد. 

 

قاسمی در پایان به ذکر خاطره‌ای از بانو دباغ به عنوان راننده آژانس به منظور هزینه‌کرد دریافتی برای نیازمندان و رسیدن این جریان به دفتر مقام معظم رهبری و دیدار ایشان با رهبر معظم انقلاب پرداخت و گفت: نسل جوان حتما کتاب زندگی ایشان را بخوانند تا اندکی با روحیه، مجاهدت‌ها و مبارزات این بانو دباغ آشنا شوند.

 

در بخش بعدی این مراسم، حجت‌الاسلام و المسلمین محمد محمدی‌گلپایگانی، رئیس دفتر مقام معظم رهبری در سخنانی با تشکر از تدارک مراسمی برای تجلیل از این بانوی شیرزن به تعبیر مقام معظم رهبری، گفت: ایشان شخصیت والایی است که نه تنها برای همدان، بلکه برای ایران و جهان اسلام مایه افتخار است. او در کوران مبارزات پیش از انقلاب کم نگذاشت و با رنج‌هایی که در زندان کشید اما دم نزد.

 

وی با اشاره به فرارسیدن ایام فاطمیه، افزود: حضرت زهرا(س) شخصیت والایی بودند که پیامبر(ص) فرمودند نامش را فاطمه گذاشتم و این نام آسمانی است به دلیل اینکه در روز قیامت ارادتمندان و علاقه‌مندان را از جهنم نجات خواهد داد‌.

 

حجت‌الاسلام محمدی‌گلپایگانی گفت: زندگی حضرت زهرا(س) راه و رسم زندگی اسلامی را به ما نشان می‌دهد. همانطور که حضرت علی(ع) درباره زندگی مشترک با ایشان گفتند یکبار نشد از من خواسته‌ای داشته باشد که نتوانم انجام دهم. یک زن مؤمن و متدین می‌تواند همسرش را بهشتی کند‌. هنگامی که چند روز از تزویجشان گذشته بود حضرت علی(ع) به خدمت پیامبر(ص) رفتند و ایشان درباره حضرت زهرا(س) پرسیدند، گفتند ایشان بهترین کمک من در راه بندگی خدا هستند.

 

رئیس دفتر مقام معظم رهبری ادامه داد: محصول مشترک زندگی ایشان ۴ فرزند است که ببینید آنها چگونه تربیت شدند. حضرت زینب(س) در عصر عاشورا و شب یازدهم محرم که خیمه‌ها سوخته بود بچه‌ها را جمع کرد و نماز شبشان را نشسته خواند. ایشان ۱۸ جوان بنی هاشم چون برادران و فرزندان خود را از دست داد و در عین حال نماز شب می‌خواند. 

 

وی تصریح کرد: خوشبختانه امروزه در کشور ما بعد از انقلاب آوازه حضرت زهرا(س) بیشتر شده و مقام معظم رهبری نیز ارادت خاصی به ایشان دارند به طوری که دائما به حضرت حجت(عج)، امام حسین(ع) و حضرت زهرا(س) متوسل می‌شوند. 

 

حجت‌الاسلام محمدی گلپایگانی

 

حجت‌الاسلام محمدی‌گلپایگانی به ذکر احادیثی پرداخت و گفت: لحظه‌ای که حضرت فاطمه(س) متولد شدند نور عجیبی تمام خانه‌های مکه را روشن کرد و اولین کلماتشان هنگامی که به دنیا آمدند شهادتین بود‌. تعجبی ندارد در قرآن نظیرش است هنگامی که عیسی(ع) از حضرت مریم(س) به دنیا آمدند از او پرسیدند بچه بدون شوهر را از کجا آوردی؛ «إِنَّ مَثَلَ عِيسَىٰ عِندَ ٱللَّهِ كَمَثَلِ ءَادَمَۖ خَلَقَهُۥ مِن تُرَاب». حضرت مریم(س) به عیسی(ع) تازه متولد‌شده اشاره کرد: «قَالَ إِنِّي عَبۡدُ ٱللَّهِ ءَاتَىٰنِيَ ٱلۡكِتَٰبَ وَجَعَلَنِي نَبِيࣰّا /وَجَعَلَنِي مُبَارَكًا أَيۡنَ مَا كُنتُ وَأَوۡصَٰنِي بِٱلصَّلَوٰةِ وَٱلزَّكَوٰةِ مَا دُمۡتُ حَيࣰّا». بچه تازه متولد شد چطور اینگونه این حرف‌ها را می زند. همین مسئله را وجود امام زمان(عج) با جاری کردن شهادتین دارند.‌

 

رئیس دفتر مقام معظم رهبری ادامه داد: این زندگی آنها بود. چقدر مقید بودند. زندگی سراسر عشق و ارادت و خدمت به ولایت بود تا به شهادت رسید. ایشان به اندازه‌ای مقید به احکام شرع اسلام بود که هنگامی که احساس کردند در لحظات پایانی عمرشان هستند، فرمودند تابوتی تهیه کنید تا مرا بپوشاند. یکی از شگردهای کثیف امروز غرب برای مبارزه با اسلام سست کردن اعتقادات مذهبی مردم است. 

 

وی در پایان گفت: نتانیاهو اخیرا به فارسی گفت «زن، زندگی، آزادی» در حالی که چند ده هزار زن، کودک و نوزاد را کشته و بیمارستان مساجد و معابد را بمباران کرده و در جنایت و آدمکشی روی هیتلر را سفید کردی و حال این ادعا را دارد!! خداوند به برکت ایام فاطمیه شر این جرثومه فساد را از سر مسلمانان کم کند. سلام حضرت آقا را به شما ابلاغ می‌کنم.

 

سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی

پس از آن پیام مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور کشورمان، توسط سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی قرائت شد که متن این پیام به شرح ذیل است:

«بسم الله الرحمن الرحیم

 

تاریخ پرفراز و نشیب انقلاب شکوهمند اسلامی در ادوار مختلف گواه روشنی در نقش‌آفرینی بانوان شجاع و فداکاری است که علاوه بر حفظ شأن والای مادری شانه به شانه پدران، همسران و فرزندان خود، در عرصه‌های گوناگون علمی، فرهنگی، مدیریتی و مبارزاتی همواره حضوری تأثیرگذار داشته‌اند.

 

تاریخ انقلاب اسلامی چه در دوران مبارزه و چه پس از استقرار نظام مقدس جمهوری اسلامی به خوبی شاهد این مدعاست که هیچ صحنه‌ای از حضور فعال و غیرتمندانه بانوان خستگی‌ناپذیر و توانمند ایرانی خالی نبوده است.

 

مرحومه مرضیه حدیدچی نمونه کاملی از بانوان انقلابی تربیت‌یافته در مکتب انسان‌ساز اسلام است که زندگی سیاسی و مبارزاتی کم‌نظیری را پشت سر گذاشت. شیوه زندگی او گاهی در تعاریف متداول زنان هم‌عصرش نمی‌گنجد؛ شخصیتی که سلوک زندگیش سرشار از تجربه، نکته و تبیین است و پاسخگوی بسیاری از چراهای تاریخ انقلاب اسلامی است. در واقع ذات انقلاب اسلامی دارای توانایی تربیت چنین شخصیت‌هایی است.

 

ایشان که با تکیه بر آموزه‌های اصیل اعتقادی پا به میدان مبارزه گذاشت، در طول عمر با عزت خود، همواره بر صلابت و استقرار در راه حفظ آرمان‌های انقلاب ایستادگی کرد و در طی سال‌های زندگی، یار و همراه همیشگی انقلاب و نظام بود.

 

حضور همزمان این بانوی سرافراز در عرصه‌های اجتماعی و سیاسی تا مسائل نظامی و جهاد برای دفاع از انقلاب در کنار مدیریت خانه و خانواده و ایفای نقش مادری، ایشان را به چهره‌ای شاخص تبدیل کرده است.

 

بی شک مجاهدت‌ها، سبک و سیره زندگی و ویژگی‌های اخلاقی، تربیتی و معرفتی این بانوی مبارز و انقلابی، الگویی ارزشمند است و امروز جامعه ما که در مقابل هجمه شدید فرهنگی دشمنان قرار گرفته است، نیازمند معرفی چنین الگوهای والا به ویژه به نسل جوان است.

 

اینجانب به سهم خود خدمات بزرگ و ارزشمند این بانوی مجاهد و فداکار به این سرزمین و انقلاب اسلامی را پاس می‌دارم و ضمن آرزوی علو درجات برای ایشان، از تلاشگران و دست‌اندرکاران برپایی این همایش فرهنگی در معرفی و شناساندن بیشتر چنین شخصیت‌های تاثیرگذار انقلاب اسلامی، کمال سپاسگزاری را دارم.»

 

در ادامه سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در سخنانی با گرامیداشت یاد امام راحل، شهدا و بانو دباغ، گفت: ایشان فرایندی در شخصیت‌سازی داشته و مسیر شخصیت ایشان را از چند طریق می‌توان پی گرفت. 

 

وی افزود: نکته اول الگوهای شخصیت‌های ایشان است که دو شخصیت در شخصیت‌سازی ایشان نقش محوری و مؤثر داشتند. اولین شخصیت، حضرت امام(ره) است که مسیر حرکت مرحومه دباغ را معین کردند که از دیدار در نجف و ۴ ماه حضور در پاریس خدمت امام(ره) باعث شد از راه دور و نزدیک متنعم به مسیر و نفس امام باشند. 

 

صالحی بیان کرد: شخصیت دوم آیت‌الله سعیدی، شخصیتی عالم، خطیب و فردی با ارتباطات اجتماعی فعال بود. این دو شخصیت بر فضای فکری مرحومه دباغ اثرگذار بودند‌ و تأثیرپذیری ایشان از این دو شخصیت مهم است. 

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: معلمان و موازین شخصیت ایشان در کنار آن دو شخصیت هستند. مرحوم پدر ایشان علی حدیدی کتابفروشی بنام ایرانشهر در همدان داشتند. ایشان تربیت‌یافته چنین پدری بود و تا کلاس ششم درس خواند  و بعد تحت تعلیمات حوزوی قرار گرفت.  

 

وی با اشاره به نقش کتاب و کتابخوانی در خانواده ایشان گفت: مادر ایشان در آن ایام که خانم‌های باسواد و کتاب‌خوان کم بودند، منزلشان محل تدریس برای بانوان بود. این پدر و مادر در شکل‌گیری شخصیت ایشان اثرگذار بودند‌. همسر ایشان نیز حاج حسن دباغ به عنوان نیمه‌پنهان زندگی ایشان است. شخصیت حاج حسن دباغ قابل توجه است. فردی که توانسته پا به پای این مرحومه بیاید و تاثیرات عمیقی بر بانو دباغ داشت و ورود بانو دباغ به عرصه سیاست به دلیل ایشان بوده است. ارتباط ایشان با اساتیدی چون شهید خوانساری و دیگران نیز قابل تأمل است. 

 

صالحی ادامه داد: آن الگوهای شخصیتی، فرایند اجتماعی شخصیت سازی ایشان است. ۴ مرحله شخصیت‌ساز را نیز می‌توان در زندگی مرحومه دباغ برشمرد؛ از سال ۴۲ تا ۵۲ و دوره پیش از زندان ایشان، از ۵۲ تا ۵۳ در زندان، هجرت از ۵۳ تا ۵۷ و در نهایت حضور چهارماهه در کنار امام(ره) در پاریس. در این چهار مرحله شخصیت ایشان به آن مرحله که امروز ما می‌بینیم می‌رسد و در حقیقت شخصیت ایشان پس از انقلاب شکل گرفته بوده است. 

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: این بازخوانی‌ها از جهات مختلف حائز اهمیت است. روایت ما از انقلاب و دفاع مقدس مردانه است، هر چند بهتر شده اما باید بهتر و بهتر شود و سهم بانوان در تمامی این حوزه‌ها قابل توجه است. روایت بی واسطه مرحومه دباغ موجب شناخت بهتر شخصیت بانوان در آن ایام می‌شود. 

 

وی در پایان با اشاره به حوزه عملیات زنان در مبارزات انقلابی  افزود: ما به روایت زنانه از انقلاب و دفاع مقدس نیازمند هستیم و مرحومه دباغ می‌تواند به این زمینه کمک کند. لذا باید زنانی را پیدا کنیم که روایت‌های آنها برای نسل امروز ما خواندنی و شنیدنی باشند. بازخوانی این روایت‌ها می‌تواند فاصله بین نسلی را کم کند. باید فرزند زمانه بود و امثال دباغ‌ها برای نوجوانان و جوانان و بانوان حرف‌های گفتنی دارند و این حرف‌ها پایان ندارد. لذا باید گسست میان نسل‌ها را از بین برد و آن را به زبان امروزی به نسل جدید منتقل کرد.

 

گفتنی است مرضیه حدیدچی، معروف به مرضیه دباغ، در تهران مقدمات درس ‌های حوزوی را فراگرفت و در ادامه دروس فقه، اصول و اخلاق را آموخت. او پس از درگذشت آیت‌الله العظمی بروجردی و آغاز نهضت روحانیت، با امام‌خمینی(ره) آشنا شد و در سال ۱۳۴۲ نخستین بار ایشان را در قم ملاقات کرد.

او پس از پیروزی انقلاب اسلامی مأمور تشکیل سپاه غرب کشور شد و مدتی فرمانده سپاه همدان بود و در سال ۱۳۶۱ در کردستان مجروح شد.

بانو «دباغ» نماینده مجلس شورای اسلامی در دوره‌های دوم و سوم و قائم مقام جمعیت زنان جمهوری اسلامی بود. او در هیئتی به ریاست آیت‌الله عبدالله جوادی آملی که نامه امام‌خمینی(ره) را به رهبر اتحاد جماهیر شوروی ابلاغ کرد، حضور داشت.

وی در سال ۱۳۹۵ شمسی درگذشت و در حرم امام‌خمینی(ره) به خاک سپرده شد.

 

انتهای پیام

source

توسط jahankhabari.ir