تاریخ انتشار به روز شده در

خبر گفتگوی مقامات ایرانی و نمایندگانی از کشورهای اروپایی که نخستین بار خبرگزاری ژاپنی کیودو آنرا فاش کرد از سوی منابع دولتی در تهران نیز مورد تایید قرار گرفت.

آگهی

به موجب آنچه کیودو در گزارش خود آورده، این مذاکرات با محوریت گفتگو بر سر برنامه هسته‌ای و توافق پیشین تهران با قدرت‌های جهانی قرار است روز ۲۹ نوامبر در ژنو برگزار شود.

بر این اساس، گفتگوهای ژنو ظاهرا بدون حضور نماینده‌ای از ایالات متحده و حتی دو طرف دیگر توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ وین یعنی چین و روسیه برگزار خواهد شد.

ساعاتی پس از انتشار این خبر، اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز برپایی چنین مذاکراتی را در ژنو تایید کرد و گفت این نشست در سطح معاونان وزرای خارجه برگزار می‌شود و در آن نمایندگان سه کشور تروئیکای اروپایی یعنی فرانسه، آلمان و انگلیس حضور خواهند داشت.

سخنگوی وزارت خارجه ایران که با خبرنگاران سخن می‌گفت محور این گفتگوها را «مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی» عنوان کرد.

این دیپلمات ایرانی یادآور شد که این دور از گفتگو‌ها از نیویورک، زمان حضور رئیس جمهوری ایران و هیئت همراهش برای حضور در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد برنامه ریزی شده است.

وی با اشاره به اینکه سیاست اصولی کشورش تعامل و همکاری با دیگر کشورها بر مبنی اصول عزت، حکمت و مصلحت است، افزود: «طیفی از مباحث و موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله موضوع فلسطین و لبنان، و نیز موضوع هسته‌ای مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.»

این گفتگو‌ها در حالی قرار است به تایید سخنگوی وزارت خارجه ایران در ژنو کلید بخورد که اتحادیه اروپا به تازگی تحریم‌های تازه‌ای را به دلیل همکاری نظامی ایران و روسیه علیه تهران اعمال کرده است.

از سوی دیگر، تروئیکای اروپایی تحت حمایت ایالات متحده به تازگی قطعنامه‌ای را در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه تهران به تصویب رسانده و خواستار ارائه گزارش جامعی از سوی دبیر کل آژانس در خصوص نحوه همکاری و وضعیت پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران برای تصمیم‌گیری در مراحل بعد شده است.

به رغم این فشارها، دولت جدید ایران به ریاست مسعود پزشکیان بارها بر تلاش‌های جاری جهت گشودن باب گفتگو و تعامل با طرف‌های غربی به منظور یافتن راهی برای لغو تحریم‌ها علیه این کشور تاکید کرده است.

مهدی سنایی، مشاور سیاسی رئیس جمهوری ایران به تازگی در یک گفتگوی تلویزیونی، راهبر دولت را کاهش تنش و برداشته شدن تحریم عنوان کرده و به نقل از مسعود پزشکیان گفته است که «برای تامین توسعه کشور و تضمین رشد ۸ درصدی نیاز به کاهش تحریم ها و تنش ها داریم و نیاز داریم سیاست خارجی نقش بیشتری در این مسیر ایفا کند.»

مجید تخت روانچی، معاون وزیر امور خارجه ایران که بنا به گزارش کیودو قرار است ریاست هیئت مذاکره کننده کشورش در ژنو را بر عهده گیرد پیش‌تر گفته بود توافق وین در صورتی که طرف‌های دیگر به تعهدات خود بازگردند همچنان می‌تواند به عنوان زیربنای مذاکرات جدید ایران با غرب قرار گیرد.

این در حالیست که عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران پیش‌تر ضمن اعلام آمادگی کشورش برای ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای با قدرت‌های غربی تایید کرده بود که برجام به شکل فعلی قابل احیا نیست.

در همین راستا، پیش از انتشار خبر مذاکرات هیئت ایرانی با نمایندگان تروئیکای اروپا در ژنو، علی لاریجانی، رئیس پیشین مجلس و مشاور رهبر ایران نیز با انتشار پیامی در شبکه ایکس خواستار گفتگوهای جدید با ایالات متحده بر سر «توافقی جدید» شده بود.

وی ضمن اشاره به خروج آمریکا از برجام و نیز اقدام متقابل ایران در پیش‌برد برنامه هسته‌ای تا رسیدن به غنی‌سازی ۶۰ درصدی اورانیوم تاکید کرده بود که دو طرف در موقعیت تازه‌ای قرار دارند و دولت جدید ایالات متحده اگر به دنبال جلوگیری از ساخت سلاح هسته‌ای در ایران است باید برای توافقی تازه به پای میز مذاکراه بیاید و شروط تهران که برداشتن تحریم‌ها و جبران‌ خسارت‌ها است را بپذیرد.

پیتر استانو، سخنگوی دستگاه خارجی اتحادیه اروپا ضمن امیدواری نسبت به احیای دیپلماسی هسته‌ای با ایران به ایسنا گفته است: «نماینده عالی اتحادیه اروپا و تیم او با ایران، طرف‌های دیگر برجامی و همچنین ایالات متحده در تماس هستند تا تمام کانال‌های ارتباطی را باز نگه دارند و امکان احیای مذاکرات هسته‌ای معنادار را حفظ کنند».

آگهی

رویترز نیز در گزارشی اعلام کرد که ایران چند روز پس از تصویب قطعنامه شورای حکام علیه این کشور به گفتگو با سه قدرت اروپایی بر سر برنامه هسته‌ای خود متمایل شده است.

در این گزارش به نقل از یک مقام ارشد ایرانی آمده است: «تهران همیشه معتقد بوده که موضوع هسته‌ای باید از طریق دیپلماسی حل شود. ایران هرگز مذاکرات را ترک نکرده است.»

گفتنی است که تهران پس از تصویب قطعنامه پیشنهادی تروئیکای اروپایی در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرده بود که در پاسخ به این اقدام تعداد زیادی از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته را در تاسیسات هسته‌ای خود فعال می‌کند.

رویترز همچنین در این گزارش یادآور شده است که گفت‌وگوهای غیرمستقیم بین دولت جو بایدن، رئيس جمهوری فعلی ایالات متحده و تهران برای احیای توافقنامه هسته‌ای وین با شکست مواجه شد.

آگهی

این در حالیست که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا پیش‌تر در جریان کارزار انتخاباتی ماه سپتامیر خود گفته بود که کشورش باید با ایران بر سر این پرونده توافق کند.

یورونیوز فارسی را در ایکس دنبال کنید

source
سئو سایت

توسط jahankhabari.ir