در رویداد۲۴ بخوانید:
سخنان دیروز محمدرضا عارف که مخالفان دولت را تهدید به افشاگری میکرد، حتی مورد استقبال رسانههای حامی دولت هم قرار نگرفت! منتقدان به دولت یادآور شدند که رجوع به ادبیات گذشته چاره کار نیست و مشکلات را حل نخواهد کرد.
رویداد۲۴| دولت پزشکیان وقتی به انتقادات گروه سیاسی حامی خود بیتوجهی کرده و به طیف مخالفان پست میداد، گمان میکرد که با این رویه خود را از انتقادات و «حملات غیرمنصفانه» مصون کرده و برای انجام برنامههای خود زمان میخرد! اکنون، اما چند ماه بعد از شروع فعالیت دولت کار به جایی رسیده که ساکتترین چهره آن یعنی محمدرضا عارف از ادبیات تهدید استفاده و خط و نشان میکشد که در صورت ادامه حملات مخلفان خواهند گفت که چه تحویل گرفتهاند!
این رویکرد آقای معاون اول نشانه واضح شکست سیاست دولت در جلب همراهی مخالفان است. دولت محترم، اما اکنون درحالی باید فکر چاره باشد که خود کرده را تدبیر نیست.
شاهد آنکه تهدید دیروز آقای عارف نه تنها صدای مخالفان را کمتر نکرد، بلکه موجب طرح انتقاداتی از سوی حامیان دولت هم شد.
مروری بر روزنامههای امروز نشان میدهد که معاون اول رئیس جمهور اصلا راه خوبی را انتخاب نکرده است و با این رویه توفیقی در کاهش انتقادات نخواهد داشت. شاهدش آنکه از یک طرف «وطن امروز» میگوید «هنوز چیزی نگفتهایم»، از سوی دیگر «خراسان» مینویسد: «دود این رادیکالیسم در وهله اول به چشم خود دولت خواهد رفت».
برخی رسانهها حامی دولت مثل «سازندگی» از روش جدید عارف استقبال کردهاند، اما منتقدان این رویکرد خیلی بیشتراند.
فایده گروکشی چیست؟
مثلا روزنامه اصلاحطلب «هممیهن» در سرمقاله امروز خود با تاکید بر اینکه «این گروکشیهای بیسرانجام و پوچ هیچ سودی برای مردم ندارد» نوشته: «اولاً، شما وظیفه داشتید که میگفتید چه چیزی تحویل گرفتهاید. حالا اگر نخواستید بگویید، دیگر دلیلی ندارد که بخواهید آن را چماقی علیه دیگران حتی مخالفان غیرمنصف کنید…. اگر دروغ میگوید، شکایت کنید؛ وگرنه، پاسخ مستدل دهید و اگر پاسخی ندارید، محترمانه بپذیرید. اینکه آنان سه سال است سکوت کردهاند، به خودشان مربوط است و مسئولین حکومتی حق پرسش دراینباره را ندارند.»
این روزنامه اصلاحطلب افزوده است: «اینکه میگویید بخشی از آنچه اجرا شد، مصوبات گذشته است؛ توجیه کار شما نیست. شما باید با افتخار از کار خودتان دفاع کنید.
این نوع ادبیات، انفعالی و نشانه نداشتن پاسخ است. بدترین گزاره نیز جمله پایانی آقای معاون اول است که گفتهاند: «نمیخواهیم مسائلی را بگوییم که مردم نگران شوند».
این نوع حرفها چند دهه است که تکرار میشود چیزهای پنهانی در این کشور نیست. در نهایت هم مردم مطلع میشوند و اتفاقاً بیش از اینکه میخواهید بگویید، مطلع هستند و جایی هم برای نگرانی ندارند؛ لذا نزدن اینگونه حرفها برای جامعه بسیار کمهزینهتر از زدن آنهاست که هیچ گرهی را نمیگشاید.»
تبعات تهدید به افشاگری
روزنامه خراسان نیز با اشاره به اینکه ادبیات دیروز عارف یادآور ادبیات دولت نهم و دهم بود، هشدار داره که این رویکرد برهم زننده آرامش و وفاقی است که دولت به آن نیاز دارد. همچنین نوشته: «نخستین نقد به سخنان عارف، تضاد آشکار این ادبیات با تصویر به ظاهر آرام و دیپلماتیک این دولت است. دولتی که با شعارهای وفاق و انسجام ملی پا به میدان گذاشته، نمیتواند از زبان تهدیدآمیز استفاده کند…. عارف ادعا میکند که دولت و وزرا، در برابر “حملات غیرمنصفانه” سکوت کردهاند. اما واقعیت این است که تاکنون انتقاد قابل توجهی نسبت به عملکرد دولت مشاهده نشده است.»
این روزنامه اصولگرا نوشته: «تهدید به افشاگری درباره شرایط وزارتخانهها، اگرچه ممکن است در کوتاهمدت فشار منتقدین را کاهش دهد، اما در بلندمدت میتواند اعتماد عمومی به نظام اداری و اجرایی کشور را متزلزل کند. مردم انتظار شفافیت و صداقت دارند، نه استفاده ابزاری از اطلاعات برای اهداف سیاسی. دولت اگر خواهان تحقق شعار وفاق است، باید انتقادها را نه بهعنوان تهدید، بلکه بهعنوان فرصتی برای تقویت عملکرد و اصلاح اشتباهات ببیند…. دولت باید توجه داشته باشد که بازگشت به ادبیات تنشآفرین گذشته، نهتنها به انسجام ملی کمکی نمیکند، بلکه میتواند زمینهساز شکافهای عمیقتر شود. بهجای تهدید، دولت باید از رسانهها و منتقدان برای شناسایی نقاط ضعف و تقویت اعتماد عمومی بهره بگیرد. کشور امروز بیش از هر زمان دیگری به آرامش، خردورزی، و فاصله گرفتن از حواشی نیاز دارد.»
نتیجه اعتماد به پایداری
برخی دیگر از رسانهها نیز در واکنش به اظهارات دیروز عارف، سعی در تحلیل وضعیت و توضیح چرایی بروز آن داشتند. مثلا روزنامه جهان صنعت یادآور میشود که اوضاعی که دولت گرفتار آن شده، نتیجه اعتماد به مخالفان است.
این روزنامه نوشته: «عارف درحالی «وزیر نیرو» را «از وزیران تلاشگر دولت» معرفی کرد که همین دیروز حبیب مومیوند از فعالان حوزه وزارت نیرو در یادداشتی از این مهم پرده برداشت که «وزارت نیرو در اختیار جریان رقیب دولت است.» او در بخشی از این یادداشت که روی خروجی پایگاه خبری- تحلیلی صبح ما قرار گرفت، به این مهم اشاره کرده که عباس علیآبادی، وزیر نیروی دولت پزشکیان، وزیر صمت دولت رییسی بوده و در حالی که در دیگر وزارتخانههای دولت، اگر وزیر از جریان رقیب دولت است، دستکم معاونان وزیر از بدنه کارشناسی آن حوزه و جریان حامی دولت هستند، در وزارت نیرو، «حتی ۱۰درصد مدیران هم حامی دولت مستقر نیستند!» جالب آنکه عارف در بخشی از همین سخنان انتقادی خود در نشست شورای اقتصاد بهنحوی این مساله را که از قضا مورد انتقاد بسیاری از حامیان دولت نیز هست، تایید کرده است. معاون اول رییسجمهور که تاکید کرده «در این دولت حتی یک مورد حذف اتوبوسی نداشتیم» درعینحال گفته: «در این مدت، بخشی از آنچه اجرا شد، مصوبات «دولتهای گذشته» بود چراکه راهبرد «دولت وفاق ملی»، احترام به تصمیمات گذشته بود.»
«جهان صنعت» به انتقاداتی که از سوی اصلاحطلبان به این رویه دولت شده نیز اشاره کرده و به نقل از رسول منتجبنیا آورده است: «شما این هزینه هنگفت را پرداختید تا یکسری افراد تندرو و مخالف را جذب کنید؟! من بارها بهصورت حضوری به آقای پزشکیان تاکید کردهام که میترسم شما روزی تمامی یاران و هواداران خود را از دست بدهید و به افرادی تکیه کنید که هیچ ایمانی به شما ندارند و در بزنگاهها پشتتان را خالی خواهند کرد.»
source