احمد معصومی‌فر در گفت‌و‌گو با خبرنگار شهرآرانیوز، میزبانی اجلاس وزیران اکو را فرصت ویژه‌ای برای مشهد اعلام و ابراز کرد: مشهد به لحاظ موقعیت ژئواکونومیک خاص خود و مرز مشترک با ترکمنستان و افغانستان، دروازه ورود به آسیای میانه است و قاعدتاً می‌تواند با بیشتر اعضای این سازمان ارتباط بسیار نزدیک و تنگاتنگ داشته باشد.

وی ادامه داد: مشهد یا خراسان رضوی در نگاه وسیع‌تر، نقطه اتصال کریدور‌های شمال‎به‌جنوب و شرق‌به‌غرب است؛ یعنی در واقع مجموعه کشور‌های عضو سازمان اکو که در آسیای میانه هستند، می‌توانند از مسیر مشهد، به جنوب و به چابهار به عنوان مهم‌ترین کریدور ترانزیت ریلی کشور متصل شوند. همچنین ظرفیت‌های سرخس برای صادرات محموله‌های تجاری از روسیه و جمهوری‌های آسیای میانه، فرصتی فوق‌العاده‌ برای تبادلات اقتصادی به جنوب آب‌های آزاد محسوب می‌شود.

ظرفیت های مشهد در اجلاس وزرای خارجه سازمان اکو به نمایش در خواهد آمد | حضور «پزشکیان» در مشهد هنوز قطعی نیست

معصومی‌فر خاطرنشان کرد: مسیر شرق‌به‌غرب هم از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است؛ در واقع بخش عمده‌ای از مسیر انتقال ناوگان تجاری، چه ریلی و چه جاده‌ای از شرق آسیا به غرب و اروپا، از مسیر کشور‌های عضو اکو می‌گذرد و خراسان که در مسیر چین به قزاقستان یا پاکستان قرار دارد، اعضای این پیمان را به غرب، یعنی ترکیه و اروپا متصل می‌کند؛ بنابراین باید گفت، فضای حاکم بر این قسمت از کشور ما، زمینه‌های سودمندی را در ارتباط با کشور‌های عضو داراست.

این دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه با بیان اینکه کشور‌های عضو سازمان از موقعیت‌های ویژه‌ای برخوردارند، یادآور شد: کشور‌های عضو اکو در حوزه‌های تجارت، سرمایه‌گذاری، حمل‌ونقل، مخابرات، مواد معدنی، محیط زیست، کشاورزی، توریسم، توسعه پایدار، همکاری‌های بانکی و روابط بین‌الملل فعالیت دارند و طبعاً مشهد و خراسان زمینه‌های همکاری مشترک فراوانی در موضوعات مورد اشاره دارند که حوزه گردشگری یکی از آن‌هاست؛ مشهد با دارابودن گردشگر زیارت و همچنین گردشگر سلامت، فرصت مناسبی از تعامل را به نمایش خواهد گذاشت.

راه‌اندازی رسمی مرکز منطقه‌ای «مدیریت ریسک بلایای طبیعی اکو» در مشهد

معصومی‌فر به تشریح یکی از برنامه‌های مهم اجلاس وزرای خارجه عضو سازمان اکو در مشهد پرداخت و گفت: اکو از مجموع ۱۲ مرکز منطقه‌ای، چهار مرکز منطقه‌ای در ایران دارد که عمدتاً در تهران است و تنها یک مرکز آن، تحت عنوان «مرکز منطقه‌ای مدیریت ریسک بلایای طبیعی اکو» در مشهد است که از چند سال پیش عملاً کار خود را آغاز کرده است، اما در این اجلاس قرار است که اساسنامه این مرکز به امضای اعضا برسد که امیدواریم این کار محقق شود و با اختصاص ردیف بودجه، فعالیت‌های مرکز گسترش پیدا خواهد کرد.

وی ابراز امیدواری کرد: برگزاری چنین‌اجلاس‌هایی، جایگاه بین‌المللی مشهد را ارتقا می‌بخشد و باعث شناخت بیشتر کشور‌ها نسبت به ظرفیت‌های دومین کلانشهر کشورمان خواهد شد.

حضور پزشکیان در مشهد، تاکنون قطعی نشده است

رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور به تشریح برنامه‌های مربوط به این اجلاس پرداخت و عنوان کرد:  اجلاس در دو سطح برگزار می‌شود؛ سطح مقامات ارشد، یعنی معاونین وزرا و مدیران کل که روز دوشنبه ۱۲ آذرماه است و در این نشست، موضوعات جزئی و دقیق راجع به فعالیت‌های اکو در یک سال گذشته مورد بررسی قرار می‌گیرد و دستورکار اجلاس وزیران فراهم می‌شود.

ظرفیت های مشهد در اجلاس وزرای خارجه سازمان اکو به نمایش در خواهد آمد | حضور «پزشکیان» در مشهد هنوز قطعی نیست

معصومی‌فر ادامه داد: برنامه روز دوم اجلاس، نشست وزرا است که روز سه‌شنبه برگزار خواهد شد که با شرکت وزرای خارجه عضو برگزار خواهد شد که در واقع، دستورکار تهیه‌شده در نشست کارشناسان یا مقامات ارشد در این روز به تصویب نهایی می‌رسد و در نهایت، بیانیه‌ای تحت عنوان «بیانیه مشهد» صادر خواهد شد که در آن، برنامه‌های یک سال آینده سازمان مشخص می‌شود و به عنوان دستورالعمل و برنامه مدون تصویب خواهد شد.

وی به برنامه حضور رئیس‌جمهور در مشهد اشاره کرد و متذکر شد: برنامه سفر رئیس‌جمهور یا معاون‌اول ایشان تا الان قطعی نشده است و همکاران ما در وزارت خارجه از طریق دفتر ریاست‌جمهوری پیگیر هستند؛ ولی هنوز سفر دکتر پزشکیان قطعی نشده است.

تفویض ریاست سال ۲۰۲۵ اکو به قزاقستان در مشهد

دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در شرق کشور به پایان ریاست دوره‌ای ایران در پایان اجلاس نیز اشاره کرد و گفت: رئیس دوره‌ای سال آینده، قزاقستان خواهد بود و دکتر عراقچی در پایان اجلاس مشهد، ریاست دوره‌ای را به وزیر امور خارجه قزاقستان تحویل خواهند داد تا این کشور، رسماً و در سال ۲۰۲۵ رئیس دوره شود.

ظرفیت های مشهد در اجلاس وزرای خارجه سازمان اکو به نمایش در خواهد آمد | حضور «پزشکیان» در مشهد هنوز قطعی نیست

معصومی‌فر همچنین اعلام کرد: قبرس شمالی در سطح وزیر و به عنوان عضو ناظر در این اجلاس شرکت خواهد کرد و با عنایت به حضور مقامات عالی کشور‌های عضو و رؤسای آسیایی و همین‌طور هفت مؤسسه وابسته به اکو همچون مؤسسه فرهنگی، مؤسسه بیمه، مؤسسه حمل‌ونقل و… به‌علاوه حضور دبیرکل اکو در این اجلاس، مشهد میزبان یکصد مهمان خارجی خواهد بود و فرصتی کم‌نظیر در سطح بین‌المللی را در دومین کلانشهر ایران خواهیم داشت.

وی ابراز کرد: نیم میلیارد جمعیت کشور‌های عضو سازمان، ۸.۵ میلیون کیلومترمربع مساحت کشور‌های عضو و منابع عظیم نفت، گاز و همسایگی با پنج دریای عظیم، موقعیت مهمی را نصیب اعضای سازمان کرده است و با توجه به تحولات منطقه و ظهور نظم نوین جهانی، امید داریم اثرات سودمند این اجلاس برای ایران و مشهد محسوس باشد.

source

توسط jahankhabari.ir