به گزارش خبرنگار ایکنا، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان امروز، دوشنبه، دوازدهم آذر در نشست خبری با اصحاب رسانه با تبریک 12 آذر، روز قانون اساسی گفت: این روز را باید نشانه مردمسالاری دینی در کشور بدانیم و لذا بر خود واجب میدانم این روز را خدمت ملت ایران تبریک عرض کنم.
وی درباره سفر عراقچی به پرتغال گفت: هفته گذشته وزیر خارجه به پرتقال سفر کرد در حاشیه دهمین اجلاس مجمع جهانی ائتلاف تمدنهای ملل متحد با وزرای خارجه کشورهای مختلف و دبیر کل سازمان همکاری اسلامی دیدارهایی انجام داد و امروز هم وزیر خارجه در ترکیه به سر میبرد و روز گذشته هم که در سوریه حضور داشت.
بقایی درباره نقش آمریکا در تحولات اخیر سوریه گفت: اتفاقاتی که در سوریه در حال وقوع است تهدیدی علیه آمریکا نیست همانطور که داعش تهدیدی برای آمریکا نبوده، ولی اگر هدف از حضور نظامی آمریکا در سوریه مقابله با داعش بوده پس داعش در آنجا چکار میکند و یا اینکه چرا گروهک تروریستی تحریرالشام در سوریه فعالیت دارد. از سوی دیگر حضور نظامی آمریکا در سوریه غیرقانونی است و نقض منشور سازمان ملل محسوب میشود و منجر به رسوب تروریسم در این کشور شده است.
وی با اشاره به سفر سیدعباس عراقچی به سوریه گفت: هدف از این سفر اعلام حمایت ایران از سوریه و ارزیابی دقیق از وضعیت این کشور بود. آقای عراقچی دیدارهایی با مقامات ارشد سوریه داشت و وظیفه ما و کشورهای منطقه آن است که نسبت به خطرات گسترش تروریسم در منطقه درک عمیقی داشته باشیم و برای مقابله با تروریسم نیروها را بسیج کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه وضعیت در غزه اصلاً مساعد نیست، اظهار کرد: با فرارسیدن فصل سرما شرایط برای مردم غزه بدتر خواهد شد و احتمال تشدید قحطی وجود دارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان به برگزاری اجلاس اکو در شهر مشهد اشاره کرد و افزود: جمهوری اسلامی ایران ریاست این دوره از اجلاس اکو را برعهده دارد و این اجلاس دو روزه است و امروز نشست کارشناسان برگزار میشود و روز سهشنبه هم در نشست وزرای امور خارجه، وزیر امور خارجه ایران به سخنرانی خواهد پرداخت.
بقایی با بحرانی خواندن شرایط غزه گفت: همانطورکه گفتم از ابتدای جنگ در غزه و حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی به آن، علاوه بر شهادت هزاران کودک، زن و مرد بیگناه و تخریب بیمارستانها، مدارس و مساجد؛ تعداد 192 خبرنگار هم به شهادت رسیدهاند.
وی درباره اهداف سفر وزیر امور خارجه ایران به ترکیه اظهار کرد: یکی از اهداف مهم، گفتوگو پیرامون مسئله سوریه است؛ چون به هر حال ترکیه یکی از همسایگان مهم سوریه محسوب میشود و در روند آستانه نقش کلیدی دارد و طی سالهای گذشته نقش سازندهای در مدیریت تنش در این کشور ایفا کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه به نشست اخیر ژنو با حضور نمایندگان ایران و تروئیکای اروپا اشاره کرد و یادآور شد: این گفتوگوها و نشست تنها محدود به مباحث هستهای نیست، بلکه در آن مسائل متعدد و دغدغههای جمهوری اسلامی ایران مطرح شدند و حتی به ادعاهای مربوط به اوکراین و مسائل مشابه آن پرداخته شد و نمایندگان ما موضع رسمی نظام جمهوری اسلامی ایران را اعلام کردند و از آمادگی ایران در مورد مسئله هستهای و تعامل طبق کنوانسیونهای بینالمللی خبر دادند.
بقایی در پاسخ به این پرسش که نقش ترکیه در تحولات اخیر سوریه به چه میزان است، گفت: هدف از سفر آقای عراقچی به ترکیه همین است و پیرامون این موضوع و دیگر موضوعات با مقامات ترکیهای در حال مذاکره است. به هر حال ترکیه کشوری تأثیرگذار و از سوی دیگر تأثیرپذیر است و هرگونه ناامنی در سوریه فقط به این کشور محدود نخواهد شد و همه منطقه را درگیر خواهد کرد. وزیر خارجه سوریه صراحتاً ارتباط ترکیه با تحولات اخیر در این کشور را رد کرد و لذا دوستان ترکیهای به اندازه ما نسبت به اتفاقات سوریه نگران هستند و همه ما میدانیم و یقین داریم که تروریسم در یکجا متمرکز نمیماند و به دیگر نقاط سرایت خواهد کرد.
وی درباره ادعای اخیر روزنامه گاردین به نقل از وزیر امور خارجه کشورمان که احتمال داده ایران در آینده در سیاست هستهای خود تجدیدنظر کند، اظهار کرد: سیاست هستهای ایران کماکان ثابت و صلحآمیز است و این سیاست ادامه خواهد یافت. آنچه که در مصاحبه با گاردین بیان شده نوعی هشدار نسبت به تبعات رویکردهای غیرسازنده برخی کشورهاست و این باعث شود گفتمانی شکل گیرد که شاید مسیر ما در موضوع هستهای مسیر درستی نبوده و لذا بر این اساس وزیرخارجه اشاره کرده چنین گفتمانی در بین کارشناسان شکل گرفته است. البته ایشان هم تأکید کردند که برنامه هستهای ایران به واسطه فتوای شرعی و با توجه به ارزیابیهای مبتنی بر امنیت ملی، همچنان صلحآمیز باقی خواهد ماند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره آخرین وضعیت نمایندگان ایران در کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در حلب گفت: خوشبختانه ما با تخلیه به موقع کنسولگری مانع آسیب به نمایندگانمان شدیم اما براساس قوانین بینالمللی هرگونه تعرض به اماکن دیپلماتیک ممنوع و محکوم است.
بقایی با تأکید بر پیچیدگی تحولات سوریه اظهار کرد: برنده اصلی ناامنی در سوریه و منطقه، قطعاً رژیم صهیونیستی است؛ اینکه بلافاصله پس از آتشبس در لبنان، گروههای تروریستی فعال شدند اتفاقی نیست. تاریخ اثبات میکند گروهکهای تروریستی با این رژیم ارتباط دارند. کشورهای اسلامی و منطقه مدنظر داشته باشند این اتفاقات محصول توطئههای دشمن مشترک امنیت و ثبات منطقه یعنی رژیم صهیونیستی است.
وی ابراز امیدواری کرد که در جریان سفر سیدعباس عراقچی به ترکیه و گفتوگوهایی که با مقامات روسی انجام شده، سازوکار آستانه مجددا مورد استفاده قرار گیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره حکم دیوان بینالمللی کیفری برای بازداشت نتانیاهو گفت: جمهوری اسلامی ایران از هر روندی که رژیم صهیونیستی را پاسخگو کند استقبال میکند. درخواست برای مجازات سران رژیم صهیونیستی یک مطالبه عمومی است اما این سوال مطرح میشود که چرا بعد از ۱۳ ماه این اتفاق افتاده؟! و یا بعضاً در مسیر اجرای این حکم کارشکنیهایی اتفاق میافتد. جمهوری اسلامی ایران عضو دیوان بینالمللی کیفری نیست ولی کشورهای عضو دیوان تعهد قانونی برای اجرای این حکم دارند و هم اینکه سایر کشورها براساس حقوق و قوانین بینالمللی باید عمل کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این پرسش که آیا بحران در سوریه قابل پیشبینی بود؟ گفت: وقتی لکههایی از یک تروریسم را در یک کشور از مدتها قبل میبینید، خیلی دور از ذهن نخواهد بود زمانی که شرایط مساعد شود دوباره گروهکهای تروریستی فعالیتهای خود را از سر بگیرند و این لکههای سیاه در سوریه به دلیلی برخی سومحاسبهها وجود داشت و امر غافلگیرکنندهای نبود؛ مثلاً در چند بیانیه اجلاس آستانه نسبت به خطر فعال شدن دوباره گروههای تروریستی در سوریه هشدار داده بودیم و تأکید کردیم که نوعی هماهنگی بین گروههای تروریستی و حامیان فرامنطقهای آن وجود دارد.
وی با بیان اینکه تحریرالشام در لیست تروریستی سازمان ملل قرار دارد، اظهار کرد: خشونت این گروهک تروریستی نسبت به قبل کمتر نشده و اینکه برخی میگویند این گروهک تروریستی با قبل تفاوت کرده شاید به خاطر اهمیت دوربین و رسانه است و تلاششان این است که حداقل جلوی رسانهها ماهیت واقعی خود را نشان ندهند ولی در ماهیت رفتاری و فکری آنها مبنی بر تکفیر دیگران و خشونتگرایی هیچ تردیدی نیست.
بقایی درباره همکاری ایران و هند در چابهار گفت: این همکاریها در چند مرحله انجام میشود و به شکل مناسبی ادامه دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره وعده صادق 3 و مخالفت برخی کشورها با انجام این عملیات گفت: حق دفاع یک حق ذاتی است و ایران در موضوع امنیت خود با هیچ کشوری تعارف ندارد و در دفاع از منافع و امنیت سرزمینی از کسی اجازه نخواهیم گرفت.
بقایی درباره تغییر در نمایندگی ایران در کابل اظهار کرد: تغییر در نمایندگیهای دیپلماتیک هر کشوری امری عادی و رایج است؛ در اینباره هم سرپرست جدید را منصوب کردیم. انتخاب نماینده ویژه ریاست جمهوری در کابل نیز در ریاست جمهوری در دست پیگیری است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره همکاریهای ایران و عراق در حوزه مسائل امنیتی اظهار کرد: نوعی همصدایی در بین کشورهای منطقه وجود دارد و عراق نیز یکی از آن کشورهاست. باید به این جمعبندی برسیم که مبارزه با تروریسم یک تصمیم و اقدام دستهجمعی است و گفتوگوی میان رئیسجمهور ایران و نخستوزیر عراق نیز در این ارتباط است.
بقایی درباره حضور سیدعباس عراقچی در یکی از رستورانهای سوریه و پیام آن گفت: این حضور پیامهای مختلفی داشت و نشان داد که دمشق امن است و آقای عراقچی در یک مکان عمومی در دمشق و در میان مردم حضور پیدا کرد.
وی درباره تهدید اخیر ترامپ نسبت به استفاده کشورها از ارز بریکس به جای دلار تأکید کرد: قاعدتاً کشورهای عضو بریکس ترتیبات بینالمللی را بر اساس منافع خودشان تنظیم میکنند و کاری با این تهدیدات ندارند.
انتهای پیام
source