سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان به شورای امنیت سازمان ملل متحد اطلاع دادند که در صورت لزوم آماده هستند سازوکار موسوم به «بازگشت فوری» همه تحریمهای بینالمللی علیه ایران را که به «مکانیسم ماشه» نیز شناخته میشود آغاز کنند تا از دستیابی تهران به سلاح هستهای جلوگیری شود.
این کشورها توانایی انجام به کار انداختن مکانیسم ماشه را در ۱۸ اکتبر سال آینده (۲۶ مهر ۱۴۰۴) یعنی زمانی که قطعنامه سال ۲۰۱۵ سازمان ملل متحد منقضی میشود، از دست خواهند داد. این قطعنامه توافق ایران با کشورهای بریتانیا، آلمان، فرانسه، ایالات متحده آمریکا، روسیه و چین را رسمیت بخشید و تحریمها علیه تهران را در ازای محدود کردن برنامه هستهای این کشور لغو کرد.
مدیرکل آژانس ناظر هستهای سازمان ملل متحد هفته گذشته به خبرگزاری رویترز گفت که ایران بهطور چشمگیری غنیسازی اورانیوم را تا خلوص ۶۰ درصدی، که نزدیک به درجه تسلیحاتی ۹۰ درصدی است، تسریع میکند.
این اقدام در حالی صورت میگیرد که ایران متحمل مجموعهای از شکستهای استراتژیک، از جمله حمله اسرائیل به شبهنظامیان نیابتی تهران همچون حماس در غزه و حزبالله در لبنان و سرنگونی متحد ایرانی بشار اسد در سوریه شده است.
کشورهای غربی استدلال میکنند که غنیسازی اورانیوم در چنین سطوح بالایی برای هر گونه برنامه صلحآمیزی غیرضروری است و هیچ کشوری بدون توسعه بمب هستهای این کار را انجام نداده است.
ایران تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای را رد میکند.
افزایش نامهنگاریها در شورای امنیت
سفیران بریتانیا، آلمان و فرانسه در سازمان ملل در نامهای به شورای امنیت در ششم دسامبر (۱۶ آذر ۱۴۰۳) نوشتند: «ایران باید [شدت] برنامه هستهای خود را کاهش دهد تا محیط سیاسی مساعد برای پیشرفت معنادار و راهحلی از طریق مذاکره را ایجاد کند.»
آنها گفتند: «ما بر عزم خود برای استفاده از همه ابزارهای دیپلماتیک برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای، از جمله استفاده از مکانیسم بازگشت فوری [همه تحریمهای بینالمللی علیه ایران (اسنپ بک)] در صورت لزوم، تاکید میکنیم.»
این نامه در پاسخ به نامههای هفته گذشته روسیه و ایران بود که خود آن نیز در جواب یادداشت اول بریتانیا، آلمان و فرانسه در ۲۷ نوامبر (۷ آذر) به شورای امنیت بود.
روسیه و ایران نیز باز هم در این هفته نامههای بیشتری را در پاسخ ارسال کردند.
این تبادل نامهها در حالی صورت گرفت که دیپلماتهای اروپایی و ایرانی در اواخر ماه نوامبر با یکدیگر دیدار کردند تا بررسی کنند که آیا میتوانند تنشهای منطقهای از جمله تنشهای پیرامون برنامه هستهای تهران را پیش از بازگشت احتمالی دونالد ترامپ به کاخ سفید کاهش دهند یا خیر.
ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود در سال ۲۰۱۸ از توافق هستهای برجام خارج شد.
امیر سعید ایروانی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد روز دوشنبه در نامهای به شورای امنیت از اروپاییها خواست تا «سیاست ناکارآمد و شکستخورده فشار و تقابل خود را کنار بگذارند» و گفت: «باید دیپلماسی را بپذیرند و بر بازسازی اعتماد ضروری برای حل بنبست کنونی تمرکز کنند.»
به فیسبوک یورونیوز فارسی بپیوندید
امضاکنندگان اروپایی توافق هستهای ایران در ماههای اخیر و به ویژه از زمانی که تهران حمایت نظامی خود از روسیه در اوکراین را افزایش داد، موضع سختتری در قبال ایران اتخاذ کردهاند.
واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در سازمان ملل متحد – در نامهای روز سهشنبه – اعلام کرد که بریتانیا، آلمان و فرانسه حق ندارند به «بازگشت فوری» تحریمها استناد کنند و پیشنهاد امکان استفاده از مکانیسم «بازگشت فوری تحریمها» از سوی آنها غیرمسئولانه است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد روز سهشنبه گزارش دوسالانه خود را درباره اجرای قطعنامه ۲۰۱۵ به شورای امنیت ارائه کرد و هشدار داد که با توجه به وخامت اوضاع در سراسر خاورمیانه، «نیاز اساسی برای راهحل صلحآمیز برای موضوع هستهای ایران» وجود دارد.
بند اسنپبک چیست؟
دولت باراک اوباما، رئیسجمهوری وقت آمریکا در زمان نهایی شدن برجام، به وجود بندی در این توافق مباهات میکرد که به موجب آن در صورت عدم پایبندی ایران به توافق، تمامی تحریمها را مجدداً اعمال کند یا اصطلاحا آنها را «اسنپ بک» یا «به صورت فوری بازگرداند.»
این بند اجازه «بازگشت فوری تحریمها» را همزمان با حق وتوی احتمالی چین یا روسیه به اعضا میداد.
طبق قطعنامه ۲۲۳۱، هر کشوری که «شرکت کننده» در این توافقنامه است، می تواند در صورتی که معتقد باشد طرف دیگری توافق را به طور اساسی نقض کرده است، به شورای امنیت شکایت کند.
«بازگشت فوری» تحریمهای بینالمللی علیه ایران، ایران را ملزم میکند که تمام فعالیتهای مرتبط با غنیسازی و بازفرآوری هستهای، از جمله تحقیق و توسعه را تعلیق کند و واردات هر چیزی که میتواند به این فعالیتها یا توسعه سیستمهای ارسال تسلیحات هستهای کمک کند، را ممنوع کند.
بازگشت فوری تحریمها یا اسنپ بک، همچنین تحریمهای تسلیحاتی متعارف را مجدداً اعمال میکند، ایران را از توسعه موشکهای بالستیک با قابلیت حمل تسلیحات هستهای منع میکند و تحریمهای هدفمند علیه دهها فرد و نهاد را بازمیگرداند.
همچنین از کشورها خواسته میشود تا محمولههای ارسالی از ایران و به ایران را بازرسی کنند و اجازه توقیف هر محموله ممنوعه را خواهند داشت.
source
سئو سایت