حدود یک دهه پیش، تصویر سلفی یک پناهنده سوری با آنگلا مرکل، صدراعظم وقت آلمان، به سرعت در شبکههای اجتماعی پخش شد و نگاهها را به خود جلب کرد. اکنون، آنس مودامانی، همان جوان، با داشتن شغل ثابت، گذرنامه آلمانی و زندگی در کنار نامزدش، روزگار تازهای را آغاز کرده و تمایلی به بازگشت به سوریه ندارد.
هرچند برخی از سیاستمداران راستگرا در اروپا پس از سقوط بشار اسد و پایان جنگ در سوریه خواستار بازگشت پناهندگان سوری به کشورشان شدهاند، اما داستان مودامانی نمونهای از هزاران پناهنده سوری است که با وجود تمام سختیها در کشور میزبان، حالا در آنجا ریشه دواندهاند و زندگی جدیدی برای خودشان ساختهاند.
او میگوید: «من یک برلینی هستم، زندگیام اینجا است.» مودامانی که در سال ۲۰۱۵ در سن ۱۸ سالگی به آلمان آمد و اکنون ۲۷ سال دارد، بخشی از جامعه بزرگ پناهندگان سوری در اروپا است.
این پناهنده سوری که موفق شد تحصیلات خود را در رشته ارتباطات در کنار کار نیمهوقت در یک سوپرمارکت ادامه دهد، حالا به عنوان خبرنگار آزاد برای شبکه دویچهوله آلمان مشغول به کار است.
مودامانی با نامزد اوکراینی خود زندگی میکند، یک مهندس مکانیک که پیش از آغاز جنگ روسیه علیه کشورش در فوریه ۲۰۲۲ به آلمان آمده بود. او در مصاحبهای به خبرگزاری فرانسه گفت: «من یک آپارتمان عالی و زن بسیار زیبایی دارم، همه چیزهایی که نیاز دارم اینجا دارم.»
وی در ادامه افزود که فرارش از سوریه به دلیل عدم تمایل به انجام خدمت سربازی برای رژیم اسد بود و اکنون با تجربههایی که در سوریه داشته است، تمایلی به بازگشت ندارد. «دوستانم را از دست دادم و اعضای خانوادهام به دلیل رژیم جان باختند»، او اظهار کرد.
فرارش از سوریه به دلیل عدم تمایل به انجام خدمت سربازی برای رژیم اسد بود و حالا با توجه به تجربیاتی که در سوریه داشته، هیچ تمایلی به بازگشت به آنجا ندارد. او میگوید دوستان و اعضای خانوادهاش به دست رژیم اسد کشته شدهاند.
نگرانی برای دوستان در سوریه
با نزدیک شدن به انتخابات زودهنگام در آلمان که کمتر از سه ماه به آن باقی مانده، سیاستمداران راستگرا خواستار بازگشت پناهندگان سوری به کشورشان شدهاند. در واکنش به این خواستهها، آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان، این نظرات را مورد انتقاد قرار داد و گفت که این درخواستها نشاندهنده بیتوجهی به واقعیتهای موجود در خاورمیانه است.
مودامانی نگران دوستانشاش و میگوید: «جنگ تمام شده، اما وضعیت هنوز مبهم است. باید ببینیم اوضاع چگونه پیش میرود».
آینده پناهندگان سوری در آلمان
هرچند مودامانی اکنون در امنیت کامل زندگی میکند اما سرنوشت دیگر پناهندگان سوری همچنان در هالهای از ابهام است. مقامات آلمانی تصمیم گرفتهاند که بررسی درخواستهای پناهندگی سوریها را به حالت تعلیق درآورند.
مودامانی از آن زمان که سلفیاش با مرکل در سراسر دنیا پخش شد، به یک چهره شناختهشده در جامعه سوریها تبدیل شده است. او میگوید میخواهد از پلتفرم خود در شبکه اجتماعی تیکتاک با بیش از ۵۰ هزار دنبالکننده، صدای افرادی باشد که از سوریه آمدهاند.
این سلفی در آن زمان به نماد استقبال آلمان از پناهندگان سوری تبدیل شده بود، اما به دلیل سوءاستفادههای سیاسی و تبلیغاتی، گاهی به ابزاری برای پخش اطلاعات نادرست علیه مودامانی بدل شد. در سال ۲۰۱۷، او برای حذف تصاویری که در آنها به نادرستی او را به دست داشت در حملات تروریستی متهم کرده بودند، فیسبوک را به دادگاه کشاند، اما در این پرونده شکست خورد.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
اگرچه مودامانی و مرکل پس از آن دیگر همدیگر را ندیدهاند، اما مرکل هنوز این حادثه را به خاطر دارد. او در کتاب خاطرات اخیر خود اشاره کرده است که از واکنشهایی که عکس مودامانی به همراه داشت، شگفتزده شده بود.
source
سئو سایت