مهمترین بخش های نظارت بر صادرات و واردات یعنی مدیریت گمرک، دفتر ارزش و صادرات زیر نظر خود آقای همتی است
گروه اقتصادی -آقای دکتر عبدالناصر همتی چه در دوره ای که رئیس کل بانک مرکزی بود و نرخ ارز پایین تر از رقم امروز بود، و چه امروز که وزیر اقتصاد است و با افزایش نرخ نیما و عرضه در بازار توافقی تلاش دارد که فاصله نرخ نیمایی و توافقی با بازار آزاد را کاهش دهد، بر این جمله تاکید کرده بود که « 70 درصد ارز صادراتی به نیما باز نمی گردد. امروز نیز بر این نکته تاکید دارد که عمده ارز حاصل از صادرات به کشور باز نمی گردد.»
به گزارش بولتن نیوزاما آقای همتی که امروز وزیر اقتصاد و دارایی است و بر مجموعه گمرک به عنوان یکی از سازمان های زیرمجموعه وزارت اقتصاد و دارایی نظارت دارد، باید توجه داشته باشد که عمده مشکل عدم بازگشت ارز صادراتی و افزایش مطالبات دولت از واردکنندگان و صادرکنندگان، به مشکلات سیستم گمرک و به خصوص دفتر ارزش مربوط است.
آقای همتی، زمانی که رئیس بانک مرکزی بود و هم اینک که وزیر اقتصاد است عنوان می کند که بخش عمده ارز حاصل از صادرات به کشور باز نمی گردد. اما آقای وزیر اقتصاد توجه داشته باشد که یکی از دلایل اصلی ناترازی ارزی و عدم بازگشت ارز حاصل از صادرات را باید در گمرک و به خصوص در دفتر ارزش و دفتر صادرات گمرک ایران جستجو کند. سکانداران فعلی این مدیریت در گمرک در زمان ریاست آقای همتی در بانک مرکزی، نیز سکاندار اصلی در گمرک بودند.
دلایل اصلی این ناترازی و عدم بازگشت ارز حاصل از صادرات، به نوع مدیریت کسانی برمی گردد که منتخب وزیراقتصاد برای اداره گمرک، دفتر صادرات و دفتر ارزش هستند. زیرا نحوه مدیریت آنها به گونه ای است که عملا باعث افزایش مطالبات گمرک و دولت و همچنین عدم بازگشت ارز حاصل از صادرات می شود.
بیش اظهاری در واردات و کم اظهاری در صادرات
بیش اظهاری در واردات مواد اولیه و ماشین آلات در موارد بسیاری باعث شده که عملا ارز قابل توجهی از دولت و بانک مرکزی و نیما گرفته اند، اما عملا کالا و ماشین آلات و مواد اولیه کمتری وارد کرده اند.
از سوی دیگر، در بخش صادرات، کم اظهاری بسیاری اتفاق افتاده و در حالی که دولت انتظار دارد رقم قابل توجهی ارز صادراتی وارد شود، عملا ارز کمتری وارد می شود. همچنین در مواردی که خود آقای همتی اعلام کرده است صادر کننده ها با کارت های اجاره ای صادرات و واردات انجام داده اند و آدرس مشخص نداشته اند و قابل پیگیری نبوده اند که تعهد ارزی خود را انجام دهند.
همچنین در موضوع واردات در برابر ارز صادراتی، در مواردی عملا واردات واقعی تحقق نیافته و با این که اعلام شده که کالا در برابر مبلغ مشخصی صادرات انجام گرفته اما کالابیش اظهاری شده و یا برخی کالاها بارها وارد ایران شده و ارز دریافت کرده اند و یا ارز صادراتی را تسویه کرده اند و دوباره از کشور خارج شده و برای چندمین بار وارد کشور شده اند.
موارد بسیاری از واردات کالاهای مختلف گزارش شده که چند بار وارد شده و ارز گرفته اند و دوباره به صورت قاچاق خارج شده و به کشورهای همسایه رفته اند و دوباره وارد شده اند و دوباره ارز مصرف کرده اند. این موارد باعث شده که عملا ارز صادراتی به کشور وارد نمی شود.
در حالی که اگر نظارت درستی صورت گیرد و بر رقم و ارزش کالای صادراتی و وارداتی نظارت شود وبیش اظهاری و کم اظهاری صورت نگیرد و جلوی قاچاق و ورود چند باره کالا گرفته شود و بر شرکت ها و صرافی ها نظارت شود و همچنین جلوی کارت های اجاره ای گرفته شود و بازرگان حرفه ای کار واردات و صادرات را انجام دهد و آدرس و هویت وارد کننده و صادرکننده مشخص شود، در آن صورت می توان بر ارقام صادرات و واردات واقعی و بازگشت ارز به کشور نظارت دقیق داشت.
جلوی اینگونه فسادها باید با تقویت مدیریت گمرک، دفتر ارزش، دفترصادرات و… گرفته شود و گمرک یکی از بخش هایی است که وزارت اقتصاد و دارایی و خود آقای همتی بر آن نظارت دارند و شخص رئیس کل گمرک و مدیران آن منتخب آقای همتی هستند.
دنبال چی و کی میگردید ؟
وضعیت نظارت بر واردات و صادرات به گونه ای است که عملا مشکلات بسیاری را موجب شده و باعث عدم تعادل در بازار ارز می شود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این زمینه گفته است: ۶۰ درصد پوشاک کشور قاچاق است! ۷۰ درصد اسباب بازی قاچاق است! کانتینرهایی که وارد کشور میشوند، هیچکدام از ایکسری رد نمیشوند/ اگر بجای پوشاک قاچاق، اسلحه هم وارد کشور شود کسی متوجه نمیشود!
تاکید همتی از رئیس کلی تا وزارت اقتصاد بر عدم بازگشت ارز صادراتی
آقای همتی در دوره ای که رئیس کل بانک مرکزی بود اعلام کرد که ۷۰ درصد ارز صادرات بر نمیگردد
همتی درباره بازگشت ارز حاصل از صادرات غیرنفتی به کشور گفت: ما حتی آدرس برخی از صادرکنندگان را پیدا نکردیم.حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد ارز حاصل از صادرات به بازار نیما عرضه می شود. برخی از این صادرکنندگان هستند که ما حتی آدرس برخی از آنها را پیدا نکردیم و تعدادی از کارت های اجاره ای صادرات داشته اند. اما فهرستی را آماده و به نیروی انتظامی تحویل خواهیم داد. بانک مرکزی امسال ۳۸ میلیارد دلار تامین ارز کرده است.
او در خصوص پیش بینی قیمت ارز گفت: قیمت ارز از کانال ۱۳ هزار تومان بر میگردد.
همتی با تاکید بر اینکه نرخ هایی که برای ارز وجود دارد واقعی نیست ولی از اول هم گفتم برای ارز نرخ تعیین نمی کنم، اضافه کرد: ۱۱.۵ میلیارد یورو ارز در بازار نیما با قیمت بالای ۱۰ هزار تومان عرضه می شود.
وی اضافه کرد: به دلیل تقاضای فصلی و برخی خبرهای منفی و جو سازی های برخی افراد موجب افزایش نرخ ارز شده است. برخی از نمایندههای مجلس، همکارانم در دولت و برخی کارشناسان اقتصادی اظهاراتی می کنند که قرار است فلان کار انجام شود و … جو منفی درست می کنند.
source