عضو هیئت علمی اندیشکده روابط بینالملل تشریح کرد:
رهبر معظم انقلاب در دیدار هزاران نفر از مداحان و شاعران اهلبیت(ع) درباره مسائل منطقه بر موضوعاتی چون برنامه دوگانه آمریکا برای تسلط بر کشورها با محوریت دو چیز؛ ایجاد استبداد یا هرجومرج و اغتشاش، سر برآوردن یک مجموعه شرافتمند قوی در سوریه، تبیین نمونهای از گزافهگوییهای دشمنان مبنی بر سخنان یک مقام آمریکایی با مضمون پنهان «کمک و حمایت از هر کسی که در ایران اغتشاش کند»، تظاهر عنصر صهیونی به پیروزی، بهتر بودن فردای منطقه از امروز منطقه، عدم وجود نیروی نیابتی در منطقه نیروی و ترساندن و هراس افکندن ابزار عمده دشمن، تصریح کردند.
در این راستا ثمانه اکوان، کارشناس روابط بینالملل و پژوهشگر حوزه آمریکا، در گفتوگو با ایکنا، درباره نقش آمریکا و رژیم صهیونیستی در بحران سوریه با توجه به تأکید رهبر معظم انقلاب بر برنامه آمریکا برای تسلط بر کشورهای منطقه، گفت: ماجرای سوریه، شکلدهی و تجمیع دوباره گروههای تروریستی برای ساقط کردن دولت دمشق، اقدامی نبود که این گروهها به سادگی و به یکباره انجام دهند بلکه مدتها کار فکری، اطلاعاتی و امنیتی قوی پشت آن پنهان است.
بیشتر بخوانید:
وی با اشاره به نقش آشکار ترکیه در تحولات سوریه، ادامه داد: سلاحهای نیروهای مخالف در سوریه توسط کشورهای عضو ناتو تأمین میشد و از طریق ترکیه به آنها انتقال پیدا میکرد. به طوری که کارهای اطلاعاتی و پروژه نفوذ در دولت و ارتش سوریه توسط آمریکاییها و دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی آمریکا صورت گرفت.
کشورهای سودبرنده از تحولات سوریه
اکوان با تأکید بر اینکه صرفاً ترکیه و اسرائیل از اتفاقات سوریه سود نمیبرند، اظهار کرد: در کنار اینها، آمریکا هم که از سال 2011 به بعد به شدت برای سقوط دولت بشار اسد تلاش میکرد، از این اتفاقات سود میبرد. آمریکا تمام توان خود را برای این اتفاق گذاشت که اگر در 10 سال گذشته نتوانست کاری کند، اما این بار از فرصت مشغول بودن روسیه در جنگ اوکراین و گروههای مستشاری ایران در غزه و لبنان استفاده کرد و در کنار استفاده از ضعف جبهه سوریه، دولت بشار اسد را ساقط کرد.
عضو هیئت علمی اندیشکده روابط بینالملل بیان کرد: بنابراین مهمترین مسئله در این بحران چگونگی عملکرد آمریکا در پروژه نفوذ میان ارکان دولت و ارتش سوریه است. از سوی دیگر تحریمهای اقتصادی بر سوریه موجب شد تا مردم به شدت در تنگنا قرار بگیرند. از سوی دیگر، اقدامات امنیتی و اطلاعاتی رژیم صهیونیستی، ناتو و ترکیه برای هموار کردن شرایط گروههای تروریستی بود تا این گروهها بتوانند در سوریه فعالت خود را گستردهتر کنند.
وی ادامه داد: کارهایی که اینک در عیان دیده میشود حمایت از سرکردههای گروههای تروریستی است که چندی پیش اسم آنها در لیست تروریستها بود و حتی برای آنها جایزه میلیون دلاری تعیین شده بود و حالا با حمایت کشورهای غربی و آمریکا از این لیست خارج میشوند.
تحلیل سادهانگارانه از معامله بزرگ کشورهای درگیر
اکوان با بیان اینکه برخی معتقدند حوادث سوریه را باید در معامله بزرگ میان روسیه و آمریکا با ظهور ترامپ دانست که در ازای پایان جنگ اوکراین به نفع روسیه، روسیه هم از سوریه خارج شود، افزود: این تحلیل، خیلی سادهانگارانه است که بخواهیم همه چیز را به یک معامله بزرگ بین کشورهای درگیر تقلیل دهیم. به هر حال آمریکاییها، روسها و هم اسرائیلیها از آن نفع میبرند اما اینکه بخواهند برای پایان جنگ اوکراین معامله کنند، به نظر چندان به یکدیگر ارتباط پیدا نمیکند. اگر ماجرای معامله ترامپ با پوتین مطرح بود، چرا جو بایدن در همین چند روز باقیمانده از دولت خود، یک و دو دهم میلیارد دلار برای دسترسی اوکراین به سلاحهای نوین علیه روسیه را تصویب میکند؟ بعید میدانم این معامله اتفاق افتاده باشد و اگر این اتفاق افتاده، نشان میدهد روسیه چه میزان سادهانگارانه با این مسئله برخورد کرده است. لذا به نظر نمیآید همچین اتفاقی درست باشد.
وی در پاسخ به سناریوهای احتمالی ایران در ارتباط با دولت موقت سوریه، گفت: اکنون باید دیپلماتها وارد میدان شوند تا ببینند در ماجرای سوریه، چه کاری را میتوانند انجام دهد. از نظر جمهوری اسلامی ایران، این افرادی که در سوریه مشغول به فعالیت هستند و حکومت را در دست گرفتهاند جزء تروریستهای افراطی هستند. آنها جزء سلفیهایی هستند که با حضور ایران در سوریه مخالفند درحالی که با تکه تکه شدن سوریه به دست رژیم صهیونیستی ظاهرا مشکلی ندارد.
تحولات سوریه و دیپلماسی ایران
اکوان ادامه داد: به نظر میآید مهمترین کار در عرصه دیپلماسی و چگونگی ارتباطگیری با این افراد برای تأمین منافع کشور است. باید دید میتوان با این گروهها، با رویکرد همکاری و مدارا تعامل کرد یا خیر؟ به نظر کار سختی است چراکه این افراد و گروهها آموزشدیده سرویسهای امنیتی ـ اطلاعاتی غرب هستند و اکنون خط قرمز آمریکا برای اینها حضور دوباره ایران در سوریه است. به طوری که این خط قرمز را به طور کامل و واضح برای آنها روشن کردند.
وی با تاکید بر اینکه باید دید چه اتفاقی خواهد افتاد، افزور: ممکن است تمام سوریه دست نیروهای مخالف در سوریه نباشد و یا سوریه به اندازهای مشغول درگیریهای نظامی داخلی شود که هر تکه آن دست یک گروه و کشوری باشد.
عضو هیئت علمی اندیشکده روابط بینالملل با توجه به فرمایش رهبر انقلاب مبنی بر اینکه مقاومت قراردادی نیست بلکه یک ایمان، تفکر، تصمیم قلبی و مکتب اعتقادی است درباره برخی تحلیلها مبنی بر تضعیف مقاومت پس از سقوط دولت بشار اسد و از بین رفتن نفوذ منطقهای ایران گفت: رهبر معظم انقلاب بر زنده بودن مقاومت تأکید کردند. دیدگاه برخی از مدعیان مبنی بر از بین رفتن مقاومت، دیدگاهی غربی است. آنها هنگامی در جایی از لحاظ نظامی در موضع ضعف قرار میگیرند یا حضور نظامی و سیاسی را میبازند، به دلیل عدم وجود ایدئولوژی و آرمان، به راحتی مردم و جمعیت موجود در آنجا را از دست خواهند داد اما حوزه مقاومت، حوزه عقیدتی است.
خطای مردم در تحولات سوریه
وی تصریح کرد: ماجرای سوریه چه در حوزه مقاومت و چه دیدگاههای ملی، در هر صورت با گذشت زمان همه چیز روشنتر خواهد شد. مردم سوریه شاید اینک از دولت بشار اسد ناامید، خسته و عصبانی باشند و اعتراض خود را به این نحو اعلام کردند و هیچ کاری در مقابل گروههای تروریستی انجام ندادند اما با گذشت زمان متوجه خواهند شد چه خطایی مرتکب شدند و سپس به سمت آرمان اصلی و خواست خود حرکت خواهند کرد.
اکوان در پایان گفت: شاید در هنگام بروز و ظهور تحولات سوریه، مردم به دنبال سر و سامان پیدا کردن اوضاع اقتصادی بودند زیرا کشورهای غربی و ترکیه نمونه ادلب را در مقابل نمونه دمشق قرار دادند و به اندازهای به ادلب از لحاظ مالی رسیدگی کرده بودند که گمان خیلیها در سوریه بر این شد که حضور آمریکا و ترکیه در سوریه به معنای رونق اقتصادی این کشور است اما با گذشت زمان همه چیز مشخص میشود که چه میزان این کشورها منافع خود را در پیش میگیرند و در نهایت یک سوریه ضعیف و تکهتکه شده را باقی میگذارند. آن هنگام مشخص میشود کسانی که دنبال آرمان واقعی، ملیگرایی و به دنبال کشور واحد و یکپارچه سوریه هستند و هم کسانی که به دنبال مقاومت هستند، چه کسانی هستند و مطمئنا جوانان سوریه به وضعیت نامناسب فعلی واکنش نشان خواهند داد.
گفتوگو از سمیرا انصاری
انتهای پیام
source