به گزارش سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، کمال خرازی رئیس «شورای راهبردی روابط خارجی» در ایران در گفت‌وگو با شبکه خبری المیادین لبنان، تأکید کرد که اتفاقات سوریه طرح آمریکایی اسرائیلی بوده و آمریکا همیشه مخالف نظام بشار اسد و خواستار براندازی آن بوده است. 

خرازی تاکید کرد، کسانی که بر سوریه حاکم شده‌اند تا کنون اقدامی عملی علیه ایران مرتکب نشده‌اند؛ به گفته این سیاستمدار ایرانی، پیش‌بینی وضعیت نهایی سوریه هنوز زود است چرا که احتمال درگیری گروه‌های مختلف در سوریه بالاست.

این دیپلمات سابق ایرانی تلاش‌ها برای براندازی در ایران را جدید ندانست و افزود این تلاش‌ها از اول انقلاب بوده و طبیعی است که ایران هر تجاوزی به خود را پاسخ خواهد داد کما اینکه تاکنون پاسخ داده است و اگر بخواهند اقدامی در خصوص موضوع هسته ای علیه ایران انجام دهند، تهران واکنش متناسب را در زمان لازم انجام خواهد داد.

خرازی در این مصاحبه تصریح کرد که امروز تل آویو در تیررس موشک‌های هایپرسونیک یمن قرار دارد و یمنی ها تاکنون دفاع شرافتمندانه‌ای از خود و فلسطین کرده‌اند.

سرنگونی حکومت سوریه، طرح امریکایی-اسرائیلی

خرازی در این مصاحبه در پاسخ به سوالی درباره علل سقوط نظام بشار اسد در سوریه گفت، «طبعا انچه رخ داد، پروژه‌ای آمریکایی اسرائیلی بود. گواه این مدعا هم این است که مسئولان آمریکایی فورا راهی دمشق شدند و با سران مخالفان دیدار کردند. آنها حتی جایزه ای را که برای بازداشت الجولانی تعیین کرده بودند، لغو کردند.

این دلیلی است بر اینکه آنچه رخ داد، یک پروژه آمریکایی بود و البته که گروهها و کشورهای متعددی در این اتفاقات نقش ایفا کردند از جمله ترکیه و در آینده سوریه هم نقش ایفا خواهند کرد… ترکیه اختلافات جغرافیایی تاریخی با سوریه داشت و همین انگیزه ای برای ترکیه شد تا حمایت لجستیک و آموزشی برای نیروهای معارض فراهم کند تا بتوانند وارد سوریه شوند…».

حاکمان جدید بر سوریه اقدامی عملی علیه ایران انجام نداده اند

خرازی در این خصوص ادامه داد که «هدف اصلی ایران از حمایت از نظام بشار اسد، مبارزه با گروه‌های تکفیری بود که خطری برای همه در کل منطقه بودند نه فقط برای امنیت سوریه بلکه برای امنیت عراق، ایران و باید با تکفیری ها مقابله می‌شد. این هدف اصلی ایران بود و ما از دولت سوریه حمایت کردیم چون عضو محور مقاومت علیه اسرائیل بود و گرنه هیچ وجه تشابهی میان نظام ما و نظام سوریه نبود.. نیروهای معارضی که امروز زمام حکومت سوریه را در دست گرفته اند تا امروز هیچ رفتاری ضد ایران انجام نداده‌اند. هر چند شاید مواضعشان در قبال جمهوری اسلامی ایران مثبت نباشد اما از حیث عملی هم تا الان کاری علیه ما مرتکب نشده اند لذا رفتار و مواضع ما در قبال آنها، بر پایه رفتار و مواضعشان در آینده است. مهم برای ما استقلال، حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه است و امیدواریم که جوانان سوریه در آینده بتوانند از خاک کشورشان در مقابل تجاوزهای اسرائیل، حفاظت کنند».

اوباما اولین کسی بود که خواستار رفتن اسد شد

درباره چرایی ورود اسرائیل به عمق خاک سوریه، کمال خرازی به المیادین گفت، دمشق نقشی حیاتی و مهمی در محور مقاومت ایفا می کرد و آنچه رخ داد، در چارچوب راهبردی بود که قبلا اعلام شده بود.

یک بار (بنیامین) نتانیاهو در سال 1996 آن را اعلام کرد و بار دیگر این راهبرد در سال 2002 در داخل کنگره آمریکا مطرح شد مبنی بر اینکه تنها راه حل مسئله فلسطین، سرنگون کردن دولتهای حامی فلسطین است و انچه رخ داد، در حقیقت اجرای این راهبرد بود… آمریکا هم از این راهبرد حمایت میکرد تا جایی که باراک اوباما اولین کسی بود که خواستار رفتن بشار اسد شد و این بروشنی نشان دهنده سیاست آمریکاست که همیشه مخالف نظام بشار اسد بود. اما به هر حال مقاومت ادامه خواهد یافت چون ریشه‌های مقاومت در دل و جان فلسطینی‌هاست و شعله مقاومت با رفتن یک رئیس جمهور یا یک نظام، خاموش نخواهد شد…» .

رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در ایران، در خصوص تجاوزهای اسرائیل به سوریه گفت، این تجاوزها امر جدیدی نیست. ارتفاعات جولان سالهاست  که تحت اشغال اسرائیل است اما اسرائیل در مدت اخیر از فقدان حکومت سوریه سوءاستفاده کرده و تجاوزاتش را وسعت بخشیده لذا شاهدیم که بخش جدیدی از خاک سوریه را اشغال کرده و اقدام به حملات وسیع هوایی روزانه به مواضع نظامی و مدنی سوریه میکند. این اتفاقات قبلا هم بوده اما امروز گسترده شده. در خصوص تهدید ایران هم اسرائیل همیشه برای تهدید ایران تلاش کرده است… اسرائیل تلاش می کند از فضای سوریه، اردن و عراق برای ضربه زدن از راه دور به ایران استفاده کند لذا این تهدیدها تفاوتی نکرده… ما باید مقاومت کنیم و توان رویارویی با این تهدیدها و پاسخ به آن را داریم… فشارهای حداکثری علیه ایران قبلا شکست مفتضحانه‌ای خورده است.

خرازی در پاسخ سوالی دیگر در خصوص تهدید به براندازی در ایران نیز گفت، «طرح براندازی نظام در ایران موضوع جدیدی نیست. بلکه یک پروژه آمریکایی اسرائیلی است که از ابتدا و از زمان پیروزی انقلاب مبارک اسلامی در ایران مطرح بوده و ما شیوه های خصمانه و متعدد آمریکایی را که هدفش تغییر نظام بوده تجربه کرده‌ایم. آنها تلاش کردند نظام را ساقط کنند. سپس دشمن ما صدام را برای سرنگونی نظام ایران حمایت کردند سپس ایران را تحت تحریم قرار دادند و همه راههای خصمانه را آزمودند و طبعاً تحریم های حداکثری آنها شکست مفتضحانه‌ای خورد لذا این ادعاها در مقابل توطئه‌هایی که کرده اند، چیز جدیدی نیست. ما باید قوی باشیم. آنچه مقابل دسیسه های آنها بازدارندگی ایجاد می کند، اقتدار است… ما توانمندی های زیادی داریم و دشمنان نیز امکانات و پتانسیل و توان عملی ما را می‌دانند.

تل آویو در تیررس موشک هایپرسونیک یمن

خرازی در پاسخ به سوالی دیگر در خصوص تهدیدهای اسرائیل علیه یمن و ابعاد و اثر آن بر منطقه نیز گفت، یمنی‌ها تا به امروز شرافتمندانه از خود و فلسطین دفاع کرده اند و از زیرکی و هوشمندی برخوردارند. از نظر عملی، آنها موفق شدند بنادر اسرائیل در (ساحل) دریای سرخ را از خدمت خارج کنند و آنها را در نتیجه هدف قرار دادن کشتی‌هایی که به سمت بنادر رژیم صهیونیستی حرکت می‌کنند، در معرض ورشکستگی قرار دهند. فراتر از این، تل‌اویو امروز در معرض خطر موشک های مافوق صوت یمن قرار گرفته. چند روز پیش، یک موشک مافوق صوت شلیک کردند که به تل آویو اصابت کرد و خسارات زیادی به بار آورد، بنابراین یمنی ها ثابت قدم هستند و از جنگ و حملات اسرائیل و آمریکا هراسی ندارند و از هویت خود و آرمان فلسطین به بهترین شکل ممکن دفاع می کنند.

در ادامه، خرازی با بیان اینکه ایران از هیچ تلاشی برای حمایت از مردم و مقاومت لبنان دریغ نمی کند، تأکید کرد که مقاومت برای مشارکت در دفاع از فلسطین با تصمیم خود وارد شده و مقاومت لبنان، فلسطین، یمن یا عراق، تصمیماتشان را بر اساس دستور از ایران اتخاذ نمی کنند. آنها طبق تصمیم و منافع مخصوص خود به تجاوزات اسرائیل پاسخ میدهند. ما هم نفعی در توسعه پیدا کردن جنگ در منطقه نمی بینیم چون در آن صورت همه متضرر خواهند شد و فضا را برای دخالت دیگران در امور منطقه باز میکند اما اگر تجاوزی به ایران شود طبیعی است که پاسخ خواهیم داد کما اینکه تاکنون پاسخ داده‌ایم.

احتمال خطر تجزیه سوریه بالاست

خرازی با بیان اینکه تاریخ منطقه مملوء از دخالتهای خارجی، اتفاقات، ترورها و انقلاب ها و کودتاهاست، گفت، قضاوت درباره وضعیت و سرنوشت سوریه به شکل صریح هنوز امکان ندارد و باید صبر کرد و البته خطر درگیری گروههای مسلح در سوریه هنوز بالاست همچنانکه احتمال خطر تقسیم سوریه بالاست چون رویکردهای متفاوتی وجود دارد و نیروهای متعددی در امور سوریه مذاخله میکنند… نکته دیگری هم وجود دارد و آن اینکه آیا دولت جدید سوریه اگر بتواند مشکلات داخلی خود را حل کند، آیا به طرف هایی که از آن حمایت کردند وفادار می ماند یا خیر؟ عمدتا پاکستان بود، اما طالبان امروز به پاکستان وفادار نیست و با پاکستان مشکل و تقابل دارد، بنابراین تحولات منطقه بسیار پیچیده است. مثلاً ببینید چه کسانی از طالبان حمایت کردند و البته عمدتاً پاکستان بود، اما طالبان امروز به پاکستان وفادار نیست و با پاکستان مشکلات دارد، بنابراین تحولات منطقه بشدت پیچیده است. ما در فارسی مثلی داریم که میگوید جوجه را آخر پاییز می‌شمارند… لذا به دلیل سرعت تحولات، نمیشود نتیجه نهایی را در زمان فعلی، تعیین کرد.

در بخش هسته ای و روی کار آمدن دولت ترامپ، خرازی گفت، سیاست ترامپ تا الان روشن نیست و در عین حال ما آماده مذاکره هستیم همچنانکه آماده مقاومت مقابل فشارهاییم. البته این بستگی دارد به نوع سیاستی که اتخاذ میکننند. قبلا سیاست فشار حداکثری را آزمودند و شکست مفتضحانه ای خوردند.

در خصوص سلاح اتمی نیز خرازی گفت، اساسا ما با در اختیار داشتن انواع سلاح اتمی مخالفیم اما اگر آنها بخواهند اقداماتی علیه ما اتخاذ کنند طبیعی است که ما هم اقدامات متقابلی را به تناسب آن و در زمان لازم انجام خواهیم داد.

در خصوص روابط با روسیه، خرازی از امضای قریب الوقوع توافقنامه راهبردی خبر داد و با بیان اینکه روابط ایران و روسیه تاریخی و قدیمی است و در سالهای اخیر گسترش یافته ، گفت، هر کشور سیاست خاص خود را دارد… و طبیعی است که اختلافاتی داشته باشند اما مهم این است که فرصتهای همکاری دیده شود… تا امروز پیشرفت قابل توجهی کسب کرده ایم و با وجود برخی اختلافات روابط بیشتر توسعه خواهد یافت.

خرازی نظرات و دیدگاههای ایران و روسیه درباره سوریه را مطابق هم دانست که هر دو موفق شدند دستاوردهای مهمی در سوریه کسب کنند که مهمترینش کنار زدن گروههای تکفیری و داعش و القاعده بود و به گفته او امروز معارضه سوریه از رویکرد تکفیری دست برداشته و این بهترین دلیل بر موفقیت ایران، روسیه و سوریه در مبارزه با گروههای تکفیری است.

این سیاستمدار ایرانی در خصوص روابط ایران و عربستان نیز اشاره کرد که بعد از توافق‌های طرفین و سفرهای متقابل، دو کشور تلاش می‌کنند که هر یک نقش محوری خود را ایفا کنند. برای تامین امنیت و ثبات و صلح منطقه، ما معتقدیم که کشورهای منطقه باید دور هم جمع شوند، مذاکره کنند تا منطقه ای قوی و مقتدر را تشکیل بدهند تا دشمنان به اهدافشان نرسند. طبعا ایران و عربستان سعودی دو کشور مهم در منطقه هستند.

source

توسط jahankhabari.ir