در همین راستا، برخلاف اظهارات «سخنگوی دولت چهاردهم» و «معاون اول دولت یازدهم و دوازدهم» مبنی بر اینکه ناترازی انرژی حاصل تحریم است؛ کارشناسان داخلی- مشکل را ناشی از مدیریت ضعیف میدانند- مسئلهای که در گزارش دویچهوله مشهود بوده و نوعی صحهگذاری بر گزارشهای داخلی به حساب میآید.
در ارتباط با وضعیت موجود، بنگاه خبری آلمانی موسوم به «دویچهوله» در تاریخ 19 دسامبر، ناترازی انرژی در ایران را به عنوان سوژه انتخاب کرده و ذیل تیتر «چرا غول انرژی ایران با کمبود گاز مواجه است؟» به این موضوع پرداخته است.
دویچهوله با تأیید و صحهگذاری بر تحلیلهای داخلی در گزارش خود آورده است: علیرغم برخورداری از ذخایر عظیم گاز، ایران با قطعی برق و تعطیلی صنعتی مواجه است. مدیریت ضعیف و اولویتهای غلط کشور را به واردکننده انرژی تبدیل کرده است. مقامات ایرانی میگویند: که کشور برای نوسازی بخش نفت و گاز خود به میلیاردها دلار سرمایهگذاری جدید نیاز دارد.
به نظر میرسد ناترازی انرژی در ایران ناشی از سوءمدیریت بوده و کمترین ارتباط را با تحریمها دارد. این گزاره در برآورد «دویچهوله» نیز مشهود است. به عبارتی دیگر اولویتبندی اشتباه و هزینههای غیر ضرور منجر به پیدایش وضعیت کنونی شده و تحریم کمترین اثر را بر ناترازی انرژی داشته است. «هزینهکرد» دولت در زمینه تعمیر، نگهداری و نوسازی میدانهای گازی و نیروگاههای برق نیز دلیل بر این مدعاست.
از سوی دیگر، کاهش تهاتر و معاوضه «swap» گاز و برق با همسایگان که ناشی از عملکرد دولت یازدهم و دوازدهم است، یکی از عوامل ناترازی برق و گاز به حساب میآید.
همچنین، عدم سرمایهگذاری گسترده بر طرحهای جایگزین درخصوص انرژی پاک نیز یکی از عوامل وضع کنونی است. به عبارتی دیگر یکی از راههای برون رفت از مشکل فعلی (ناترازی انرژی) جایگزین کردن انرژی پاک است که با عدم آینده نگری فاقد اهمیت لازم در نظر گرفته شده است. «هزینهکرد» دولت در زمینه تعمیر، نگهداری و نوسازی میدانهای گازی و نیروگاههای برق نیز دلیل بر این مدعاست.
انتهای پیام/#
source