محمدرضا عارف معاون اول رئیس‌جمهور در نخستین همایش شورای هماهنگی روابط عمومی دستگاه‌های اجرایی کشور به مسئله ازفیش قیمت ارز اشاره و تأکید کرد: ارزی که به حساب مردم در خریدها گذاشته می‌شود، غیر از کالاهای اساسی، ارز آزاد است و مابه‌التفاوت ارز تولیدکننده و واردکننده در اختیار مردم گذاشته نمی‌شود.وی اضافه کرد: ارز باید تک‌نرخی شود و این کاری است که در دولت اصلاحات انجام شد و دولت وفاق نیز باید در این راهبرد درست حرکت کند، هر چند که ممکن است مشکلاتی در این زمینه به‌وجود آید، اما این راهبرد درست باید ادامه یابد.معاون اول رئیس‌جمهور تصریح کرد: جهش در ارز نیمایی به دلیل تعطیلات سال نوی میلادی افزایش یافت که موجب افزایش قیمت ارز شد و شاید از نظر زمانی، نباید نرخ ارز تغییر می‌کرد.عارف با اشاره به سیاست ارزی دولت نیز گفت: باید به جامعه جواب می‌دادید که نوسانات اخیر نرخ ارز به چه عللی اتفاق افتاد. تجربه موفقی را در دولت اصلاحات در تک‌نرخی کردن ارز داشتیم. «تک‌نرخی کردن ارز» یعنی سلامت اقتصاد و حذف رانت و همه مسائل حاشیه‌های آن.

معاون اول رئیس‌جمهور همچنین برخی اشکالات به سیاست تک نرخی شدن ارز در دولت اصلاحات را وارد دانست و اظهار کرد: شاید اشکالاتی از جمله مناسب نبودن زمان اجرا وارد باشد که قبول می‌کنیم، اما راهبردمان درست بود. زمان و شرایط اجرای تک‌نرخی به دلیل در پیش بودن روزهای پایانی سال میلادی و افزایش سفرها موجب افزایش نرخ در بازار نیمایی و تأثیر آن بر بازار غیر رسمی ارز شد. این‌ها باید بحث شود.عارف تأکید کرد: به جامعه اعتماد داریم. این مسائل باید بین نخبگان مطرح شود و از نخبگان خواهش می‌کنم به دولت کمک کنند. این دولت بارها و بارها گفته مبنای کارش «کارشناسی» است.تک نرخی شدن ارز به چه معناست و چه مزایا و معایبی دارد؟تک نرخی شدن ارز به معنای تعیین یک نرخ واحد برای ارز ملی در برابر ارزهای خارجی است. در این سیستم، دولت یا بانک مرکزی کشور نرخ تبادل ارز را ثابت و یکسان برای تمامی معاملات تجاری، واردات، صادرات، و خرید و فروش ارز در بازار تعیین می‌کند. این امر به جای داشتن نرخ‌های مختلف (نرخ رسمی، نرخ بازار آزاد، و نرخ نیمایی)، یک نرخ واحد را اعمال می‌کند.مزایا:شفافیت و پیش‌بینی‌پذیری بیشتر: تک نرخی شدن ارز باعث می‌شود که قیمت ارز برای افراد و شرکت‌ها شفاف باشد و از نوسانات زیاد و غیرقابل پیش‌بینی جلوگیری شود.کاهش فساد و رانت: با کاهش تفاوت بین نرخ‌های رسمی و غیررسمی، احتمال ایجاد رانت برای افرادی که به ارز با نرخ پایین‌تر دسترسی دارند، کاهش می‌یابد.بهبود اعتماد به نفس در بازارهای مالی: در صورتی که ارز تک نرخی باشد، اعتماد بیشتری از سوی سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی به بازار مالی کشور جلب می‌شود.

کاهش تقاضای غیرواقعی: در بازارهای چندنرخی، برخی افراد برای استفاده از نرخ‌های پایین‌تر اقدام به خرید و فروش ارز می‌کنند. با تک نرخی شدن، تقاضای غیرواقعی کاهش می‌یابد.

معایب:پیش‌شرط‌های سخت اقتصادی: تک نرخی شدن ارز معمولاً نیازمند شرایط اقتصادی باثبات و مدیریت صحیح منابع ارزی کشور است. در صورتی که شرایط اقتصادی نامساعد باشد، این سیاست ممکن است به افزایش قیمت ارز و فشار بر اقتصاد منجر شود.مشکلات در تأمین ارز: در صورتی که میزان تقاضای ارز از عرضه آن بیشتر باشد، ممکن است دولت با مشکل در تأمین ارز با نرخ تعیین شده مواجه شود، که ممکن است به کاهش ذخایر ارزی و بحران اقتصادی منجر شود.اثر بر صادرات و واردات: در صورتی که نرخ تعیین شده بالاتر از نرخ بازار آزاد باشد، ممکن است واردات کاهش یابد و صادرات با مشکل مواجه شود. در صورت پایین بودن نرخ ارز، ممکن است تولیدکنندگان داخلی به دلیل قیمت پایین ارز، از صادرات کالاها و خدمات خود باز بمانند.در ایران، یکی از مسائل مهم در سال‌های اخیر، تلاش برای تک نرخی کردن ارز بوده است. در شرایطی که ارز در بازار آزاد و بازار رسمی تفاوت‌های زیادی داشت، دولت تلاش کرده تا با سیاست‌هایی مانند راه‌اندازی بازار نیمایی و دیگر اقدامات، به تک نرخی شدن ارز نزدیک شود.

source

توسط jahankhabari.ir