مرور راهبردهای شهید سلیمانی در حل بحران غربآسیا از منظر اتاقهای فکر غربی
سالهاست منطقه غرب آسیا هر روز با بحرانهای عجیب و غریب و پیچیدهای دست به گریبان است. هر روز آتش جنگ از گوشهای شعلهور میشود و کام عدهای را تلخ میکند. این بحرانها با حضور داعش در منطقه رنگ و بوی دیگری به خود گرفت.
از سال ۱۳۹۳ که این گروهک تروریستی به صورت برقآسا وارد عراق شد، بارها و بارها ایران را به حمله تهدید کرد. داعش آمده بود که بماند و با حمایت غرب نیز در منطقه رشد و جای پای خود را باز کند، اما سرانجام توسط یک قهرمان، رؤیای حکمرانی تروریستها رنگ باخت.
شخصیتی که حتی غرب را هم به تحسین واداشت
سپهبد حاج قاسم سلیمانی، چهره نامآشنای ایرانی منشأ این خیر بزرگ بود؛ شخصیتی که حتی غربیها را هم به تحسین واداشته و آنها از وی با عناوین مختلفی مانند «قدرتمندترین عامل بازطراحی خاورمیانه جدید»، «کابوس اسرائیل»، «مغز متفکر نظامی ایران»، «دشمن شایسته»، «فرمانده قابل احترام»، «مردی که همه جا هست» و «دشمنی تحسین برانگیز» یاد میکردند.
رهبر معظم انقلاب در تاریخ ۹۸/۱۰/۱۸ درباره حاج قاسم میفرمایند: «شهید سلیمانی، بسیار فراتر از یک فرمانده و ژنرال نظامی و یا دیپلمات سیاسی بود، او دارای ابعاد گوناگون و منحصر بهفردی بود که او را تبدیل به مهمترین طراح راهحلهای منازعات منطقه کرده بود؛ این شهید عزیزِ ما هم دل و جگر داشت به دهان خطر میرفت و ابا نداشت؛ هم با تدبیر بود؛ منطق داشت برای کارهایش. این شجاعت و تدبیرِ توأمان، فقط در میدان نظامی هم نبود، در میدان سیاست هم همین جور بود». ایشان همچنین در جمع دستاندرکاران مراسم سالگرد شهادت حاج قاسم در ۹۹/۹/۲۶ گفتند: «در زمان زنده بودنش استکبار را شکست داد، دلیلش اینکه رئیس جمهور آمریکا آمد گفت ما ۷ تریلیون دلار خرج کردیم در عراق و هیچ چیز گیرمان نیامد؛ [حتّی]مجبور شد شب تاریک بیاید یک وقتی در یک پایگاه آمریکایی در عراق بنشیند و برود. این را همه دنیا قبول کردند که آمریکا در عراق و سوریه -بهخصوص در عراق- به مقاصد خودش نرسیده؛ چرا؟ قهرمان این کار سلیمانی بود؛ بنابراین در زمان حیاتِ خودش اینها را شکست داد».
۴ راهبرد مهم
اما پرسش اصلی اینجاست که چطور فرمانده نیروی قدس ایران توانست به چنین توفیقاتی دست پیدا کند؟
در پاسخ طبق آنچه اتاقهای فکر غربی عنوان میکنند باید گفت سردار سلیمانی چند راهبرد جدی را در طول زمان مدیریت خود مدنظر قرار داده بود:
الف- راهبرد بازسازی اتحادهای فرامنطقهای؛ اندیشکده آمریکایی «مؤسسه واشینگتن برای سیاست خاور نزدیک» در اینباره تأکید میکند جمهوری اسلامی چهار دهه گذشته را وقف ایجاد اتحادهای بینالمللی و تقویت متحدان نظامی و طیفی از شبه نظامیان خود کرده است. در ادامه گزارش به نقل از نویسنده آمده است: من عادت ندارم حکومت ایران را ستایش کنم، اما بگذارید این را بگویم آنها موقعیت فعلیشان را با حفظ تمرکز بر اهداف خود و چندین دهه پیگیری در اینباره بدست آوردهاند.
ب- راهبرد جنگهای نیابتی علیه اسرائیل؛ نشریه مرکز مبارزه با تروریسم در این باره مینویسد: سال ۲۰۰۶، در اوج خونریزیهای ائتلاف غربی در عراق، سلیمانی موقتاً مدیریت «عصائب اهل الحق» [از گروههای متحد با ایران در عراق]و گروههای وابسته به آن را کنار گذاشت تا نظارت بر یکی دیگر از گروههای نیابتی ایران، یعنی حزب االله، طی جنگ شدید این گروه با اسرائیل را به عهده بگیرد. طی مدت غیبت او در عراق، فرماندهان آمریکا در «منطقه سبز» [محل استقرار نیروهای ائتلاف آمریکایی در بغداد]، علناً به کاهش چشمگیر تلفات خود در سراسر عراق اذعان کردند. سلیمانی البته در تمام حضور خود در سمت فرماندهی سپاه قدس سیاست ضربه زدن به آمریکا و رژیم صهیونیستی را پیگیری کرد که این اتفاق هزینه هنگفتی روی دست آنها گذاشت.
پ- راهبرد مدیریت میدانی؛ مگوایر مدیر مرکز ملی مبارزه با تروریسم در نشریه خود درباره این وجه شخصیت سردار سلیمانی اذعان میکند: آن آدم رده پایینی که ۲۵ سالش است و بدون جلیقه ضدگلوله دارد در یک گروه شبه نظامی میجنگد، چگونه ممکن است [انگیزه نگیرد]و عملکرد خوبی نداشته باشد وقتی میبیند رئیسش که همسن پدربزرگش است با یک پیراهن دارد در میدان جنگ و در میان شلیک گلولهها قدم میزند.
ت- راهبرد مردمیسازی مقاومت؛ ایندیپندنت با اشاره به این وجه بارز شخصیت حاج قاسم تأکید میکند تهران از ایدئولوژی «مقاومت مقابل اهداف سیاستی آمریکا» استفاده میکند و از این طریق حتی گروههایی که به ولایت فقیه اعتقادی ندارند را با خود همراه میکند. این مسئله سبب شده با محوریت فلسطین حتی اتحادی محکم میان شیعیان و اهل سنت ایجاد و گروههایی مانند حزبالله و انصارالله دوشادوش حماس و جهاد اسلامی به مبارزه با اسرائیل برخیزند.
source