صنم وکیل، مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در چتم هاوس لندن در گفت‌وگویی مدعی شد که ایران احتمالا چالشی جدی را تجربه می‌کند.والاستریت ژورنال : اردوگاه ترامپ خواهان مذاکراه با ایران است ؛ زمان به نفع ترامپ نیست

 
به گزارش اعتماد به نقل از وال‌استریت ژورنال، این تحلیلگر در ادامه ادعا کرد که این وضعیت ممکن است تهران را به مذاکره برای دستیابی به توافقی با غرب ترغیب کند.

 

در همین راستا این نشریه با انتشار گزارشی مدعی شد که به نظر می‌رسد شرایط کنونی اقتصاد ایران نگرانی‌های جدی را برای مقامات این کشور ایجاد کرده است. به گونه‌ای که علی ربیعی، مشاور امور اجتماعی پزشکیان در این رابطه گفت که نسل‌های جوان‌تر ایرانی اکنون در حال رد کردن انزوای اقتصادی و محدودیت‌های اجتماعی هستند که در سال‌های اخیر ایران را تحت تأثیر قرار داده است. ربیعی پیش از این نیز گفته بود که این شرایط می‌تواند اعتراضاتی را به دنبال داشته باشد چرا که تحریم‌های طولانی مدت به‌طور قابل توجهی احساس ناامیدی را حاکم کمک کرده و زخم‌های عمیق اجتماعی و سیاسی به جا گذاشته است.

 
 این در حالی است که به ادعای این نشریه دولت مسعود پزشکیان ضمن تعریف استراتژی تازه برای عبور از تحریم‌ها، برای خروج از بن‌بست هسته‌ای ایران در سال جدید و راه‌های مقابله با کمپین فشار ترامپ، گزینه‌هایی را لحاظ کرده است.

 
در همین راستا سفر عباس عراقچی به چین و دیدارش با وانگ‌یی همتای چینی‌اش یکی از گزینه‌ها است. عراقچی پس از رایزنی‌ها در پکن، طی اظهاراتی که از صدا و سیما پخش شد، بدون توضیح بیشتری گفت: «سال ۲۰۲۵ سال مهمی برای موضوع هسته‌ای ایران خواهد بود».

 
چین در حال حاضر بزرگ‌ترین خریدار نفت ایران است و یکی از پنج عضو دایمی شورای امنیت است که بخشی از توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ است. پیش‌بینی می‌شود با نزدیک شدن به ضرب‌الاجل قطعنامه ۲۲۳۱ در اکتبر آتی، فشار‌های غرب بر تهران به ویژه زیر چتر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، افزایش یابد. از سوی دیگر، ایران دونالد ترامپ را در برابر خود خواهد داشت که ماه آینده کار خود را به عنوان رییس‌جمهور ایالات متحده آغاز خواهد کرد. در عین حال نگاه‌ها به تنش بین اسراییل و ایران جلب خواهد شد که چند فصل پرنوسان را پشت سر گذاشته است.

 
این نشریه در بخش دیگر گزارش ادعایی‌اش آورد، هم دولت آینده ترامپ و هم تهران پیام‌های متفاوتی درباره اینکه آیا پس از ۲۰ ژانویه به دنبال رویارویی هستند یا نوعی تفاهم دیپلماتیک، پیام‌هایی را رد و بدل کرده‌اند. ترامپ وعده داده که مانع از عبور ایران از آستانه گریز هسته‌ای شود.

 
یکی از منابع نزدیک به رییس‌جمهوری منتخب مدعی است که آنها استراتژی «فشار حداکثری» را احیا خواهند کرد و گام‌هایی برای توقف پیشروی هسته‌ای برمی‌دارند. این در حالی است که به باور گروهی از ناظران، اما ایران همچنان می‌تواند با بهره‌برداری از توان محور مقاومت؛ گروهی که از حامیان این کشور در خاورمیانه قلمداد می‌شود، ائتلاف غیررسمی تحت رهبری خود را تعریف کرده و بدین طریق توان بازدارندگی‌اش را افزایش دهد؛ هرچند که به ادعای این گروه محور مقاومت بالاخص بعد از تحولات شام درگیر فعل و انفعال‌های خاورمیانه است. سقوط دولت بشار اسد در سوریه در دسامبر معادلات خاورمیانه را پیچیده‌تر کرده است.

 
به ادعای این نشریه، اکنون ایران از فعل و انفعال‌های مقاومت مستقر در عراق و یمن حمایت می‌کند؛ این در حالی است که پایگاه‌های این متحدان از اهداف‌شان فاصله‌های زیادی دارند که این می‌تواند محدودیت‌هایی را برای اثربخشی حملات گروه‌ها ایجاد کند.

 
به ادعای گروهی از ناظران تمامی این تحولات در فضایی رخ می‌دهد که تهران در حال آماده شدن برای جدالی احتمالی با دونالد ترامپ رییس‌جمهور جمهوری‌خواه امریکا است. چرا که این فرضیه همچنان برای تیم ترامپ مطرح است که ناکامی‌های واشنگتن در سال‌های گذشته نگرانی‌ها درباره پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران را افزایش داده است.

 
این نشریه در ادامه مدعی شد، برای ماه‌ها، مقامات ایرانی صراحتا اعلام کردند که اگر موجودیت ایران هدف تهدید ادعایی قرار بگیرد، ممکن است در مسیر تغییر دکترین هسته‌ای قرار بگیرند. همین موضع‌گیری موجب شده تا برخی از چهره‌های رادیکال و شاهین‌های ضد ایرانی از ترامپ بخواهند تا سایت‌های هسته‌ای ایران را هدف قرار دهد؛ گزینه‌ای که گروهی دیگر آن را پرهزینه قلمداد کرده و می‌گویند توسل به اهرم نظامی برای واشنگتن هولناک است.

 
در شرایطی که گروهی از ناظران احتمال اعمال تحریم‌های جدیدی از سوی ایالات متحده را بیشتر می‌دانند عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان روز جمعه اعلام کرد که تهران آماده است بدون تأخیر مذاکرات هسته‌ای را از سر بگیرد مشروط به اینکه تحریم‌ها لغو شوند. این در حالی است که او در ماه نوامبر نیز گفت که پیشرفت برنامه هسته‌ای تهران نشان می‌دهد که این کشور می‌تواند با هرگونه اعمال محدودیت‌های جدید ادعایی کنار بیاید.

 
عراقچی این را هم گفت که فشار حداکثری که در دولت اول ترامپ پیگیری شد موجب مقاومت حداکثری شد و به شکست حداکثری برای ایالات متحده منجر گردید. اکنون، اما به نظر می‌رسد که برای رسیدن به توافق، هر دو طرف باید از تنش‌ها فاصله بگیرند.

 
به گفته مقامات سابق ترامپ، رویکرد احتمالی ترامپ در قبال ایران احتمالا تحت تأثیر عوامل مهمی قرار خواهد گرفت. نمونه بارز آن اینکه ایرانیان همچنان ترور سردار شهید قاسم سلیمانی در دولت اول دونالد ترامپ را فراموش نکرده‌اند.

 
صنم وکیل در انتهای گفت‌وگوی خود با این نشریه گفت که اکنون فقط یک روزنه باریک وجود دارد که به واسطه‌اش ایران تمایل به مذاکره خواهد داشت و از طرفی ترامپ نیز شخصیتی معامله‌گر دارد، اما واقعیت این است که زمان به نفع ترامپ نیست. شاهین‌های امریکایی در اردوگاه ترامپ خواهان مذاکراتی میان ایران و ایالات متحده هستند که ممکن است تهران آماده پذیرش چنین مذاکره‌ای نباشد، بنابراین احتمالا شرایط سختی پیش روی طرفین قرار خواهد گرفت.

source

توسط jahankhabari.ir