محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق طبق برنامهریزی انجام شده امروز، چهارشنبه 19 دیماه به ایران سفر خواهد کرد و قرار است طی این سفر، دیدارهایی با مقامات عالیرتبه کشور و درباره روابط ایران و عراق، راههای ارتقای آن و همچنین تحولات منطقه بحث و تبادل نظر انجام شود.
در این راستا با سیدهادی سیدافقهی، کارشناس مسائل منطقه گفتوگو کردیم که در ادامه میخوانیم:
ایکنا ـ درباره اهمیت و اهداف سفر نخستوزیر عراق به ایران با توجه به شرایط اخیر منطقه و تحولات سوریه بفرمایید.
درخواست این سفر از سوی طرف عراقی انجام شده است و یکی از محورهای این سفر تهدیدهای آمریکا مبنی بر ترور و بمباران پایگاههای حشدالشعبی و مقاومت اسلامی است. در طی این ایام شاهد همراهی مقاومت اسلامی عراق با مردم فلسطین بودیم. به طوری که گاهی به سمت تلآویو و بلندیهای جولان، بندر امالرشاش یا ایلات برای رفع فشار از مردم غزه، موشک شلیک میکرد. آمریکا نیز با واسطههای مختلف به مرجع عالیقدر شیعه در عراق، آیتالله سیستانی از طریق نماینده سازمان ملل در امور عراق، پیام ارسال کرد و هم به صورت دیگر اعلام کرد حشدالشعبی باید خلع سلاح شود و مقاومت اسلامی عراق باید خلع سلاح و یا سرکوب شود.
تفکر اشتباه آمریکا برای انحلال حشدالشعبی
ایکنا ـ آیا دولت عراق اساساً میتواند حشدالشعبی را منحل کند؟
مسئله انحلال حشدالشعبی با فشار آمریکا بر السودانی است. درست است ایشان، نخستوزیر عراق هستند اما طبق قانون اساسی عراق در عین حال با حفظ سمت نخستوزیری، فرمانده کل قوا نیز است. آمریکاییها فکر میکنند چون السودانی، فرمانده کل قوا است و حشدالشعبی نیز یک نیروی نظامی است، پس میتواند و حق دارد حشدالشعبی را برای جلب رضایت آمریکا و دفع خطر احتمالی آمریکا، منحل کند.
با مرور تاریخی و پاسخ به این سؤال که آیا حشدالشعبی را دولت تشکیل داده است؟ باید گفت: خیر. حشدالشعبی زمانی ایجاد شد که اولاً داعش سال 2014 پدیدار شد و دست به جنایاتی در عراق و سوریه زد که روی چنگیز، هیتلر و موسولینی را سفید کرد. هنگامی که چنین شد حضرت آیتالله سیستانی، احساس خطر و تکلیف کردند و یک فتوای کفایی صادر کردند که هر فردی از جوانان مسلمان میتواند سلاح بدست بگیرد، برود و با این تروریستها مبارزه کند. پس این فتوا منشأ مشروعیت تشکیل و شکلدهی حشدالشعبی شد اما اینکه تأسیس حشدالشعبی از سوی چه کسی انجام شد، باید گفت عراقیها امکاناتی را برای سازماندهی، آموزش و مسلح کردن نیروها نداشتند و این مأموریت را شهید حاج قاسم سلیمانی انجام داد و بعد ابومهدی المهندس و سایر مؤسسات عراقی، کمک کردند و لذا بنیانگذار واقعی حشدالشعبی شهید سلیمانی و ابومهدی بود.
حشدالشعبی نیروی مردمی برخاسته از فتوای شرعی
حشدالشعبی نیروی مردمی برخاسته از فتوای شرعی و یک مقاومت مشروع است. از اینجا بود که السودانی مقاومت کرد. شرط آمدن السودانی به ایران این بود که در گام نخست تکلیف مشخص شود که موضع دولت عراق نسبت به حشدالشعبی که به این میزان شهید داده و جهاد کرده و خطرناکترین ترویسم منطقه را سرکوب کرده، چیست. البته نمیخواهم اجحاف کنم که ارتش، نیروهای انتظامی و نظامی عراقی نیز در این سرکوب نقش نداشتند اما شاهرگ اصلی تشکیلاتی که داعش را سرنگون کرد و به قول شهید سلیمانی، داعش سرزمینی را از بین برد، حشدالشعبی بود.
یکی از انگیزههای سفر السودانی بعد از لغو سفر نخست خود به ایران، همین فشار آمریکا درباره حشدالشعبی بود. جریانهای سیاسی شیعه در پارلمان عراق با السودانی نشست داشتند که مسئله رضایتمندی آمریکا مهم است یا استقلال، شرافت و امنیت کشور ما.
آمریکا میخواهد به حشدالشعبی و مقاومت اسلامی عراق فشار بیاورد که از عراق موشکی به اسرائیل شلیک نشود. در این برهه مقاومت اسلامی برای اینکه همراهی خود را نشان دهد و السودانی بتواند از این گردنه نفسگیر به سلامت عبور کند و به عراق آسیب نرسد، موقتاً شلیک به طرف سرزمینهای اشغالی را متوقف کرده است اما بحث حشدالشعبی نه جزو اختیارات السودانی است و نه از نظر قانونی میتواند این کار را انجام دهد.
عراق تحت اشغال چکمههای آمریکایی
سؤال این است که پس حشدالشعبی چه زمانی منحل میشود؟ همان کسی که فتوای تشکیل آن را داد باید فتوای انحلال آن را صادر کند. مطلب دیگر این است که عراق هنوز تحت اشغال چکمههای نیروهای اشغالگر آمریکایی است. درست است که اینک آمریکا به عراق لشکرکشی نکرده و نیروهای نظامی آمریکایی در عراق نیستند اما مهمترین پایگاه نظامی عراق در دست آمریکاییها است و حتی امنیت عراق بیشتر دست آمریکاییها است. از سوی دیگر بعد از حمله آمریکا به عراق و سرنگونی صدام در سال 2003 میلادی، عراق محاصره و اشغال شد. حتی فروش نفت عراق نیز دست سازمان ملل است که درآمد حاصل از آن به بانک مرکزی آمریکا میرود و بانک مرکزی آمریکا ظاهراً مقداری را که لازم میبیند و هنگامی که دولت وقت عراق اعلام نیاز میکند، قطره چکانی به عراق تزریق میکند.
نگرانی عراقیها این است که اگر حشدالشعبی منحل نشود، ممکن است آمریکا حمله کند و حشدالشعبی را بزند یا اینکه نه نیازی نیست متوسل به زور شود و طرحی که در سوریه اعمال کرد و باعث فروپاشی حکومت بشار اسد شد را پیاده سازی کند. اگر آمریکا پول نفت کشور عراق را به السودانی ندهد او نمیتواند حقوق کارمندان و نیروهای مسلح را بپردازد.
ایکنا ـ با این گفتهها، آیا امکان دارد شاهد تکرار تحولات سوریه در عراق باشیم؟
چیزی که در سوریه رخ داد، امکان ندارد در عراق رخ دهد. 65 درصد مردم عراق، شیعه هستند، علما، مراجع، عشایر و حشدالشعبی اجازه نمیدهند خیانتی که آمریکا، بشار اسد، ترکیه و اسرائیل در سوریه کردند در عراق تکرار شود اما بحث آشوب و فشار به مردم و امکان جنگ داخلی است؛ تضاد بین کُردها، جنگ بین کُرد و کُرد و درگیری بین سنیها و اختلافات جدی بین شیعههای عراق است. مقتدا صدر به سمتی حرکت میکند و میگوید همه باید خلع سلاح شوند و شاید اینجا منظورش این باشد که حتی حشدالشعبی نیز خلع سلاح شود و ساز ناساز بزند و سید عمار حکیم نیز به گونهای دیگر اتمام حجت میکند و غیرمستقیم میگوید حشدالشعبی را منحل کنید و گوش به حرف آمریکا دهید. در حالی که این یک کژفهمی، مرعوب شدن، ترس و وحشت از آمریکاست؛ همان آمریکایی که زیرساختهای عراق را نابود کرده است. چرا عراق پول برق و گاز به جمهوری اسلامی ایران، بدهکار است. زیرا آمریکا نمیگذارد عراق برق خودش را تأمین و از گاز خود استفاده کند. آمریکاییها نفت عراق را سرقت میکنند و چاه نفت عراق، دست آمریکاییها است.
تحولات منطقه با هدف تضعیف ایران
پس در سفر السودانی به ایران درباره روابط فیمابین ایران و عراق و تحولات منطقه، تکرار جریان سوریه در عراق از سوی آمریکاییها با مقامات ایرانی، رایزنی میشود. اگر دیداری هم با مقام معظم رهبری انجام شود، قطعاً مقام معظم رهبری مطالب تعیینکننده و سرنوشتسازی را با السودانی مطرح خواهند کرد.
ایکنا ـ مجموعه تحولاتی که آمریکا، رژیم صهیونیستی و ترکیه در سطح منطقه رقم زدند چه میزان در راستای تضعیف ایران و یا با هدف واردن کردن ایران به جنگ بوده است؟
هدف آنها قطعاً همین بوده است. شاید برخی از کشورهای منطقه که رقیب جمهوری اسلامی ایران هستند و یا دشمن پنهان و پیدای ایران هستند مانند عربستان سعودی، امارات، بحرین، مصر، اردن و ترکیه، جرئت نمیکنند دشمنی خود را با ما علنی کنند اما دلشان میخواهد ایران تضعیف شود چون میدانند ایران مقتدر و در آستانه فرار هستهای است. جمهوری اسلامی ایران با یک تصمیمگیری میتواند بمب اتم بسازد اما در حال حاضر این را در دستور کار ندارد و مقام معظم رهبری شرعا بمب اتم را به دلیل اینکه جزء سلاحهای کشتار جمعی است، حرام میدانند اما سایر کشورهای منطقه از اقتدار موشکی، قدرت پهپادی و سایر تواناییهای نظامی ایران میترسند.
آنچه در سوریه اتفاق افتاد قطعاً برای ما خسارت و ضربه بود. حتی تا روزهای آخر پیش از سقوط بشار اسد، نماینده مقام معظم رهبری دوباره نزد بشار اسد فرستاده شد و پیام کمک ایران را به او رساند تا او در مقابل آنها بایستد چراکه اگر سوریه برود کل منطقه تحت تاثیر قرار میگیرد اما او گوش نکرد و سرانجام فرار کرد.
از وضع سوریه مأیوس نیستم
ما از وضع سوریه مأیوس نیستیم. اگر به فرمایشات رهبر انقلاب دقت کرده باشید گفتند جوانان سوری اجازه نمیدهند تروریستها بر مقدرات سوریه حاکم شوند. چرا که آنها مزدور و با آمریکا و اسرائیل هماهنگ و همراه هستند. اگر با رژیم صهیونیستی همراه نبودند، چطور جرئت کردند تا تمام امکانات و تسلیحات نظامی و غیر نظامی سوریه را نابود کنند اما حاکمان جدید سوریه، وطنفروش، خائن و آدمکشهای حرفهای هستند که درباره این نابودیها حرفی نمیزنند. لذا اکنون درگیریها در اطراف سوریه خود را نشان میدهد. فعا با این وضعیت سوریه تا مدتها روی آرامش به خود نخواهد دید و قطعا دچار همان هرج و مرجی میشوند که مقام معظم رهبری فرمودند. اگر جوانان سوری توانستند بر اوضاع مسلط میشوند که اوضاع بهبود خواهد یافت اما اگر مسلط نشدند حتی ممکن است سوریه تجزیه شود.
به عنوان نمونه در ادلب که مقر محمد جولانی و تروریستها در آنجا بودند، یکدیگر را میکشتند و با هم درگیری داشتند. در حمص، یکی از بزرگترین استانهای سوریه، حکومت نظامی و درگیری مسلحانه برقرار است. در لاذقیه چندین بار تا کنون گشتیهای جولانی که دنبال مخالفان میگردند، کمین خورده و کشته دادند. در منطقه درعا درگیری است و احمد العوده رقیب اصلی محمد جولانی میگوید اجازه نمیدهم مردان جولانی پای خود را به درعا بگذارند. در استان سویدا که دروزیها هستند، اجازه ندادند نماینده الجولانی وارد این منطقه شود.
عدم تسلط جولانی بر کل منطقه سوریه
اینها نشان میدهد جولانی بر کل اوضاع سوریه مسلط نیست. ترکیه حاکمان جدید سوریه را با حمایت خود و با فریب دیگر رقبا و با نامردی علیه جمهوری اسلامی ایران تا دمشق رساند اما دور تا دور آنها با این اختلافات در سایر استانها، حلقه آتش است. جنگ داخلی را برای مردم سوریه آرزو نمیکنیم زیرا منجر به تجزیه سوریه میشود و ترکش تجزیه سوریه به عراق، ایران، مصر و اردن میخورد. بنابراین تصور میکنم مسئله سوریه تمام نشده و این آغاز کار است، باید صبر کنیم و با عقلانیت، حکمت و پیگیری، ساعت به ساعت و لحظه به لحظه، تحولات سوریه را رصد کرده تا عنداللزوم، تصمیم لازم و عاقلانه بگیریم.
پس مجموع این تحولات با هدف تضعیف ایران است ولیکن موفق نخواهند شد. دشمن بداند هرچه بر جبهه مقاومت بیشتر فشار بیاورد، مستحکمتر خواهد شد. حزبالله پس از 66 روز جنگ، اکنون در مرحله ترمیم و بازسازی است. حماس نیز بعد از یک سال و چهار ماه درگیری مداوم که رژیم صهیونیستی فکر میکند، حماس تمام شده، نفس تازه کرده و به سمت شهرکنشینان و نظامیان موشک شلیک میکند. سطح تلفات صهیونیستها در غزه بیشتر شده و جبهه دیگری در کرانه باختری علیه اسرائیل گشوده شده است که صهیونیستها اعم از نظامیان و شهرکنشینان کشته میشوند و اینها نشان میدهد محور مقاومت ضعیف نشده است.
گفتوگو از سمیرا انصاری
انتهای پیام
source