در جلسه علنی صبح امروز (یکشنبه، ۲۳ دی ماه) مجلس شورای اسلامی، نمایندگان در بررسی گزارش کمیسیون تلفیق درباره لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور، با اصلاح تبصرههای ۸ و ۱۰ ماده واحده این لایحه به منظور تأمین نظر شورای نگهبان موافقت کردند.
**تبصره ۸: آموزش، پژوهش و فرهنگ**
بند ب: تمامی وجوه پرداختی از محل بازپرداخت وامهای شهریه دانشجویی از سال ۱۳۸۵ تا ۱۴۰۳ به خزانهداری کل کشور واریز خواهد شد. این وجوه تا سقف پنج هزار میلیارد ریال به صندوقهای رفاه دانشجویان به عنوان کمک اختصاص مییابد تا برای پرداخت وام شهریه به دانشجویان دانشگاههای دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی و جهاد دانشگاهی و سایر پرداختهای رفاهی استفاده شود. این منابع همچنین برای دانشجویان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی، ایثارگران و فرزندان آنها، دانشجویان نخبه تأییدشده توسط بنیاد ملی نخبگان و افرادی که تحت پوشش هیچ نهادی نیستند، به تشخیص کمیته امداد و سازمان بهزیستی، مصرف خواهد شد. اقساط وامهای مددجویان کمیته امداد و سازمان بهزیستی پس از فارغالتحصیلی و اشتغال به کار پرداخت میشود.
بند ث: در راستای ارتقای اخلاق و فرهنگ اسلامی و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت، حمایت از تحکیم خانواده و جمعیت و کمک به شکوفایی استعدادهای بانوان، اقدامات زیر انجام میشود:
شرکتهای دولتی، بانکها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت که بر اساس حسابرسی سال ۱۴۰۲ زیانده نباشند، موظفند حداقل یک درصد از اعتبار هزینههای خود را برای فعالیتهای فرهنگی اختصاص دهند. در صورت عدم اجرا، خزانهداری کل کشور موظف است به صورت سهماهه از اعتبارات این شرکتها برداشت کند. سازمان بورس نیز مسئول نظارت بر شرکتهای بورسی در این زمینه است.
بند الحاقی ۲: واحدهای آموزشی دولتی وزارت آموزش و پرورش و دانشگاههای وابسته از پرداخت هزینههای آب، برق و گاز تا سقف الگوی مصرف معاف هستند. الگوی مصرف طی دستورالعملی توسط وزارتخانههای نفت و نیرو با همکاری وزارت آموزش و پرورش و سازمان برنامه و بودجه تهیه و ابلاغ میشود.
بند الحاقی ۴: سازمان آموزش فنی و حرفهای مجاز است تعرفه خدمات آموزشی در بخش دولتی و غیردولتی را برای مهارتآموزان دارای توان پرداخت (حداکثر پنج دهک برخوردار) تا ۳۰ درصد افزایش دهد. منابع حاصل به حساب درآمد عمومی واریز و برای توسعه این سازمان استفاده میشود.
بند الحاقی ۵: دولت موظف است دو دهم درصد از مالیات بر ارزش افزوده را به آموزش و پرورش و دانشگاههای فرهنگیان، شهید رجایی و ملی مهارت برای تخریب، بازسازی و مقاومسازی مدارس و دانشگاهها اختصاص دهد.
بند الحاقی ۶: در راستای رفع کمبود سرایدار در مدارس، نیروهای خدماتی وزارت آموزش و پرورش (مدرسهیاران) پس از گذراندن دوره آموزشی ویژه، علاوه بر حقوق و مزایای دریافتی، از امتیازات خاصی برخوردار خواهند شد. سازمان برنامه و بودجه و سازمان اداری و استخدامی موظفند ترتیبات لازم برای تأمین سرایداران مدارس را فراهم کنند.
**تبصره ۱۰: مسکن و حملونقل**
بند ث: تسهیلات پرداختی شبکه بانکی در سال ۱۴۰۴ برای احداث و نوسازی خوابگاههای دستگاههای مشمول قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور، به عنوان ایفای تعهدات قانون جهش تولید مسکن محسوب میشود.
بند الحاقی ۱: وزارت راه و شهرسازی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی موظفند تا سقف ۳۰۰ هزار میلیارد ریال از محل منابع داخلی یا تهاتر اراضی و املاک متعلق به خود، برای عملیات آمادهسازی و اجرای خدمات زیربنایی و روبنایی طرحهای مسکن حمایتی و بازآفرینی شهری استفاده کنند.
بند الحاقی ۲: وزارت راه و شهرسازی موظف است در سال ۱۴۰۴ به خانوادههای دارای چهار فرزند و بیشتر زیر ۲۰ سال، یک قطعه زمین به صورت رایگان در شهرها و روستاها اختصاص دهد.
بند الحاقی ۳: وزارت راه و شهرسازی موظف است از هر گردشگر خارجی که از مبادی هوایی وارد مشهد مقدس و سایر مقاصد گردشگری میشود، مبلغ ۲٫۵ میلیون ریال دریافت و به ردیف مربوط واریز کند. این منابع برای خدمترسانی به زائران و ارتقای زیرساختهای زیارتی و گردشگری استفاده میشود.
بند الحاقی ۴: وزارت راه و شهرسازی مجاز است با تغییر کاربری اراضی متعلق به نیروهای مسلح به کاربری مسکونی، برای احداث منازل سازمانی اقدام کند. تسهیلات پرداختی شبکه بانکی برای این طرح مشمول تعهدات قانون جهش تولید مسکن خواهد بود.
بند الحاقی ۵: دولت موظف است با استفاده از ظرفیت مولدسازی داراییهای دولت، دفتر ارتباطات مردمی مجلس شورای اسلامی را در مراکز شهرستانها ایجاد کند.
بند الحاقی ۶: دولت موظف است یک میلیون میلیارد ریال از طریق واگذاری واحدهای صندوق املاک و مستغلات و اوراق رهنی به پشتوانه تسهیلات بانک مسکن، برای افزایش سرمایه این بانک و حل ناترازی آن اختصاص دهد.
**اصلاحات دیگر**
نمایندگان همچنین با اصلاح بند (ب) تبصره ۱۱ ماده واحده لایحه بودجه ۱۴۰۴ موافقت کردند. بر این اساس، دولت موظف است ۱۲۰ هزار میلیارد ریال از محل منابع تنخواهگردان برای پرداخت سهم دولت به صندوق بیمه کشاورزی اختصاص دهد.
در ادامه، با اصلاح بند (ث) تبصره ۱۱ موافقت شد که صندوق تأمین خسارتهای بدنی موظف است تا سقف ۱۵ هزار میلیارد ریال از منابع درآمد سالانه خود را برای پرداخت دیه محکومان معسر جرائم غیرعمد و خطای محض ناشی از تصادف اختصاص دهد.
همچنین، با اصلاح بند (ج) تبصره ۱۱، وزارت دادگستری موظف شد تا سقف ۲۰ درصد از اعتبارات مربوطه را برای پرداخت دیه به مقتولان و مجروحان ناشی از عبور غیرمجاز از مرز و سربازان وظیفهای که در مأموریت کشته یا مجروح میشوند، اختصاص دهد.
**افزایش حقوق و مستمری**
نمایندگان با اصلاح بند (الف) تبصره ۱۲ موافقت کردند که حداقل حقوق و مزایای مستمر شاغلان به میزان ۲۰ درصد افزایش مییابد. همچنین، مستمری مددجویان تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی به میزان ۴۰ درصد افزایش خواهد یافت.
**تبصره ۱۶: بهداشت و درمان**
در بند الف تبصره ۱۶، دستیاران علوم پزشکی (رزیدنت) در دوران تحصیل از لحاظ بیمه درمان و بازنشستگی مشمول قانون تأمین اجتماعی خواهند بود. در بند ب، سازمان برنامه و بودجه موظف شد اعتبارات مربوط به دارو و سلامت را به دانشگاههای علوم پزشکی و سازمانهای بیمهگر پایه پرداخت کند. در بند پ، وزارت بهداشت موظف شد برای ایجاد ذخیره ششماهه داروها و تجهیزات پزشکی ضروری اقدام کند.
**تبصره ۱۷: پرداختها و دادهها**
در بند الف، دستگاههای اجرایی موظف شدند تمام پرداختهای مستمر و غیرمستمر به شاغلان و بازنشستگان را با شناسه یکتای پرداخت کارکنان دولت انجام دهند. در بند ت، دستگاههای اجرایی موظف شدند دادههای مورد نیاز مرکز آمار ایران را برای سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۴۰۵ تهیه کنند. در بند ج، اجرای احکام این قانون مربوط به سال ۱۴۰۴ است و دولت موظف شد ظرف شش ماه برای تعیین تکلیف قانون آزمایشی اقدام کند.