ایتالیا هرگونه دخالت ایلان ماسک در مذاکرات میان این کشور و ایران برای آزادی یک خبرنگار زندانی در تهران را رد کرده است. با این حال، ماسک خود ادعا میکند که در این موضوع «نقش کوچکی» داشته است.
چچلیا سالا، روزنامهنگار ایتالیایی، هفته گذشته پس از بازداشت در ایران و طی سفری که ماه گذشته انجام داده بود، به خانه بازگشت. کمی پس از این اتفاق، ایتالیا یک شهروند ایرانی را که چند روز قبل از بازداشت سالا به درخواست آمریکا در میلان دستگیر شده بود، آزاد کرد.
آنتونیو تایانی، وزیر امور خارجه ایتالیا، در این باره اظهار داشت: «ماسک هیچ ارتباطی با پرونده چچلیا سالا ندارد. او هیچ نقشی در این موضوع نداشته است. این پرونده توسط دولت ایتالیا حل و فصل شده است.»
این در حالی است که روزنامه نیویورک تایمز گزارش داده بود که ماسک در پاسخ به درخواست دوستپسر سالا با سفیر ایران در سازمان ملل تماس گرفته و به آزادی او کمک کرده است.
جورجا ملونی، نخستوزیر ایتالیا و از دوستان ماسک، در تاریخ ۹ ژانویه در پاسخ به سوالی درباره نقش احتمالی ایلان ماسک در آزادی این روزنامهنگار گفته بود که از این موضوع بیاطلاع است و اگر هم ماسک نقشی داشته، او از آن خبری ندارد.
ملونی همچنین افزود که آزادی سالا نتیجه یک کار پیچیده دیپلماتیک میان ایران، ایتالیا و ایالات متحده بوده است.
ایلان ماسک، که از حامیان اصلی کمپین ریاستجمهوری دونالد ترامپ است و در آستانه پذیرش نقشی به عنوان مشاور او در کاهش هزینههای دولتی قرار دارد، روز پنجشنبه در حساب خود در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که «نقش کوچکی» در این موضوع داشته است.
وی در پست دیگری نوشت: «من هیچ تماس مستقیمی با ایران نداشتم. فقط پیشنهاد حمایت از سوی آمریکا را دادم.»
دو مقام ایرانی به نیویورک تایمز گفته بودند که وقتی ماسک با سفیر ایران تماس گرفت، از او خواست خانم سالا را آزاد کند و اطمینان داد که آمریکا فشاری برای استرداد مهندس ایرانی به ایتالیا وارد نخواهد کرد.
نیویورک تایمز در گزارش خود نوشته بود که دانیله راینری، دوست پسر خانم سالا، از طریق یک واسطه از ایلان ماسک درخواست کمک کرده بود.
راینری که خود نیز یک روزنامهنگار است، در مصاحبهای گفت که در تاریخ ۲۹ دسامبر پیامی برای یک کارشناس کامپیوتر ایتالیایی و همکار ماسک فرستاده و از او خواسته که موضوع خانم سالا را به اطلاع ماسک برساند و کمک او را جلب کند.
این کارشناس کامپیوتر به نام آندریا استروپا در مصاحبهای اعلام کرد که آقای ماسک درخواست را دریافت کرده، اما او نمیداند که آیا ماسک واقعاً در این موضوع دخالتی داشته است یا خیر.
دستگیری خانم سالا سه روز پس از آن انجام شد که ایتالیا به درخواست ایالات متحده یک مهندس ایرانی به نام محمد عابدینی را در شهر میلان دستگیر کرد.
آقای عابدینی متهم است در تامین قطعات پهپادهایی که در حمله به پایگاه نظامیان آمریکایی در اردن به کشته شدن ۳ سرباز آمریکایی منجر شد، نقش داشته است.
تبادل زندانیان میان ایران و ایتالیا به سرعت انجام شد. ایران در تاریخ ۸ ژانویه خانم سالا را آزاد کرد و چهار روز بعد، ایتالیا مهندس ایرانی به نام محمد عابدینی نجفآبادی را روانه تهران کرد.
نیویورک تایمز پیشتر در ماه نوامبر گزارش داده بود که ماسک بیش از یک ساعت با سفیر ایران در اقامتگاه او در منهتن دیدار کرد تا درباره کاهش تنشها بین تهران و واشنگتن در آستانه روی کار آمدن دولت جدید گفتگو کند. گزارشی که البته نه مقامهای ایرانی و نه آمریکایی آن را تایید نکردند.