بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، پس از مذاکرات دشوار، موافقت اولیه خود را با توافق آتشبس میان اسرائیل و حماس اعلام کرد. این توافق که در ازای آزادی گروگانهای اسرائیلی و زندانیان فلسطینی صورت گرفته، به دنبال پایان دادن به ۱۵ ماه جنگ در غزه است. با این حال، این تصمیم با مخالفت شدید جناح راست افراطی دولت او روبرو شده است.
نتانیاهو صبح روز جمعه ۱۷ ژانویه (۲۸ دی) اعلام کرد که توافق برای بازگرداندن گروگانهای اسیر شده در نوار غزه حاصل شده است. پیش از این، دفتر او اعلام کرده بود که برای نهایی کردن این آتشبس که قرار است به ۱۵ ماه جنگ غزه خاتمه دهد، اختلافاتی در لحظات آخر به وجود آمده است.
نتانیاهو همچنین گفت که کابینه امنیتی خود را در ادامه روز جمعه تشکیل خواهد داد و سپس هیات دولت برای تصویب این قرارداد آتشبس جلسهای برگزار خواهد کرد. به نظر میرسد که این بیانیه صبحگاهی راه را برای موافقت اسرائیل با این توافق باز کرده است. بر اساس این توافق، نبرد در نوار غزه متوقف میشود و دهها گروگان اسرائیلی در ازای اسرای فلسطینی آزاد خواهند شد. همچنین، این توافق به صدها هزار فلسطینی آواره اجازه میدهد تا به خانههای خود در غزه بازگردند.
در همین حال، حملات هوایی اسرائیل در روز پنجشنبه منجر به کشته شدن دستکم ۷۲ نفر در منطقه جنگزده غزه شد. نتانیاهو همچنین اعلام کرد که یک کارگروه ویژه برای آمادهسازی بازگشت گروگانها از غزه تدارک دیده شده و خانوادههای آنها مطلع شدهاند که توافق حاصل شده است.
تصویب این توافق از سوی اسرائیل با تاخیر مواجه شده است. اسرائیل رایگیری روز پنجشنبه درباره آتشبس را به دلیل اختلافات لحظهآخری با حماس و در بحبوحه تنش فزاینده در دولت ائتلافی نتانیاهو به تعویق انداخت. دفتر نتانیاهو حماس را متهم کرده بود که در تلاش برای کسب امتیازات بیشتر، بخشهایی از توافق را زیر پا گذاشته است.
دیوید منسر، سخنگوی دولت اسرائیل، روز پنجشنبه گفت که خواستههای جدید حماس مربوط به استقرار نیروهای اسرائیلی در کریدور فیلادلفی است. این گذرگاه باریک در امتداد مرز مصر قرار دارد و در ماه مه به تصرف نیروهای اسرائیلی درآمد. حماس این ادعاها را رد کرد و عزت الرشق، یکی از مقامات ارشد حماس، گفت که این گروه شبهنظامی به توافق آتشبس که توسط میانجیها اعلام شده، متعهد است.
این توافق آتشبس با مقاومت شدید شرکای ائتلاف راست افراطی نتانیاهو مواجه شده است. ایتامار بن گویر، وزیر امنیت داخلی اسرائیل، روز پنجشنبه تهدید کرد که در صورت تایید این آتشبس، از دولت اسرائیل خارج خواهد شد. او معتقد است که این آتشبس «بیپروایانه» است و «همه دستاوردهای اسرائیل را از بین میبرد.» هنوز هیچ اظهارنظری فوری از سوی بن گویر به بیانیه روز جمعه نتانیاهو منتشر نشده است.
نتانیاهو با فشار داخلی زیادی برای آزادی گروگانها مواجه است، زیرا خانوادههای گروگانها از او خواستهاند که نجات عزیزانشان را مقدم بر ملاحظات سیاسی قرار دهد. اگر حزب متبوع بنگویر، یعنی حزب «قدرت یهود»، تصمیم بگیرد که از ائتلاف با نتانیاهو کنار بکشد، کرسیهای ائتلاف حاکم در کنست اسرائیل از ۶۸ به ۶۲ کاهش مییابد و دولت نتانیاهو را با اکثریتی بسیار ضعیف تنها میگذارد.
بن گویر گفته است که اگر اسرائیل جنگ خود را از سر بگیرد، حزبش به ائتلاف بازخواهد گشت. با این حال، استعفای بن گویر نه دولت را سرنگون میکند و نه توافق آتشبس را مختل میکند. اما اگر سایر متحدان برجسته نتانیاهو از بن گویر پیروی کنند، این اقدام میتواند دولت را در یک زمان حساس بیثبات کند و به طور بالقوه منجر به سقوط آن شود.
برای مثال، بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی، نیز به شدت با این توافق مخالف است و از نتانیاهو خواسته است که به عنوان شرط ماندن حزبش در ائتلاف، قول دهد که جنگ علیه حماس را پس از مرحله اول آتشبس از سر بگیرد.