توافق آتش‌بس در غزه صبح یکشنبه پس از نزدیک به سه ساعت تأخیر به مرحله اجرا درآمد. اسرائیل پیش از این اعلام کرده بود که تا زمانی که حماس اسامی گروگان‌هایی که قرار است امروز آزاد شوند را منتشر نکند، آتش‌بس آغاز نخواهد شد. حماس نیز ساعاتی قبل اسامی سه گروگان زن را منتشر کرد.

بر اساس اعلام دفتر نخست‌وزیری اسرائیل، آتش‌بس در غزه از ساعت ۱۱:۱۵ صبح یکشنبه (به وقت محلی) آغاز شد. این آتش‌بس قرار بود در ساعت ۸:۳۰ صبح اجرایی شود، اما به دلیل تأخیر حماس در ارسال اسامی گروگان‌ها، با تأخیر مواجه شد.

حماس اعلام کرد که رومی گونن، دورون استاینبرچر و امیلی دمری، گروگان‌های اسرائیلی هستند که امروز آزاد خواهند شد. دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، نیز تأیید کرد که این گروگان‌ها پس از ساعت ۱۴:۰۰ به وقت محلی آزاد می‌شوند.

ارتش اسرائیل در بیانیه‌ای از فلسطینیان خواست که با وجود اعلام آتش‌بس، از ورود به مناطق تحت استقرار نیروهای این ارتش خودداری کنند.

قطر که به عنوان میانجی در این توافق نقش داشته، روز یکشنبه آغاز آتش‌بس را تأیید و اعلام کرد که سه گروگان اسرائیلی آزاد خواهند شد. وزارت خارجه قطر در بیانیه‌ای گفت: «ما تأیید می‌کنیم که اسامی سه گروگانی که امروز آزاد می‌شوند، به مقامات اسرائیلی ارسال شده است. این سه نفر شهروند اسرائیل هستند و یکی از آن‌ها شهروند رومانی و دیگری شهروند بریتانیا نیز است. بنابراین، آتش‌بس آغاز شده است.»

به گزارش خبرگزاری فرانسه، با آغاز آتش‌بس، هزاران فلسطینی از میان ویرانه‌های غزه در حال بازگشت به خانه‌های خود هستند.

گیدون سعار، وزیر خارجه اسرائیل، در کنفرانس خبری همزمان با آغاز آتش‌بس گفت که اگر حماس در قدرت باقی بماند، خاورمیانه همچنان بی‌ثبات خواهد بود. او افزود: «اگر حماس بر قدرت باشد، بی‌ثباتی منطقه‌ای که این گروه ایجاد کرده ادامه خواهد یافت.»

در آخرین تحولات پیش از اجرای آتش‌بس، مقامات بهداشتی غزه اعلام کردند که هشت فلسطینی در حمله پهپادی اسرائیل به غزه کشته شدند.

در تحولی دیگر، اوتامار بن‌گویر، وزیر راست‌گرای افراطی کابینه اسرائیل، استعفای خود را تسلیم نخست‌وزیر کرد. او پیش‌تر اعلام کرده بود که در صورت اجرای آتش‌بس، از سمت خود استعفا خواهد داد.

### جزئیات مرحله نخست توافق آتش‌بس

اگرچه مفاد کامل توافق آتش‌بس هنوز اعلام نشده است، تایمز اسرائیل به نقل از مقامات مطلع جزئیات مرحله نخست این توافق را منتشر کرد. بر اساس این گزارش، مرحله نخست آتش‌بس شش هفته طول خواهد کشید و شامل خروج تدریجی نیروهای اسرائیلی از مرکز غزه و بازگشت آوارگان فلسطینی به شمال غزه می‌شود.

همچنین بر اساس این توافق، روزانه ۶۰۰ کامیون کمک‌های بشردوستانه وارد غزه خواهد شد که ۵۰ کامیون آن حامل سوخت هستند. از این تعداد، ۳۰۰ کامیون به شمال غزه اختصاص خواهد یافت.

حماس قرار است ۳۳ گروگان اسرائیلی شامل تمام زنان، کودکان و مردان بالای ۵۰ سال را آزاد کند. ابتدا گروگان‌های زن و افراد زیر ۱۹ سال و سپس مردان بالای ۵۰ سال آزاد خواهند شد. آزادی گروگان‌ها از طریق صلیب سرخ انجام می‌شود و حماس مکان ملاقات در داخل غزه را به کمیته بین‌المللی صلیب سرخ اطلاع خواهد داد.

حماس این ۳۳ گروگان را طی شش هفته آزاد خواهد کرد و حداقل سه گروگان هر هفته آزاد می‌شوند. ابتدا تمام گروگان‌های زنده آزاد خواهند شد و سپس بقایای گروگان‌های کشته‌شده تحویل داده می‌شود.

اسرائیل در ازای هر گروگان غیرنظامی ۳۰ زندانی فلسطینی و در ازای هر سرباز زن اسرائیلی که توسط حماس آزاد شود، ۵۰ زندانی فلسطینی را آزاد خواهد کرد. همچنین اسرائیل تمام زنان و کودکان فلسطینی زیر ۱۹ سال که از تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۲۳ بازداشت شده‌اند را تا پایان مرحله اول آزاد خواهد کرد. تعداد کل فلسطینیان آزادشده بسته به تعداد گروگان‌های آزادشده بین ۹۹۰ تا ۱۶۵۰ نفر خواهد بود.

### مراحل بعدی توافق چه خواهند بود؟

بر اساس اعلام رسانه‌های اسرائیل، قطر، مصر و ایالات متحده اجرای توافق آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها را تضمین می‌کنند. مذاکرات درباره مرحله دوم توافق تا روز شانزدهم مرحله اول آغاز خواهد شد و انتظار می‌رود که مرحله دوم شامل آزادسازی تمام گروگان‌های باقی‌مانده از جمله سربازان مرد اسرائیلی، آتش‌بس دائمی و خروج کامل نیروهای اسرائیلی باشد.

همچنین بر اساس اظهارات مقامات آگاه، مرحله سوم شامل بازگشت تمام اجساد باقی‌مانده و آغاز بازسازی غزه تحت نظارت مصر، قطر و سازمان ملل خواهد بود.

توسط jahankhabari.ir