اسماعیل بقایی در نشست خبری امروز (اول بهمن ۱۴۰۳) با رسانه‌ها حضور یافت و اظهارات مهمی درباره مسائل مختلف سیاست خارجی ایران ارائه کرد. وی در ابتدا به موضوع مکانیسم ماشه اشاره کرد و گفت: اگر از این مکانیسم برای فشار یا امتیازگیری از ایران سوءاستفاده شود، واکنش ما مناسب و متقابل خواهد بود و دیگر دلیلی برای ماندن ایران در برخی موافقت‌نامه‌های مرتبط وجود نخواهد داشت.

بقایی در ادامه به اظهارات اخیر مشاور رئیس‌جمهور آمریکا درباره مذاکرات با ایران واکنش نشان داد و تأکید کرد که این اظهارات هیچ ارتباطی با موضع رسمی ایران ندارد. وی افزود: موضوعات سیاست خارجی توسط سخنگویان رسمی بیان می‌شود و هرگونه ساده‌سازی این مسائل پیچیده نه تنها مفید نیست، بلکه به پیشبرد امور نیز کمکی نمی‌کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران همچنین درباره ممنوعیت ورود اتباع و کالاهای ایرانی به سوریه گفت: به دلیل ناامنی‌های ناشی از حضور گروه‌های تروریستی، توصیه می‌کنیم که اتباع ایرانی فعلاً از سفر به سوریه خودداری کنند.

بقایی در بخش دیگری از سخنان خود به عملکرد دولت دموکرات آمریکا در ۵۰ تا ۶۰ سال گذشته اشاره کرد و آن را یکی از بدترین عملکردها دانست. وی افزود: ۱۶ ماه آخر عمر این دولت بیشتر صرف حمایت از یک نسل‌کشی آشکار در منطقه ما شد و توافق آتش‌بس در آخرین روزهای حاکمیت این دولت انجام شد که نشان‌دهنده‌ی معناداری این اتفاق است.

وی همچنین درباره مذاکرات مربوط به احیای توافق هسته‌ای گفت: دولت آمریکا هیچ جدیتی در این زمینه نشان نداد و تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه همچنان ادامه یافت.

بقایی در پاسخ به ادعای نخست‌وزیر سوئد درباره استفاده ایران از باندهای جنایتکار سازمان‌یافته در این کشور، این اظهارات را تعجب‌برانگیز و غیرقابل پذیرش خواند و تأکید کرد که اعتراض ایران به طرف سوئدی اعلام شده است.

در مورد موضوع حقابه‌های ایران از هیرمند و سایر رودخانه‌ها، بقایی اظهار کرد: این موضوع همیشه در دستور کار گفت‌وگوهای ایران و افغانستان بوده و خواهد بود. وی افزود: همکاری در زمینه آب می‌تواند نقطه قوت و همکاری بین دو کشور باشد.

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران درباره مذاکره با طرف‌های برجام نیز گفت: موضع ایران در این زمینه کاملاً روشن است و در چهار سال گذشته گفت‌وگوها به صورت غیرمستقیم ادامه یافته است.

بقایی در خصوص سفر وزیر امور خارجه ایران به نیویورک برای شرکت در نشست شورای امنیت سازمان ملل گفت: این سفر با توجه به اقتضائات زمانی انجام نخواهد شد.

وی همچنین اتهامات مربوط به دخالت ایران در منازعه اوکراین را کاملاً رد کرد و گفت: اگر سند و مدرکی وجود دارد، آماده گفت‌وگو هستیم.

بقایی در پایان اظهارات خود درباره ریاست جمهوری آمریکا گفت: امیدواریم رویکرد دولت جدید آمریکا واقع‌گرایانه و مبتنی بر احترام به منافع و خواسته‌های ملت ایران باشد.

وی همچنین درباره پیوستن ایران به FATF تأکید کرد که تصمیم‌گیری در این زمینه باید توسط نهادهای ذی‌ربط انجام شود و وزارت خارجه تنها مشورت می‌دهد.

بقایی در خصوص تأثیر حماس در آینده فلسطین نیز گفت: هیچ‌کس نمی‌تواند نفوذ و تأثیر حماس را در آینده فلسطین نادیده بگیرد.

در پایان، وی درباره خبر توقیف ساختمان شرکت ملی نفت ایران در روتردام گفت: این پرونده توسط مرکز حقوقی بین‌المللی ریاست جمهوری و شرکت ملی نفت پیگیری می‌شود و توصیه می‌کنم برای دریافت اطلاعات دقیق‌تر به این مراجع مراجعه شود.

توسط jahankhabari.ir