روز دوشنبه، مراسم تحلیف دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور جدید ایالات متحده برگزار خواهد شد و شماری از چهرههای برجسته دنیای فناوری نیز در این رویداد حضور خواهند داشت. به نظر میرسد که رهبران شرکتهای بزرگ فناوری به تدریج در حال تغییر موضع خود نسبت به ترامپ هستند و برخی از آنها که در دوران ریاست جمهوری قبلی او با چالشهای متعددی روبرو بودند، اکنون رویکرد متفاوتی در پیش گرفتهاند.
ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیسجمهور آمریکا، وعدههایی در زمینه تأمین مالی و تنظیم مقررات فناوری داده است. این وعدهها باعث شده تا شرکتهای بزرگ فناوری تصمیم بگیرند رویکرد جدیدی در قبال او اتخاذ کنند و بسیاری از مدیران ارشد این شرکتها در مراسم تحلیف او حضور یابند.
در ادامه فهرستی از رهبران فناوری که در این مراسم شرکت خواهند کرد، آورده شده است:
**ایلان ماسک**
ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا، اسپیسایکس و شبکه اجتماعی ایکس، پس از حمایت آشکار از ترامپ در طول انتخابات و کمک مالی بیش از ۲۵۰ میلیارد دلاری به او، در مراسم تحلیف نیز حضور خواهد داشت. علاوه بر این، ماسک قرار است شورای دولتی جدیدی به نام وزارت کارآیی دولت (DOGE) را رهبری کند. انتظار میرود که او در کنار خانواده ترامپ و روسای جمهور سابق آمریکا، جایگاه ویژهای در این مراسم داشته باشد.
**مارک زاکربرگ**
زاکربرگ، مدیرعامل متا، و ترامپ در گذشته روابط پرتنشی داشتند. ترامپ حتی زاکربرگ را به حبس ابد در صورت مداخله در انتخابات ۲۰۲۴ تهدید کرده بود. با این حال، به نظر میرسد که روابط آنها بهبود یافته است. زاکربرگ اخیراً سیاستهای تعدیل محتوا را در پلتفرمهای خود اعمال کرده و متا نیز یک میلیون دلار به صندوق تحلیف ترامپ کمک کرده است. همچنین گزارشها حاکی از آن است که زاکربرگ در روز دوشنبه میزبانی مشترکی برای جشن آغاز به کار ترامپ خواهد داشت.
**جف بزوس**
بنیانگذار آمازون و مالک روزنامه واشنگتنپست نیز حضور خود در مراسم تحلیف ترامپ را تأیید کرده است.
**شو زی جویدن**
با وجود اخبار متعدد درباره ممنوعیت استفاده از پلتفرم TikTok در آمریکا، شو زی جویدن، مدیرعامل TikTok، در مراسم تحلیف ترامپ حضور خواهد داشت. او امیدوار است که با حضور در این مراسم بتواند شرایط را به نفع خود تغییر دهد. طبق گزارش نیویورکتایمز، انتظار میرود که او در جایگاه افتخاری در کنار روسای جمهور سابق آمریکا و اعضای خانواده ترامپ قرار گیرد.
**تیم کوک**
بر اساس گزارش بلومبرگ، تیم کوک، مدیرعامل اپل، نیز در مراسم تحلیف ترامپ حضور خواهد داشت. این در حالی است که در گذشته ترامپ انتقادات زیادی از اپل مطرح کرده بود و از این شرکت خواسته بود تا برای کمک به اجرای قانون، دسترسی به دستگاههای رمزگذاری شده را تسهیل کند. با این حال، مقامات اپل اعلام کردند که ایجاد دسترسی به سیستمعاملشان ممکن است نگرانیهای امنیتی به همراه داشته باشد.
**سام آلتمن**
سام آلتمن، یکی دیگر از چهرههای برجسته دنیای فناوری، یک میلیون دلار به صندوق مراسم تحلیف ترامپ اهدا کرده است. او این مبلغ را به صورت شخصی پرداخت کرده و نه از سوی شرکتش OpenAI. آلتمن در ماه دسامبر اعلام کرده بود که معتقد است ترامپ در زمینه توسعه زیرساختهای هوش مصنوعی عملکرد خوبی خواهد داشت.
**ساندار پیچای**
مدیرعامل آلفابت نیز طبق گزارش رویترز در مراسم تحلیف ترامپ حضور خواهد داشت. شرکت مادر گوگل پیش از این نیز یک میلیون دلار به صندوق تحلیف ترامپ کمک کرده بود. با این حال، گوگل به دلیل سیاستهای تعدیل محتوا مورد انتقاد برخی جمهوریخواهان قرار گرفته و در سیستم قضایی آمریکا نیز دو شکایت علیه این شرکت ثبت شده است.
**دارا خسروشاهی**
دارا خسروشاهی، مدیرعامل ایرانیالاصل اوبر، و شرکتش هر کدام یک میلیون دلار به صندوق تحلیف ترامپ کمک کردهاند. او نیز در این مراسم حضور خواهد داشت. طبق گزارش گاردین، این کمک بزرگترین کمک مالی فردی خسروشاهی در دنیای سیاست است.
**ساتیا نادلا**
هنوز مشخص نیست که آیا ساتیا نادلا، مدیرعامل مایکروسافت، در مراسم تحلیف شرکت خواهد کرد یا خیر. با این حال، مایکروسافت یک میلیون دلار به صندوق تحلیف ترامپ کمک کرده است. نادلا و برد اسمیت، رئیس مایکروسافت، هفته گذشته با ترامپ دیدار کردند تا درباره سیاستهای فناوری و تعهد این شرکت برای سرمایهگذاری ۸۰ میلیارد دلاری در زیرساختهای هوش مصنوعی جهانی با او گفتگو کنند.
**غایب بزرگ مراسم**
بر اساس گزارشها، جنسن هوانگ، مدیرعامل انویدیا، به عنوان بزرگترین سازنده تراشههای جهان، در مراسم تحلیف ترامپ حضور نخواهد داشت. بلومبرگ گزارش داده که هوانگ طبق سنت هرساله برای سال نو قمری به شرق آسیا سفر کرده است. این در حالی است که دولت بایدن صادرات تراشههای آمریکا را به بسیاری از کشورها محدود کرده و انویدیا اخیراً اعلام کرده که این قانون نوآوری و رشد اقتصادی جهانی را تهدید میکند.
مراسم تحلیف ترامپ در شرایطی برگزار میشود که دولت بایدن محدودیتهای قابل توجهی در زمینه صادرات تراشه اعمال کرده است. این موضوع باعث شده تا برخی از شرکتهای فناوری نگرانیهای خود را در این زمینه ابراز کنند.