چچیلیا سالا، خبرنگار ایتالیایی که اخیراً از زندان اوین آزاد شده و به کشورش بازگشته است، در مصاحبه‌ای با نیویورک تایمز اعلام کرد که تا زمانی که جمهوری اسلامی در ایران حکومت می‌کند، دیگر به این کشور سفر نخواهد کرد. این خبرنگار که پیش از اعتراضات سال ۱۴۰۱ به ایران سفر کرده بود، در سال‌های گذشته با رد درخواست‌های ویزای خود مواجه شده بود. او در این باره گفت: «می‌خواستم با چشمان خودم ببینم که چه تغییراتی رخ داده است.»

پس از روی کار آمدن مسعود پزشکیان، که به عنوان چهره‌ای اصلاح‌طلب و معتدل‌تر از ابراهیم رئیسی شناخته می‌شود، همکاران سالا به او پیشنهاد دادند که دولت جدید ممکن است نسبت به خبرنگاران خارجی رفتار بازتری داشته باشد. با این حال، سالا پس از ورود به ایران متوجه شد که شرایط تغییر چندانی نکرده است.

در ۱۹ دسامبر، زمانی که سالا در هتل تهران مشغول آماده‌سازی پادکست روزانه خود بود، مأموران اطلاعات سپاه به سراغ او آمدند و او را بازداشت کردند. به گفته سالا، مأموران او را با چشم‌بند به زندان اوین منتقل کردند و به او گفتند که به دلیل انجام «اقدامات غیرقانونی» در مکان‌های مختلف بازداشت شده است.

سالا از همان ابتدا نگران بود که به عنوان گروگان برای مبادله زندانیان بازداشت شده باشد. او در این باره گفت: «در بازی‌ای گیر افتاده بودم که خیلی بزرگ‌تر از من بود.» او همچنین اشاره کرد که ایتالیا سه روز پیش از بازداشت او، محمد عابدینی نجف‌آبادی، مهندس ایرانی-سوئیسی را به درخواست آمریکا بازداشت کرده بود. عابدینی متهم بود که قطعات پهپادی را به ایران قاچاق کرده است.

در زندان اوین، سالا با شرایط دشواری مواجه شد. او لباس زندان شامل گرمکن خاکستری، پیراهن، شلوار و روسری آبی دریافت کرد و عینکش از او گرفته شد. او گفت که بدون عینک تقریباً نابینا است. سلول او تنها دو پتو داشت و چراغ سلول همیشه روشن بود و خواب او را مختل می‌کرد.

سالا در بازجویی‌ها با چشم‌بند و رو به دیوار می‌نشست. بازجو به زبان انگلیسی روان صحبت می‌کرد و حتی درباره ترجیحات غذایی ایتالیایی‌ها مانند خمیر پیتزای رمی یا ناپلی سؤال می‌پرسید. او گاهی اجازه داشت با خانواده و دوست‌پسرش تماس بگیرد، اما پس از اینکه مادرش درباره وضعیت او با رسانه‌ها صحبت کرد، بازجو به او گفت که به دلیل این اظهارات، مدت بیشتری در بازداشت خواهد ماند.

سالا در نهایت در ۸ ژانویه آزاد شد و به ایتالیا بازگشت. او گفت که ایلان ماسک در آزادی او نقش داشته است. ماسک در شبکه اجتماعی اکس نوشت: «من نقش کوچکی ایفا کردم.»

سالا اکنون مشتاق بازگشت به کار روزنامه‌نگاری است و می‌گوید: «بی‌صبرانه می‌خواهم به روزنامه‌نگاری بازگردم تا داستان دیگران را بازگو کنم.» با این حال، او تأکید کرد که تا زمانی که جمهوری اسلامی در ایران حکومت می‌کند، به این کشور باز نخواهد گشت.

توسط jahankhabari.ir