خالده جرار، یکی از چهره‌های سرشناس فلسطینی، اخیراً در جریان توافق تبادل زندانیان میان اسرائیل و فلسطین آزاد شد. او که از رهبران جبهه مردمی برای آزادی فلسطین (PFLP) محسوب می‌شود، به دلیل فعالیت‌های حقوق بشری و سیاسی خود به عنوان یکی از مشهورترین زندانیان سیاسی فلسطین شناخته می‌شود. جرار در تاریخ ۱۹ ژانویه به عنوان بخشی از مرحله اول این توافق از زندان آزاد شد.

خالده جرار، سیاستمدار برجسته فلسطینی و عضو سابق شورای قانونگذاری فلسطین (PLC)، بارها توسط مقامات اسرائیلی بازداشت شده است. اولین بازداشت او در سال ۲۰۱۵ به اتهام عضویت در یک سازمان ممنوعه که هدف آن آزادی فلسطین عنوان شد، صورت گرفت. او همچنین در مارس ۱۹۸۹ یکی از بزرگ‌ترین راهپیمایی‌های زنان در تاریخ فلسطین را رهبری کرد که در آن بیش از ۵ هزار زن از البیره به رام‌الله حرکت کردند. در جریان این راهپیمایی، جرار و برخی دیگر از شرکت‌کنندگان دستگیر شدند.

جرار بخش عمده‌ای از زندگی خود را به فعالیت‌های حقوق بشری اختصاص داده است. همسر او، غسان جرار، نیز بیش از ۱۰ بار بازداشت شده است. خالده جرار در اجلاس حقوق بشر که در کاخ الیزه فرانسه برگزار شد، به عنوان نماینده فلسطین حضور یافت.

خالده جرار در ۹ فوریه ۱۹۶۳ در شهر نابلس در کرانه باختری به دنیا آمد. او مادر دو فرزند است و مدرک کارشناسی ارشد علوم سیاسی خود را از دانشگاه بیرزیت در شمال رام‌الله دریافت کرده است. از سال ۱۹۹۴ تا ۲۰۰۶، او مدیر بنیاد Addameer بود که به حمایت از زندانیان فلسطینی می‌پردازد. جرار در انتخابات پارلمانی سال ۲۰۰۶ به عنوان عضو شورای قانونگذاری فلسطین انتخاب شد و در دوران عضویت خود ریاست کمیسیون امور زندانیان این مجلس را بر عهده داشت. او همچنین به عضویت کمیته ملی فلسطین برای پیگیری پرونده دادگاه بین‌المللی کیفری (ICC) منصوب شد.

جرار و همسرش سال‌های زیادی را در زندان‌های اسرائیل سپری کرده‌اند. او از اواخر دهه ۱۹۸۰ در حمایت از حقوق فلسطینیان فعال بوده و چندین بار به اتهام وابستگی به یک حزب «غیرقانونی» و فعالیت‌های حمایتی از زندانیان فلسطینی بازداشت شده است. نخستین بازداشت او در ژوئن ۲۰۱۶ اتفاق افتاد و پس از ۱۵ ماه آزاد شد. با این حال، او در تابستان ۲۰۱۷ دوباره دستگیر شد و در فوریه ۲۰۱۹ آزاد گردید. جرار در اکتبر همان سال مجدداً بازداشت شد و پس از دو سال زندان، در سپتامبر ۲۰۲۱ آزاد شد. او در دسامبر ۲۰۲۳ بار دیگر بازداشت شد و تا ۱۹ ژانویه در زندان بود تا اینکه در جریان توافق آتش‌بس آزاد شد.

در جریان مذاکرات آتش‌بس، حماس بر آزادی خالده جرار تأکید داشت. بر اساس گزارش‌ها، جرار در دوران اسارت اخیر خود در سلول انفرادی نگهداری می‌شد. در مقابل آزادی تعدادی از زندانیان فلسطینی، حماس نیز سه اسیر اسرائیلی را آزاد کرد. این توافق سه‌مرحله‌ای شامل تبادل زندانیان و حفظ آرامش بود و هدف آن دستیابی به آتش‌بس دائم و خروج نیروهای اسرائیلی از غزه است. تاکنون اسرائیل ۹۰ زندانی فلسطینی را بر اساس این توافق آزاد کرده است.

در ماه نوامبر، دادگاه بین‌المللی کیفری حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، و یوآو گالانت، وزیر دفاع سابق این کشور، را به اتهام جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت در غزه صادر کرد. اسرائیل همچنین با پرونده‌ای در دیوان بین‌المللی دادگستری به اتهام نسل‌کشی مواجه است.

توسط jahankhabari.ir