پایان درگیریهای اخیر؛
با برقراری آتشبس میان رژیم صهیونیستی، حزبالله لبنان و گروه حماس، این دور از درگیریها به پایان رسید. این رویداد، فارغ از ابعاد سیاسی، نظامی و منطقهای، تأثیرات قابل توجهی بر افکار عمومی داخلی و خارجی بر جای گذاشت. یکی از مهمترین جوامعی که تحت تأثیر این جنگ قرار گرفت، افکار عمومی لبنان بود؛ کشوری که به دلیل شرایط خاص جنگی، با تغییرات و چالشهای عمیقی مواجه شده است.
بر اساس یک نظرسنجی که چند روز پیش از برقراری آتشبس و در تاریخ ۱ و ۲ آذر ۱۴۰۳ توسط گروهی از دانشجویان دانشگاههای لبنان و با همکاری مرکز تحلیل اجتماعی متا از آوارگان منطقه ۵ بیروت انجام شد، ۸۵.۲ درصد از لبنانیها اعلام کردند که در روزهای گذشته احساس غم را تجربه کردهاند. این نظرسنجی که از میان بیش از ۱۰ هزار نفر از آوارگان بیروتی انجام شده، نشان میدهد که احساسات این افراد به شدت تحت تأثیر شرایط سخت جنگی قرار گرفته است. ۸۵.۸ درصد از آوارگان نگرانی شدیدی را تجربه کردهاند، در حالی که غم (۸۵.۲ درصد)، اضطراب (۸۰.۴ درصد) و ترس (۷۰.۳ درصد) نیز از احساسات غالب در میان آنها بوده است. با این حال، ۶۵.۹ درصد از آوارگان به تجربه احساس افتخار اشاره کردهاند، که احتمالاً ناشی از ارتباط آنها با جریان مقاومت و حفظ هویت جمعیشان در برابر فشارهای جنگی است.
در این نظرسنجی، میزان امیدواری آوارگان لبنانی نسبت به پیروزی آتشبس آینده نیز مورد بررسی قرار گرفت. ۵۶ درصد از افراد به پیروزی حزبالله لبنان در نتیجه آتشبس با رژیم صهیونیستی امیدوار بودند، در حالی که تنها ۱۲ درصد انتظار داشتند که اسرائیل به پیروزی برسد و شروط خود را تحمیل کند.
همچنین، در پاسخ به این سؤال که آیا این جنگ را تقابل میان حزبالله و اسرائیل میدانند یا جنگ میان اسرائیل و لبنان، نتایج نشان داد که افرادی که ناامیدتر بودند و تداوم جنگ و پذیرش آتشبس توسط حزبالله همراه با پذیرش شروط اسرائیل را محتملتر میدانستند، بیشتر این جنگ را در چارچوب تقابل حزبالله و اسرائیل و نه کلیت کشور لبنان میدیدند. به ترتیب، ۷۰ درصد از کسانی که به ادامه وضعیت فعلی باور داشتند و ۶۳.۹ درصد از افرادی که پذیرش شروط اسرائیل توسط حزبالله و برقراری آتشبس را محتمل میدانستند، جنگ را صرفاً میان حزبالله و اسرائیل قلمداد کردهاند.
با توجه به این دادهها، میتوان نتیجه گرفت که ۵۶ درصد از آوارگان لبنانی امیدوار به پیروزی حزبالله بودند، در حالی که ۴۴ درصد دیگر دیدگاه ناامیدانهتری نسبت به نتیجه جنگ داشتند. این نظرسنجی در قالب یک گزارش تحلیلی از وضعیت آوارگان لبنانی تهیه شده و به نگرشها و باورهای عمومی آنها نسبت به جنگ با اسرائیل پرداخته است.