بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل بامداد یکشنبه رهسپار واشنگتن شد تا با مقامات ارشد ایالات متحده و دونالد ترامپ، رئیس جمهوری این کشور دیدار کند.
او قبل از سوار شدن به هواپیما با اشاره به این موضوع که این اولین دیدار ترامپ با یک رهبر خارجی از زمان مراسم ادای سوگند است، گفت: «این نشان دهنده عمق اتحاد میان اسرائیل و ایالات متحده است. پیوندی که پیش از این نیز با هدایت رئیس جمهور ترامپ دستاوردهای بزرگی از جمله در چهارچوب توافق ابراهیم، برای اسرائیل و منطقه به همراه داشته است.»
وی افزود: «ما در دیدارهایمان درباره مسائل حیاتی بحث خواهیم کرد از جمله شکست حماس، بازگشت همه گروگانهایمان و مقابله با محور ایران در تمام اشکال آن؛ محوری که نهتنها امنیت اسرائیل بلکه خاورمیانه و کل جهان را تهدید میکند.»
نخست وزیر اسرائیل گفت: «تصمیماتی که ما در طول این جنگ گرفتیم، همراه با قهرمانی سربازان ارتش اسرائیل، خاورمیانه را فرای آنچه تصور میشد متحول کرده است. من معتقدم که از طریق کار فشرده با رئیس جمهور ترامپ، میتوانیم این تغییرات را حتی بیش از این به سمت بهتر شدن پیش ببریم.»
او افزود: «ما این فرصت را داریم که امنیت اسرائیل را تقویت کنیم، صلح را گسترش دهیم و دورانی از رفاه، امنیت و صلح را با گسترش قدرتمان آغاز کنیم. قدرت سربازانمان، تابآوری شهروندانمان، قدرت اسرائیل و ائتلاف تزلزلناپذیر اسرائیل و آمریکا پایه و اساس این دوره جدید خواهد بود.»
این سفر اولین سفر خارجی نتانیاهو از زمان صدور حکم بازداشت توسط دیوان کیفری بینالمللی (ICC) در نوامبر ۲۰۲۴ به دلیل ارتکاب جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت در غزه است.
قرار است آقای نتانیاهو در دوران حضورش در ایالات متحده در «خانه بلر» اقامت داشته باشد که مهمانخانه رسمی رئیسجمهوری آمریکا محسوب میشود و پذیرایی از او در این مکان، یک هدیه مهم از سوی ترامپ به نتانیاهو است.
آقای نتانیاهو در جریان این سفر علاوه بر گفتگو با دونالد ترامپ، چند دیدار کلیدی با دیگر مقامات ارشد ایالات متحده خواهد داشت؛ از جمله با وزیر خارجه، وزیر دفاع، مشاور امنیت ملی و اعضای ارشد کنگره ایالات متحده.
آیا «جهنم» به پا خواهد شد؟
دیدار نتانیاهو با ترامپ برای روز سهشنبه ۴ فوریه برنامهریزی شده است که مهمترین دیدار این سفر خواهد بود. بنا بر گزارش رسانههای اسرائیلی، نتانیاهو تلاش دارد در جریان این گفتگو ترامپ را متقاعد کند «جهنمی» را که وعده داده بود برای تضمین مرحله دوم توافق عملی کند.
اگرچه مقاماتی که با استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ در امور خاورمیانه صحبت کردند، معتقدند که آقای ترامپ همچنان میخواهد که توافق تداوم یابد، اما نتانیاهو اصرار دارد که ترامپ باید وعدهاش درباره «جهنم» را عملی کند تا هم توافق بهتری با فلسطینیها در دومین مرحله مذاکرات حاصل شود و هم دیگر حماس در قدرت باقی نماند.
حماس که پس از برقراری آتشبس در ماه گذشته به سرعت کنترل خود را بر غزه تثبیت کرده، گفته است گروگانهایی را که قرار است در مرحله دوم آزاد شوند، بدون پایان جنگ و خروج کامل نیروهای اسرائیلی از این باریکه آزاد نخواهد کرد.
نتانیاهو نیز که تحت فشار فزایندهای از سوی شرکای راست افراطی حکومتش برای از سرگیری جنگ پس از پایان مرحله اول است، میگوید اسرائیل همچنان متعهد به «پیروزی بر حماس» و بازگرداندن همه گروگانهایی است که در اکتبر سال جاری میلادی اسیر شدند.
ایران و گسترش روابط دیپلماتیک با کشورهای عربی
ایران و عادی سازی روابط اسرائیل با عربستان سعودی از دیگر موضوعات مورد بحث میان دو رهبر خواهد بود.
گمان میرود آقای ترامپ که در اولین دوره ریاست جمهوری خود میانجیگری توافقات عادی سازی روابط میان اسرائیل و چهار کشور عربی را بر عهده داشت، به دنبال توافقی گستردهتر میان اسرائیل با عربستان سعودی نیز باشد.
اما پادشاهی سعودی میگوید تنها در صورتی با چنین توافقی موافقت خواهد کرد که جنگ پایان یابد و راه حلی مطمئن برای تشکیل یک کشور فلسطینی در غزه، کرانه باختری و بیتالمقدس شرقی ارائه شود.
دولت نتانیاهو مخالف تشکیل کشور فلسطین است و متحدان راست افراطی دولتش نیز تهدید کردند که در صورت عدم ازسرگیری جنگ در ماه آینده، ائتلاف دولتی را ترک خواهند کرد. این امر احتمال برگزاری انتخابات زودهنگام را افزایش میدهد که ممکن است منجر به پایان قدرت نتانیاهو شود.
نتیاهو روز یکشنبه پیش از آغاز این سفر، با اشاره به ائتلاف ایران با گروههای شبهنظامی در سراسر جهان گفت که برای «مقابله با محور ترور ایران در همه اجزای آن» نیز رایزنی خواهد کرد.
هنوز روشن نیست که آیا ترامپ در موضوع حمله به ایران با نتانیاهو هم عقیده خواهد شد یا به او خواهد گفت که رویکرد دیپلماتیکتری اتخاذ کند؛ پاسخ را تا چند روز دیگر خواهیم دانست.
source