روایت سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس از اظهارات عراقچی
ابراهیم رضایی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، در تشریح جلسه عصر روز دوشنبه این کمیسیون اعلام کرد که در ابتدای جلسه، بحثهایی پیرامون موضوع FATF مطرح شد. سپس، لایحه حمایت از ایرانیان خارج از کشور مورد بررسی قرار گرفت و بخشهایی از آن به تصویب رسید.
رضایی با اشاره به حضور عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، در این جلسه گفت که وی گزارشی از تحولات حوزه سیاست خارجی ارائه کرد. این گزارش شامل سفرهای اخیر وزیر به قطر و افغانستان، حضور محمدجواد ظریف در اجلاس داووس، وضعیت مقاومت در فلسطین و لبنان، تحولات سوریه، روابط با آلمان، مذاکرات هستهای و موضوعات مرتبط با دیپلماسی اقتصادی بود. عراقچی همچنین به سوالات اعضای کمیسیون پاسخ داد.
رضایی در ادامه توضیح داد که وزیر امور خارجه درباره سفر اخیر ظریف به سوئیس اظهار کرد که داووس یک مجموعه غیردولتی است که شخصیتهای سیاسی و اقتصادی به آن دعوت میشوند. وی تاکید کرد که حضور در این اجلاس لزوماً مختص وزرای خارجه نیست و ظریف نیز به اعتبار شخصی خود دعوت شده بود. وزارت خارجه نیز با این سفر مخالفتی نداشت، چرا که حضور در داووس امری رایج است.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی همچنین اشاره کرد که اعضای کمیسیون بر حفظ مرجعیت وزارت خارجه در حوزه سیاست خارجی تاکید داشتند. عراقچی نیز اعلام کرد که هیچ تغییری در مرجعیت وزارت خارجه در حوزه دیپلماسی رخ نداده است.
رضایی افزود که وزیر امور خارجه درباره مصاحبه اخیر ظریف با یک رسانه آمریکایی گفت که این موضوع باید توسط خود ظریف پاسخ داده شود. وی همچنین گزارشی از سفر اخیرش به قطر و دیدار با مقامات قطری و سران مقاومت ارائه داد و از مقاومت فلسطین تجلیل کرد. عراقچی تاکید کرد که رژیم صهیونیستی قصد نابودی حماس را داشت، اما مقاومت فلسطین باعث شد تا رژیم مجبور به مذاکره و آزادی اسرا شود.
در ادامه، رضایی به توضیحات عراقچی درباره وضعیت لبنان و حزبالله اشاره کرد و گفت که حزبالله در حال حاضر در مرحله بازسازی قرار دارد. وزیر امور خارجه همچنین تحولات سوریه را بررسی کرد و گزارشی از رخدادهای اخیر این کشور ارائه داد.
رضایی در بخش دیگری از صحبتهایش به سفر اخیر عراقچی به افغانستان اشاره کرد و گفت که در این سفر موضوعاتی مانند آب، مهاجران، امنیت مرزها، امنیت شیعیان، مواد مخدر، زبان فارسی، فعالیت داعش و تجارت بین ایران و افغانستان مورد بحث قرار گرفت. یکی از توافقات مهم این سفر، بازگشت مهاجران افغانستانی به کشورشان با برنامهریزی مشخص بود.
وزیر امور خارجه همچنین تاکید کرد که موضوع آب باید به یک موضوع همکاری بین ایران و افغانستان تبدیل شود. وی از همراهی هیئت تجاری در این سفر خبر داد و گفت که در جلسهای با اتاق بازرگانی افغانستان، حجم مبادلات تجاری بین دو کشور بررسی شد.
رضایی در ادامه به اظهارات عراقچی درباره مذاکرات با آمریکا اشاره کرد و گفت که وزیر امور خارجه تاکید کرد هیچ تصمیمی برای مذاکره با آمریکا وجود ندارد و این موضوع در دستور کار دولت و وزارت خارجه نیست. وی همچنین اعلام کرد که هیچ درخواستی برای مذاکره با آمریکا ارائه نشده و به مقاماتی که در این زمینه صحبت میکنند، تذکر داده شده است.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی همچنین به شایعه ملاقات نماینده ایران در سازمان ملل با ایلان ماسک اشاره کرد و گفت که عراقچی این شایعه را کاملاً رد کرد و تاکید کرد که چنین ملاقاتی انجام نشده است.
رضایی در پایان به توضیحات عراقچی درباره روابط با روسیه و چین اشاره کرد و گفت که روابط ایران با روسیه راهبردی است و اخیراً موافقتنامه جامع راهبردی بین دو کشور امضا شده است. وی همچنین به عضویت ناظر ایران در اوراسیا اشاره کرد که بر اساس آن تعرفه ۹ هزار قلم کالا صفر خواهد شد.
وزیر امور خارجه همچنین درباره لایروبی اروندرود توضیح داد و گفت که توافق شده است تا لایروبی دهانه اروند انجام شود و طرح آن تا پایان سال ارائه خواهد شد. انتظار میرود عملیات لایروبی از سال آینده آغاز شود.
رضایی در پایان گفت که اعضای کمیسیون از مواضع ظریف در داووس و دخالت وی در سیاست خارجی انتقاد کردند. همچنین بر اهمیت روابط با شرق، تقویت جبهه مقاومت و انتخاب سفرای کارآمد تاکید شد. رئیس کمیسیون نیز تاکید کرد که انتخاب سفرا باید بر اساس شایستهسالاری باشد و نه بر اساس گرایشهای حزبی یا سیاسی.