به گزارش گروه سیاسی دفاع پرس، آیت الله محسن قمی معاون بینالملل دفتر مقام معظم رهبری روز سهشنبه در چهارمین مجمع عمومی شبکه دانشگاههای مجازی جهان اسلام (سینوو) که به میزبانی دانشگاه پیام نور در حال برگزاری است، اظهار داشت: امروز آپارتاید علمی و فناوری، تاثیر زیادی ندارد و نمونهاش همین است که کشورهایی مثل جمهوری اسلامی که ۴۰ سال است مورد تحریم ظالمانه از جمله تحریمهای علمی و فناوری قرار گرفتهاند رشد در زمینههای مختلف را تجربه میکند.
وی افزود: ما میتوانیم با تکیه بر امکاناتی که در اختیار داریم به سمت تهیه نقشه جامع علمی و فناوری کشورهای اسلامی قدم برداریم.
عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: آنچه که در مورد تفرقه جهان اسلام گفته میشود بخشی از توطئه دشمنان است برای اینکه مسلمانان را ناامید کنند. امروز جهان اسلام در سایه وحدت و همگرایی بسیار خوبی قرار دارد البته تا وضع مطلوب فاصله فراوان داریم ولی جوانان، دانشگاهها، علما و مراکز اسلامی ما اهداف مشترکی را در مسیر اهداف مشترک تعریف کردهاند.
آیت الله قمی گفت: پرسش اول من این است که ما برای اینکه بتوانیم خود را به تمدن اسلامی برسانیم این جمع نخبه و دانشگاهی چه تاثیری میتواند داشته باشد و پرسش دوم این است که گرچه در جهان اسلام برخی از کشورهای اسلامی در مسائل علم و فناوری رشد شتابانی دارند و توانستهاند به مرزهای دانش نزدیک شوند، اما با توجه به اینکه ما نیازمندیم علوم را بر اساس فرهنگ اسلامی بازسازی کنیم چه اقدامی میتوان داشت؟
معاون بینالملل دفتر مقام معظم رهبری اظهار داشت: نکته اول اینکه همگان معترف هستیم در جهانی زندگی میکنیم که شرایط مختلف سیاسی، علمی، فناوری، اقتصادی و فرهنگی به سرعت در حال تحول و دگرگونی است و جهان امروز ما حالت ژلهای داشته و استقراری ندارد و شرایط برای پیدایش تمدنهای جدید در عرصه بینالملل به خوبی فراهم شده است.
وی ادامه داد: امروز باید علم فناوری رشد کرده باشد تا بتواند تمدنی را ایجاد کند. جهان اسلام زمینههای خوبی برای رشد و علم و فناوری در اختیار دارد که میتواند بشارتدهنده زمینه پیدایش تمدن جدید اسلامی که کاملاً فراهم است، باشد.
آیت الله قمی با طرح این پرسش که سینوو چه نقشی در تمدن اسلامی جدید ایفا میکند، بیان داشت: در دورههای قبل، ابتدا یک تمدن شکل میگرفت و در سایه آن تمدن، علم و فناوری رشد میکرد همانطور که ما در دوران قرون اولیه جهان اسلام در سایه پیدایش تمدن اسلامی بیت الحکمهها (کتابخانه و مرکز علمی که از ۷۶۲ تا ۱۲۵۸ میلادی به مدت پنج قرن مرکز تجمع دانشمندان از سراسر جهان بود) داشتیم که کاملا علم و فناوری در خدمت جهان اسلام بود و امروز هم تمام محققان و پژوهشگران به ارزش آن دوره تاریخی در رشد علم و فناوری در جهان بشریت از جمله در جهان غرب معترف هستند، اما شرایط در دوران کنونی متفاوت است.
عضو جامعه روحانیت مبارز با تاکید بر اینکه امروز باید علم و فناوری رشد کرده باشد تا بتواند تمدنی ایجاد کند و هیچ جامعهای نمیتواند بدون بهره گیری از علم و فناوری مدعی ایجاد تمدنی باشد، تصریح کرد: جهان اسلام زمینههای بسیار خوبی برای رشد علم و فناوری در اختیار دارد که میتواند بشارت دهنده این باشد که زمینه پیدایش تمدن جدید اسلامی کاملاً فراهم است.
آیت الله قمی معتقد است که ما در تمدن اسلامی به ارزش محوری علم و دانش کاملاً واقف هستیم و رشد پر شتاب علم و فناوری را در جهان اسلام و در میان در کشورهای مختلف دیده میشود و شاهد هستیم که محققان جهان اسلام به عرصه فناوریهای نوین قدم گذاشتهاند و در مرز دانش حرکت میکنند.
وی افزود: ما شاهد این هستیم که جوانانی در جهان اسلام از تحصیلات عالیه برخوردارند و با تکیه بر رشد هویت گرایی و بیداری اسلامی ذخیره بسیار گرانقیمتی را در خدمت جهان اسلام قرار دادهاند و به هویت اسلامی افتخار میکنند. همچنین شاهد رشد نشریات علمی پژوهشی در جهان اسلام، همکاریهای علمی و حضور موسسات بزرگ علمی و تحقیقاتی در جهان اسلام هستیم.
وی با تاکید بر اینکه در این زمینه میتوان اقداماتی انجام داد، ادامه داد: طبق آخرین نظریات جامعهشناسی معرفت و نظریههای جدید فلسفه، علم فرهنگ هر جامعهای با علم آن جامعه رابطه دینامیک نه صرفاً مکانیکی دارد و فرهنگ آن جامعه در تار و پود علم تأثیرگذار است به ویژه در علوم انسانی.
عضو مجلس خبرگان رهبری بیان داشت: علمی میتواند ما را به حیات طیبه برساند که خود زنده باشد چرا که علم مصلح شده، مرده است ما شاهد هستیم جدیدترین فناوریهای روز در قرن بیست و یکم توسط آمریکا و اسرائیل در خدمت نسلکشی جنایت علیه بشریت، کودککشی، تخریب زیرساختها در غزه و کرانه باختری و جنوب لبنان و سوریه و سایر جاها قرار گرفته است که این فناوریهای نوین نمیتوانند در خدمت عدالت باشند.
آیت الله قمی افزود: مقام معظم رهبری همیشه تاکید دارند علم باید در خدمت عدالت قرار بگیرد این یعنی که ما باید دست به دست هم داده و افقگشایی کنیم، زیرا صرفاً رسیدن به مرز علم کافی نیست و باید افقهای جدیدی را هم در علوم مختلف به روی بشریت بگشاییم و این رسالت ما و شماست که اینجا گرد هم آمدهایم.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد آنچه که در مسیر علم و فناوری در این ۴۵ سال گذشته به دست آورده است با دوستان خود در جهان اسلام و مستضعفان به اشتراک بگذارد و ما باید در مسیر امتسازی قدم برداریم.
انتهای پیام/ 231
source