وزارت امور خارجه عربستان سعودی روز یکشنبه ۹ فوریه در بیانیهای مخالفت قاطع خود را با اظهارات تازه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در خصوص کوچاندن فلسطینیان از سرزمینشان اعلام کرد.
این در حالیست که مقامات اسرائیلی پیشتر پیشنهاد ایجاد یک کشور فلسطینی در خاک عربستان سعودی را مطرح کرده بودند.
این پیشنهاد اما بنا به گزارش رویترز پاسخی توام با مزاح و شوخی از سوی نتانیاهو به اشتباه مجری یک شبکه تلویزیونی حامی دولت اسرائیل موسوم با کانال۱۴ در طرح سوالی از وی بوده است.
نخست وزیر اسرائيل در پاسخ به مجری که به اشتباه به جای «دولت فلسطینی» عبارت «دولت سعودی» را به زبان آورد، دست به مزاح زده بود و مجری نیز بلافاصله اشتباه خود را تصحیح کرد.
با این حال، در بیانیه عربستان سعودی به رغم آنکه از نتانیاهو نام برده شده، اما اشارهای مستقیم به سخنان او درباره ایجاد کشور فلسطینی در خاک عربستان نشده است.
مصر و اردن نیز چنین پیشنهادی از سوی اسرائیل را به شدت محکوم کردند؛ قاهره با لحنی تند به این ایده انتقاد کرد و آنرا «نقض آشکار حاکمیت عربستان» دانست.
وزارت خارجه مصر همچنین با «خط قرمز» خواندن امنیت کشور عربستان، پیشنهاد مطرح شدن در خصوص کوچاندن فلسطینیها به این کشور را اظهاراتی «غیرمسئولانه» توصیف کرده باید به شدت از سوی جامعه بینالمللی محکوم شود.
در بیانیه وزارت خارجه مصر همچنین طرح چنین «اظهارات واهی و بیاساسی»، تحریکآمیز و تعرض آشکار به حاکمیت سعودی و نیز نقض صریح قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل قلمداد شده است.
عربستان سعودی نیز در واکنش به این مواضع اعلام کرد که از محکومیت اظهارات نتانیاهو توسط کشورهای «برادر» قدردانی میکند.
در این بیانیه آمده است: «این ذهنیت اشغالگر و افراطی، از درک معنای سرزمین فلسطین برای برادران فلسطینی و پیوند تاریخی عمیق، آگاهانه و قانونی آنها با این سرزمین عاجز است.»
پیشنهاد جنجالی ترامپ درباره غزه و واکنشهای بینالمللی
بحثها درباره سرنوشت فلسطینیها در غزه پس از پیشنهاد شوکآور و جنجالی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده در خصوص کوچ دادن ساکنان این بخش محاصره شده از سرزمینهای فلسطینی به دیگر کشورها بالا گرفت.
آقای ترامپ پیشنهاد تحویل نوار غزه از اسرائیل توسط ایالات متحده را مطرح کرده و خواستار آن شده است که این منطقه را پس از اسکان فلسطینیها دیگر کشورها، به «بهشت گردشگری خاورمیانه تبدیل کند.
کشورهای عربی اظهارات ترامپ را که در خلال آتشبسی شکننده در جنگ غزه مطرح شده، به شدت محکوم کردهاند.
رئیس جمهوری آمریکا همچنین گفته بود که عربستان سعودی ایجاد یک کشور فلسطینی را بهعنوان پیش شرطی برای عادیسازی روابط با اسرائیل مطرح نکرده است.
این در حالیست که ریاض ضمن رد این اظهارات تاکید کرده است که بدون ایجاد یک کشور فلسطینی، روابط خود را با اسرائیل عادی نخواهد کرد.
به گفته مقامات غزه، جنگ در این بخش محاصره شده از سرزمینهای فلسطینی جان دست کم، ۴۷ هزار نفر از نزدیک به ۲ میلیون فلسطینی ساکن در این منطقه را گرفته است.
اسرائیل عملیات نظامی خود را پس از حمله گروههای شبهنظامی مسلح تحت رهبری حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز کرد، حملهای که بنا به آمارهای ارائه شده از سوی اسرائیل، منجر به کشته شدن حدود هزار و دویست نفر و به گروگان گرفته شدن بیش از ۲۵۰ نفر شد.
پیشنهاد جنجالی ترامپ و واکنشهای بینالمللی به آن، نشاندهنده پیچیدگی و حساسیت موضوع غزه و تلاشهای بینالمللی برای یافتن راهحلی پایدار برای این بحران طولانیمدت است.
ایران طرح ترامپ را محکوم کرد و خواستار نشست فوری سازمان همکاری اسلامی شد
وزیر امور خارجه ایران در تماسی تلفنی با بدر عبدالعاطی، همتای مصری خود که بنا به گزارش رسانههای داخلی به بررسی تحولات منطقه بهویژه وضعیت فلسطین و غزه و روابط دوجانبه اختصاص داشت، طرح کوچ دادن فلسطینیها از غزه را محکوم کرد و خواستار نشست فوری سازمان همکاری اسلامی شد.
عباس عراقچی در این خصوص ضمن تقدیر از موضع مصر در حمایت از حقوق مشروع مردم فلسطین، طرح پیشنهادی دونالد ترامپ برای کوچاندن اجباری مردم فلسطین از غزه را به شدت محکوم کرد و آنرا در راستای «توطئه امحای استعمارگونه فلسطین و تهدیدی جدی برای ثبات و امنیت منطقه» خواند.
وزیر امور خارجه ایران در خصوص بر ضرورت اتخاذ موضعی منسجم و قاطع از سوی کشورهای اسلامی تاکید کرد.
یورونیوز فارسی را در ایکس دنبال کنید
source