نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز سه‌شنبه، ۱۶ بهمن ماه، به طرح سوال خود از وزیر جهاد کشاورزی پرداخت و موضوع واردات برنج، چای و ابریشم را مورد بررسی قرار داد. وی با اشاره به تغییر کاربری زمین‌های کشاورزی، یکی از دلایل اصلی نیاز به واردات این محصولات را تغییر کاربری زمین‌ها عنوان کرد و تاکید نمود که راه حل تنظیم بازار، واردات نیست.

مهرداد لاهوتی در ادامه صحبت‌های خود به وضعیت نامناسب کشاورزی کشور اشاره کرد و گفت: در حال حاضر مدیریت صحیحی در برخی بخش‌ها وجود ندارد. به عنوان مثال، در مورد سیب‌زمینی، کشور ما سالانه ۵.۲ میلیون تن تولید داشت که ۴ میلیون تن آن برای تامین نیاز داخلی و ۱.۲ میلیون تن برای صادرات استفاده می‌شد. اما اکنون به جایی رسیده‌ایم که مجبور به واردات سیب‌زمینی هستیم.

وی همچنین به مشکلات مدیریتی در بخش گوشت اشاره کرد و افزود: بر اساس گزارش‌های گمرک، حدود ۵۵۰ لاشه گوسفند فاسد از طریق گمرک بندرعباس وارد کشور شده و در حال بررسی است. اگر در توزیع کود نیز دقت لازم صورت نگیرد، ممکن است مجبور به واردات گندم شویم. در مورد برنج نیز، پلیس اقتصادی گزارش داده که ۶۰ هزار تن برنج تقلبی وارد کشور شده که در شعبه ۹ دادیاری بندرعباس در حال رسیدگی است.

لاهوتی با اشاره به اختلاف قیمت ۳۰۰ دلاری هر تن برنج وارداتی با برنج تولید داخل، پرسید: آیا راه حل تنظیم بازار و تامین نیاز مردم، واردات برنج تقلبی است؟ وی افزود: ممکن است وزیر پاسخ دهد که هنوز پول این برنج‌ها پرداخت نشده است، اما طرف خارجی ضمانت‌نامه گرفته و پول آن را وصول خواهد کرد. متاسفانه در این شرایط نابسامان ارزی، حدود یک میلیارد و ۳۰۰ هزار دلار از سرمایه کشور صرف این واردات می‌شود. این پول می‌توانست به تعاونی‌های روستایی داده شود تا برنج را از کشاورزان خریداری کرده و با قیمت مناسب در بازار توزیع کنند.

نماینده لنگرود تاکید کرد که راه حل تنظیم بازار، واردات نیست. وی به تولید نخ ابریشم اشاره کرد و گفت: زمانی ما هزار تن نخ ابریشم تولید می‌کردیم که البته این تولید تنها مختص به استان گیلان نبود، بلکه در اصفهان، خراسان، گلستان، آذربایجان و دیگر استان‌ها نیز انجام می‌شد. اگر این تولید در دست چینی‌ها بود، آن را به ۱۰ هزار تن می‌رساندند. ما باید امروز از صادرکنندگان اصلی ابریشم می‌بودیم، اما متاسفانه تعرفه واردات ابریشم از ۲۰۰ درصد به ۲۶ درصد کاهش یافته است. یعنی ابریشمی که خودمان توان تولید آن را داریم، با تعرفه تقریبا صفر وارد کشور می‌شود.

لاهوتی در پایان به تغییر کاربری زمین‌های کشاورزی اشاره کرد و گفت: ۴ هزار هکتار از ۱۳ هزار هکتار باغات توت کشور، ۴ تا ۵ هزار هکتار از زمین‌های برنج و ۳ هزار هکتار از باغات چای تغییر کاربری داده شده است. کشاورزی که زمین خود را مانند فرزندش می‌داند، انتظار کمک از دولت ندارد، تنها خواسته او این است که اجازه ندهند افراد صاحب نفوذ در دستگاه‌های دولتی مانع کار آن‌ها شوند. وی تاکید کرد که نباید منافع ملی را به خاطر تامین نظر این افراد، به خطر انداخت.

وی پس از شنیدن پاسخ‌های وزیر جهاد کشاورزی، اظهار داشت: صحبت من این نبود که بازار را مدیریت نکرده‌اید، بلکه مدیریت فعلی اشتباه است. به عنوان مثال، در مورد گوشت، تاکنون یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تن گوشت وارد کشور کرده‌اید، در حالی که یک و نیم میلیون رأس دام آماده کشتار در کشور وجود دارد. این پول می‌توانست به تولیدکنندگان داخلی گوشت کمک کند.

لاهوتی در ادامه به موضوع برنج اشاره کرد و گفت: ما نمی‌گوییم که برنج مورد نیاز کشور را وارد نکنید، بلکه تاکید داریم که برنج آلوده وارد نکنید. در مورد واردات ۶۰ هزار تن برنج آلوده که در شعبات بندرعباس در حال بررسی است، اختلاط آن در کمیسیون کشاورزی مجلس محرز شده و یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار از سرمایه کشور به جیب عده‌ای مفت‌خور رفته است.

وی همچنین به ماجرای چای دبش اشاره کرد و گفت: ما انتظار داشتیم که با توجه به آگاهی از جنایت چای دبش، بازار را به گونه‌ای مدیریت کنید که دیگر نیازی به واردات چای نباشد. اما در دوره مدیریت شما، حدود ۴۱ هزار تن چای دیگر وارد کشور شده است که این ظلم به کشاورزان است.

لاهوتی در پایان تاکید کرد: اگر وزیر جهاد کشاورزی بپذیرد و از پشت تریبون اعلام کند که اشتباهات گذشته را جبران خواهد کرد، من قانع می‌شوم و به وی فرصت می‌دهم.

توسط jahankhabari.ir