ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین روز سهشنبه ۱۸ فوریه از مذاکرات آمریکا و روسیه بدون کییف انتقاد کرد و گفت که هرگونه مذاکره برای پایان دادن به جنگ اوکراین باید «عادلانه» باشد و «کشورهای اروپایی از جمله ترکیه» را نیز شامل شود.
آقای زلنسکی این سخن را در حالی مطرح کرد که آمریکا و روسیه در گفتوگوی ۴ ساعته وزرای خارجه دو کشور در ریاض توافق کردند که هیاتهای عالیرتبهای را تعیین کنند تا مسیر پایان دادن به جنگ اوکراین را آغاز کنند.
رئیس جمهوری اوکراین که یک سفر منطقهای را آغاز کرده است پس از امارات عربی متحده به ترکیه رفت و انتقاد خود از مذاکرات آمریکا و روسیه در ریاض را پس از دیدار ۳ ساعته با همتای ترکیهای خود بیان کرد.
آقای زلنسکی در نشست خبری خود با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه گفت که اوکراین و اروپا که اتحادیه اروپا، ترکیه و بریتانیا را نیز شامل میشود باید در مذاکرات و دریافت تضمینهای امنیتی لازم از آمریکا برای منطقه خود نقش داشته باشند.
رئیس جمهوری اوکراین در این نشست خبری بار دیگر تأکید کرد که کییف نمیخواهد توافق صلح بدون دخالت اوکراین شکل بگیرد. آقای زلنسکی در ادامه گفت که از او برای شرکت در نشست ریاض دعوت نشده است.
رئیس جمهوری اوکراین که قرار بود در ادامه تور منطقهای خود، روز چهارشنبه به عربستان سعودی برود، با لغو این سفر، انجام آن را به ۱۰ مارس موکول کرد.
بازنگری دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در سیاستهای این کشور در قبال روسیه این نگرانی را ایجاد کرده که واشنگتن ممکن است اوکراین را برای پذیرش یک توافق که بر اساس شرایط مسکو تدوین میشود، مجبور کند.
زمانیکه اولین گفتوگوی رو در روی دو مقام ارشد آمریکا و روسیه پس از حمله نظامی روسیه به اوکراین در ریاض بدون حضور نمایندهای از کییف یا بروکسل برگزار شد، این نگرانی را تشدید کرد.
آقای اردوغان که در کنار همتای اوکراینی خود ایستاده بود، ترکیه را میزبان مناسبی برای هرگونه گفتوگو درباره پایان دادن به جنگ اوکراین دانست.
ترکیه حدود یک ماه پس از آغاز حمله نظامی روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، وزرای خارجه اوکراین و روسیه را در آنتالیا گردهم آورد و سپس مذاکرات صلح استانبول را برگزار کرد، تلاشی که به نتیجه نرسید.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
آقای اردوغان در نشست خبری مشترک با همتای اوکراینی خود گفت ترکیه میزبان فوقالعادهای برای مذاکرات احتمالی میان روسیه، اوکراین و آمریکا است.
این سومین سفر آقای زلنسکی به ترکیه از زمان حمله نظامی روسیه به اوکراین است. او پیش از این در سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ به ترکیه سفر کرده بود.
ترکیه بهعنوان عضوی از ناتو، تلاش کرده است تا روابط خوب خود را با روسیه و اوکراین حفظ کند. آنکارا از یک طرف به اوکراین پهپاد ارسال کرده، و از طرف دیگر از تحریمهای کشورهای غربی علیه روسیه تبعیت نکرده است.
ترکیه همچنین در کنار عربستان سعودی و امارات عربی متحده نقش مهمی در میانجیگری میان روسیه و اوکراین برای تبادل چندین زندانی ایفا کرده است.
source