به گزارش خبرنگار ایکنا، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در نشست خبری با اصحاب رسانه که صبح امروز، دوشنبه ۲۹ بهمن برگزار شد، با قدردانی از ملت ایران به خاطر مشارکت خیرهکننده در راهپیمایی ۲۲ بهمن اظهار کرد: آقای عراقچی امروز در عمان به منظور مشارکت در اجلاس بینالمللی حضور دارند و همچنین امروز وزیر خارجه سودان به تهران سفر کردند و از سوی دیگر امروز اجلاس خزر را در تهران خواهیم داشت.
وی در پاسخ به پرسشی پیرامون تأکید عراقچی در اجلاس اقیانوس هند بر همکاریهای منطقهای گفت: این اجلاس بسیار مهم بود. این اجلاس هشتمین دورهای بود که برگزار میشد و راهکارهایی برای توسعه تعاملات با کشورهای حاشیه اقیانوس هند محسوب میشود. ما پنج هزار کیلومتر خط ساحلی با این اقیانوس داریم و نقش مهمی در توسعه کشور دارد. همچنین طی سالهای گذشته تأکیدات بسیاری بر توسعه مکران شده که توسعهخطوط ریلی و مواصلاتی یکی از آنهاست و به همین منظور نیازمند سرمایهگذاری خارجی هستیم. از هر فرصتی برای تقویت امنیت منطقهای و همکاریهای اقتصادی استفاده میکنیم. بدون وجود امنیت امکان توسعه پایدار وجود نخواهد داشت. آقای عراقچی در حاشیه این نشست گفتوگوهای خوبی با همتایان خود داشت و امیدواریم که این گام توسعه روابط با کشورهای منطقه را رقم بزند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره گفتوگوهای تلفنی عراقچی با همتای لبنانی و محدودیتهای پروازی ایران به سمت بیروت و سطح حضور مقامات ایرانی در مراسم تشییع پیکر شهید سید حسن نصرالله اظهار کرد: حتماً مقامات ایران برای تشییع پیکر شهید سید حسن نصرالله در سطح بالا شرکت خواهند داشت و این مراسم برای ما مهم است. آقای عراقچی در این گفتوگو بر توسعه روابط تأکید داشت و به سوابق تاریخی روابط دو کشور اشاره کرده و اینکه برخی کشورها خواستار روابط دوستانه ما لبنان نیستند و به همین منظور گفتوگوها ادامه دارد.
بقایی درباره روابط ایران و سوریه افزود: موضع ما بدون تغییر است و همیشه گفتهایم سرنوشت سوریه باید توسط مردم خودش و بدون دخالتهای خارجی تعیین شود. همچنین گفتهایم که تروریسم و افراطگرایی به نفع منطقه نیست. ما رفتار و گفتار طرف سوری را رصد میکنیم و براساس رفتار آنها عمل خواهیم کرد و گام خواهیم برداشت.
وی با اشاره به روابط ایران و عراق اظهار کرد: روابط ایران و عراق تاریخی است و از هر فرصتی برای توسعه روابط با کشورهای همسایه استفاده خواهیم کرد و اجازه نمیدهیم دیگران در این روابط دخالت کنند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسشی پیرامون میانجیگری عربستان در مذاکرات میان ایران و آمریکا اظهار کرد: این گمانهزنی است و ما هم فقط از رسانهها این را شنیدهایم.
بقایی درباره اقدامات ایران پیرامون قتل دو شهروند ایرانی در فرانسه گفت: پیگیر موضوع هستیم و انتظار داریم که دولت فرانسه درباره دلایل و انگیزه ضارب اطلاعات کافی را در اختیار ما قرار دهد. چیزی که ما شنیدیم کماکان موضوع در دست بررسی است و کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در حال پیگیری است.
وی درباره وضعیت مذاکرات هستهای گفت: همانطور که بارها اشاره کردهایم ما خواستار مذاکرات هدفمند و براساس احترام متقابل هستیم و طرف مقابل باید منافع ما را در نظر بگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به گفتوگوهای ایران و روسیه در مسئله مذاکرات هستهای اظهار کرد: گفتوگوهای ما با روسیه پیرامون موضوعات هستهای در جریان است. این کشور یکی از کشورهای طرف برجام است.
بقایی درباره مذاکرات ایران و سه کشور اروپایی گفت: مقامات وزارت خارجه در حال رایزنی و هماهنگی با سه کشور اروپایی هستند و اگر تاریخ جدیدی اعلام شود آن را اطلاع خواهیم داد.
وی درباره تهدیدات اخیر ترامپ علیه بریکس گفت: شکلگیری نهادهای بینالمللی و سازمانهای چندجانبه براساس ارزیابی دقیق کشورهای تأسیسکننده آن نهاد صورت میگیرد لذا قرار نیست سازمان و نهادی با قوت و استحکام بریکس که سالهای سال منافع اعضای خودش را تأمین کرده بهخاطر تحولات و فراز و فرودهای بینالمللی تضعیف شود. قطعاً بریکس به خاطر اهمیت چندجانبهگرایی به مسیر خودش ادامه میدهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مذاکرات صلح میان اوکراین و روسیه و رویکرد ایران به این مذاکرات اظهار کرد: ما از هر تحول و ابتکار مثبتی که منجر به توقف جنگ، کشتار و تخریب کشورها شود حمایت میکنیم و امیدواریم این منازعه هرچه زودتر تمام شود. جمهوری اسلامی ایران با چشم باز تحولات را رصد میکند و آنچه را که به نفع ملت ایران است، اتخاذ میکند. اختلافات دو سوی آتلانتیک مربوط به خودشان است و باید اینها اختلافاتشان را حل کنند. امیدواریم برخی اقدامات بازیگران به تضعیف سازمانهای بینالمللی منجر نشود.
وی در پاسخ به پرسشی پیرامون تهدیدات اخیر نتانیاهو علیه ایران که گفته بود ایران تهدید است و باید با همراهی ترامپ کار را تمام کنیم، گفت: در یک دنیای ایدهآل که حاکمیت قانون مبنای عمل است، عملاً این نوع تهدیدات نقض اصول و منشور ملل متحد است و طبیعتاً کسی که این تهدید را مطرح میکند باید محاکمه شود. تهدید دیگر کشورها جرم است و پاسخ ما به تهدیدکنندگان این است که آنها هیچ غلطی نمیتوانند بکنند!
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی پیرامون اینکه آیا امیر قطر در سفر خود به تهران حامل پیام مذاکره آمریکا با ایران و نقش میانجیگری این کشور در این مذاکرات است، در یک کلمه گفت: خیر.
وی درباره توقف پروازهای ایران به لبنان اظهار کرد: ما دوست نداریم از موضع تقابل با لبنان وارد شویم. تحریمهای پروازی اصلاً ماهیت فراسرزمینی ندارند. باید آنچه که به نفع دو کشور است انجام شود. دو ملت رابطه تاریخی دارند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اخراج ایرانیان از پاناما گفت: این اقدام شایسته نیست و برخلاف اصول دیپلماتیک و حقوقی است. پیگیر موضوع هستیم و سفیر آکردیته ما پیگر مسئله است.
بقایی درباره رویکرد اخیر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره فعالیتهای هستهای ایران اظهار کرد: مدیرکل آژانس باید در چارچوب وظایف و مسئولیتهای این نهاد نظر فنی دهد و اظهار نظرهای سیاسی مطلوب نیست و برخلاف مسئولیتهای مدیرکل آژانس است.
وی درباره خروج آمریکا از سازمانها و توافقات بینالمللی گفت: یکی از نگرانیهای جهان یکجانبهگرایی است که از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ شاهد آن بودیم. خروج از سازمانها و موافقتنامههای بینالمللی به نوعی بازگشت به دورانی است که اساساً حاکمیت حقوق بینالملل وجود نداشت. امید میرود کشورهای برای جلوگیری از تخریب دستاوردهای هشتاد ساله تمدن انسانی و به منظور کمک به زیست مسالمتآمیز انسانی تدابیری را بیندیشند. حتماً باید در این زمینه چارهاندیشی شود و اجازه ندهیم سازمان ملل و دیگر سازمانهای بینالمللی دستخوش زیادهخواهیهای ترامپ شوند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان با اشاره به روابط ایران و چین اظهار کرد: روابط ایران و چین روابط خوبی است و هر دو ملت بر اثربخش بودن این روابط آگاهی دارند و نباید اجازه داد عناصر مخرب بر این روابط اثرگذار باشند.
بقایی با اشاره به عدم حضور ایران در کنفرانس مونیخ گفت: حضور در اجلاس عمان بااهمیتتر از حضور در کنفرانس مونیخ بود. اجلاس مونیخ عمدتاً متمرکز بر اختلافات امنیتی میان آمریکا و اروپا بوده و فکر نمیکنم چیزی را از دست داده باشیم. این کنفرانس به ابزاری برای فشار و جایزه دادن به کشورهایی تبدیل شده که سیاست فشار را در پیش میگیرند.
وی درباره برگزاری کنفرانس نخبگان افغانستان و ایران در تهران گفت: یکی از وظایف سخنگویی انجام رایزنیهای فرهنگی و دیپلماسی فرهنگی است و به همین منظور در تعامل با مراجع ذیصلاح ازجمله وزارت فرهنگ، وزارت علوم و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی کنفرانس نخبگان افغانستان و ایران را در تهران برگزار کردیم تا از ظرفیتهای نخبگانی دو کشور استفاده کنیم.
بقایی با اشاره به روند دیپلماتیک میان ایران و افغانستان برای حل مشکل حقآبه اظهار کرد: در تعاملات با طرف افغان داشتیم آنها تأکید داشتند که از هیچ کوششی برای حل مشکل حقآبه دست برنخواهیم داشت به ویژه اینکه ما قرارداد هیرمند را با طرف مقابل داریم. مقامات امارت اسلامی موضوع حقآبه را فراتر از قرارداد میدانند.
وی درباره توسعه روابط اقتصادی ایران و عربستان گفت: توسعه روابط اقتصادی نیازمند اجماع سیاسی و همکاریهای سیاسی است. الحمدالله روابط دیپلماتیک میان دو کشور به خوبی پیش رفته است و در خصوص روابط اقتصادی هم هیئتهایی مشخص شدهاند و براساس اعتماد سازی که میان دو طرف به وجود آمده اتفاقات خوبی در روابط اقتصادی رقم خواهد خورد.
بقایی درباره اظهارات اخیر ترامپ در خصوص کوچ اجباری مردم غزه به کشورهای دیگر گفت: ۱۶ ما نسلکشی در غزه با سکوت مجامع جهانی به خصوص آمریکا انجام شد ولی موفق نشدند که ساکنان غزه را اخراج کنند. موضوعی که ترامپ درباره غزه مطرح کرده همان سیاست پاکسازی نژادی است. اینکه مردم غزه به اردن و مصر و لبنان منتقل شوند مذموم است و همان توطئه شوم محسوب میشود. جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از اعضای سازمان همکاریهای اسلامی در راستای عمل به وظایف حقوقی و قانونی خود درخواست برگزاری جلسه اضطراری سازمان همکاریهای اسلامی را داد که احتمالاً اسفند ماه در سطح وزرای خارجه برگزار شود.
انتهای پیام
source